Coincidint, el 25 de juliol, amb el centenari de la inauguració de l’edifici modernista de l’Hospital General de Granollers, l’Arxiu Municipal posa a l’abast de tothom el catàleg de la documentació de l’activitat hospitalària a la ciutat entre els anys 1531-1956. Són documents pertanyents al Fons Ajuntament de Granollers que permeten resseguir-ne l’activitat en les tres ubicacions que ha tingut al llarg de quatre segles, des de l’Hospital de Sant Domènec (actual Sala Francesc Tarafa) fundat al segle XIV per Bertran de Seva per acollir pobres, pelegrins i malalts, passant pel convent dels Caputxins (a l’actual carrer. A. Vinyamata), fins a l’edifici de caire modernista de l’hospital actual.
Des de l’inventari de l’any 1531 dels béns de l’Hospital de Sant Domènec i dels diners que havia de percebre’n l’administrador fins al Reglament de l’Hospital Asil de 1956, la documentació abasta més de quatre segles que constaten el pes de la institució en la història de la ciutat.
Mostra de la seva rellevància la demostra el privilegi atorgat a la vila l’any 1603 que establia que part de les penes econòmiques imposades pel batlle s’havien de destinar a l’Hospital. Els comptes de les medecines pagades pel municipi, les donacions fetes pels ciutadans (una flassada, una màrfega...), rebuts pel pagament de feines com rentar roba o tasques de fuster i manyà, són altres documents dels anys 1670-1825 que n’expliquen l’evolució.
L’any 1844 l’Hospital es trasllada al convent dels Caputxins, un cop desamortitzat, i ja a inicis del segle XX queda petit per acollir l’activitat hospitalària, tal com recull la premsa de l’any 1911, que es fa ressò del nou edifici projectat al peu de la carretera de Cardedeu. De l’any 1914 daten el plànol del nou Hospital Asil, firmat per Josep M. Miró i Guibernau, i la nota del president de la Diputació de Barcelona, Enric Prat de la Riba, en què s’excusa d’assistir a la col·locació de la primera pedra. Aquests anys la documentació també reflecteix les diferents accions per recollir fons, com ara la venda del retaule de la parròquia de Sant Esteve l’any 1917, donacions de diferents entitats i subvencions de l’administració.
Una instància de 1930 del capellà i administrador de l’Hospital adreçada a l'alcalde perquè l'Ajuntament assumís les despeses d'enterrament dels pobres acollits; un escrit de 1931 del president de la Unió Republicana de Granollers a l'alcalde demanant la destitució de la Junta del Patronat de l'Hospital i sol·licitant l'expulsió de totes les ordres religioses; la llista de les persones ferides en el bombardeig de 31 de maig de 1938 i la relació dels refugiats malalts i hospitalitzats; una carta del regidor de Sanitat aquell mateix any lamentant-se de les condicions deplorables de l’hospital, de la impossibilitat de fer front a l’epidèmia del tifus i de la falta de sabó i de llits; o la recaptació de fons entre els pobles de la comarca per reconstruir l’hospital, l’any 1939, són documents que, un rere l’altre, expliquen l’evolució d’aquesta institució històrica.
El catàleg ara publicat es complementarà a final d’any amb el catàleg del fons documental cedit per la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, un cop feta la intervenció arxivística.
Podeu consultar els documents a l’Arxiu Municipal de Granollers, al c. Sant Josep, 7 en horari de consulta, d’11 a 14.30 h.