Granollers, ciutat pilot d'un projecte internacional de restauració dels ecosistemes urbans i connexió de les persones amb l'entorn natural

Del 30 de setembre al 4 d’octubre, Granollers i Barcelona són seu de l'esdeveniment final presencial del projecte INTERLACE, una iniciativa del programa HORIZON 2020 que acabarà el febrer de 2025. INTERLACE compta amb la participació de sis ciutats pilot,

02 de Octubre 2024
+
Conferència final d'INTERLACE

Des del 2020 Granollers participa com a ciutat pilot en el projecte INTERLACE, iniciativa de cooperació internacional que busca enfortir la restauració i connexió d'ecosistemes urbans a Europa i Amèrica Llatina. La ciutat s'ha sumat al projecte amb l'objectiu de recuperar ambients naturals urbans, millorar la seguretat hídrica, fomentar la connexió de les persones amb la natura, restaurar la connectivitat ecològica, mitigar riscos d’inundacions i promoure l’agricultura sostenible i l’economia social.

Amb una inversió de més de 258.000 euros a Granollers, INTERLACE s’ha centrat especialment en la restauració del corredor fluvial del riu Congost i espais com Can Cabanyes. S'ha comptat amb la implicació de diferents actors locals a través del Fòrum participatiu INTERLACE, gestionat pel grup de tècnics municipals amb el suport de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona. I també s'han fet sessions participatives amb més de 30 persones de la ciutat i de col·lectius vinculats amb la natura. Aquests grups de treball han ajudat a definir criteris d'intervenció en projectes que la ciutat té en marxa per recuperar ecosistemes urbans i es posaran que pràctica en actuacions del Granollers Connecta Natura o la reurbanització de l'avinguda Sant Esteve.

Així, per exemple, s'ha fet un estudi de la permeabilitat de la ciutat i s'ha fet una anàlisi històrica de projecte de recuperació del riu Congost, del 2020 a l'actualitat. També s'han dut a terme accions de col·laboració amb el món acadèmic i científic, amb visites d'estudi a la ciutat de diverses universitats, i s'han fet projectes amb centres educatius de Granollers: l'institut Celestí Bellera, que va dedicar tot un curs a treballar el Congost i la problemàtica de l'abocament de tovalloletes, o l'escola Turó de Can Gili, que s'ha centrat en la vinculació del centre i el barri en el bosc de Can Gili. En el marc d'INTERLACE a Granollers també s'ha desenvolupat el programa artístic Hidrosfera, vinculat a Manifesta15, en el qual un col·lectiu d'artistes han fet una recerca comunitària sobre les tres esferes d'aigua de la ciutat: la conca fluvial, l'aqüífer i la llera del Congost.

La conferència final d'INTERLACE

Del 30 de setembre al 4 d’octubre, Granollers i Barcelona són seu de l'esdeveniment final presencial del projecte INTERLACE, una iniciativa del programa HORIZON 2020 que es va iniciar el setembre de 2020 i acabarà el febrer de 2025. INTERLACE compta amb la participació de sis ciutats pilot, entre elles Granollers, i diverses entitats internacionals de prestigi.

Els dos primers dies de la trobada es fa un seminari intern a la Casa Convalescència a Barcelona i la darrera jornada una trobada interna al Museu de Ciències Naturals de Granollers amb la participació de tècnics de la Comissió Europea.

L'acte principal de l’esdeveniment final d’INTERLACE es fa  dies 2 i 3 d’octubre a Roca Umbert Fàbrica de les Arts, amb la conferència "Reimaginant espais urbans: solucions basades en la natura per fomentar transformacions inclusives a Europa i Amèrica Llatina". Aquesta cita, organitzada pel líder del projecte, l’Ecologic Institute d’Alemanya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Granollers, reunirà entre 100 i 120 participants de més de 15 països.

Granollers hi participa amb la presentació de projectes locals en dos tallers i una visita guiada per la ciutat. Els tallers se centren en la transformació verda de ciutats catalanes com Granollers, amb la participació i en projectes comunitaris vinculats a la natura, desenvolupats durant el projecte INTERLACE.

Podeu trobar més informació sobre l’agenda de la conferència: https://interlace-hub.com/agenda-conferencia-final-de-interlace-reimaginar-los-espacios-urbanos-soluciones-basadas-en-la

El projecte INTERLACE

El projecte INTERLACE és una iniciativa de cooperació internacional que busca enfortir la restauració i connexió d'ecosistemes urbans a Europa i Amèrica Llatina. Amb un pressupost total de 5,47 milions d’euros finançats pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, el projecte se centra en la restauració ecològica com a eina per abordar desafiaments urbans com el canvi climàtic, la salut pública, el desenvolupament econòmic sostenible i la conservació de la biodiversitat.

Granollers és una de les sis ciutats pilot participants, juntament amb Chemnitz (Alemanya), Cracòvia (Polònia), el Corredor Biológico Interurbano María Aguilar (Costa Rica), Portoviejo (Equador) i Envigado (Colòmbia). La ciutat ha estat seleccionada pel seu lideratge en l'aplicació de solucions basades en la natura (Nature Based Solutions) i el seu compromís en afrontar reptes urbans mitjançant la creació d'infraestructures verdes.

Més informació a https://HYPERLINK "https://www.interlace-project.eu/"www.interlace-project.eu/