La ciutat commemora els 85 anys dels bombardejos de gener de 1939 amb dues propostes el diumenge 28 de gener. A les 11 h, el Museu de Granollers ofereix un itinerari guiat pels espais bombardejats el 1939, amb inscripció prèvia.
Des del mes de febrer de 2019, els atacs de gener de 1939 són presents en l’espai públic assenyalats amb les rajoles que s’identifiquen amb els colors violeta i negre i porten inscrita la data dels fets. El recorregut pretén donar a conèixer aquesta part de la història més contemporània i preservar la memòria del que no ha de tornar a passar. Més informació i preus en aquest enllaç.
El mateix diumenge 28 de gener, a les 18 h a Llevant Teatre, es fa l’obra Winnipeg, un cant a l’esperança i una crida contra l’oblit que recorda el moment en què el poeta Pablo Neruda i el ministre d’Exteriors del Govern xilè, Abraham Ortega, van obrir les portes del país a més de 2.000 republicans espanyols exiliats. És una coproducció de Puça Espectacles, La Jarra Azul i Festival Grec 2020. Després de l’espectacle es farà una conversa amb la companyia oberta al públic. Més informació i entrades en aquest enllaç.
L’Arxiu fa públic un dietari de 1936 dels primers dies de la Guerra Civil a Granollers
A més, l’Arxiu Municipal també se suma a la commemoració dels bombardejos amb la publicació del document «Dietari de les primeres setmanes de la Guerra Civil a Granollers» (juliol-agost de 1936). Serà el document del mes de febrer que es podrà llegir a partir del dia 29 de gener a www.granollers.cat/arxiu
Aquest document va arribar a l’Arxiu en el context de la campanya «Contra l’oblit», feta de maig de 2021 a maig de 2022, que va tenir com a objectiu recollir els darrers testimonis del bombardeig de 1938. Es desconeix la identitat de l’autor del dietari, però sí que se sap que era jove, que aquells dies de juliol i agost de 1936 es trobava a la Granollers i que formava part de la família Relats de Granollers. El document és una donació del poeta i editor Jordi Cornudella, net de Maria Codina Relats, familiar de l’autor del dietari.
Manuscrit en un petit bloc de marca Spirax (8,5 x 5,5 cm), el text comença el 18 de juliol, l’endemà de l’alçament militar de Franco, dient «Males notícies a Barna. En Ramonet [Maneta] i jo marxem a Granollers» i acaba amb la frase «No s’ha fet festa major» els darrers dies d’agost. Entremig, fa un relat detallat del que va passar aquells dies a Granollers.
Els bombardejos de 1939
Els dies 24, 25 i 26 de gener de l’any 1939, com a suport a l’avanç de les tropes franquistes, la ciutat va tornar a ser bombardejada per l’aviació sota les ordres del general Franco, i hi va haver una quarantena de víctimes més i noves destrosses. Els atacs aeris de 1939 varen ser més dispersos que els de maig del 38; la part més afectada va ser la zona del passeig de la Muntanya i els carrers de Josep Umbert, Anníbal, Sant Jaume, Ricomà, Travesseres, Francesc Ribas... El dia 28 de gener les tropes franquistes van entrar a Granollers.