Des del 26 de febrer i fins al 8 de maig, podeu visitar a l'Ajuntament (plaça de la Porxada, 6, planta baixa) la desena exposició d'imatges dels fons de l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr). Sota el títol “Els inicis del bàsquet a la ciutat”, hi mostrem fotos antigues de la pràctica d'aquest esport als camps de futbol del carrer de Girona i de can Avellana, a la Pista de Falange/Pista Rosa, al pati de l'Escola Pia, a la plaça de Maluquer i Salvador, a la pista de bàsquet del carrer de Girona i al Pavelló Municipal.
Les 14 fotos d'aquesta exposició són dels fons d'Antonio Alcalde, Joan Font, Joan Guàrdia i Francesc Gorgui i de la Col·lecció Ajuntament de Granollers. Aquesta mostra il·lustra els inicis del bàsquet a Granollers amb un recorregut fotogràfic pels espais de la ciutat on es practicava aquest esport, des de l'any 1932, amb els primers equips, femení i masculí, fins als anys seixanta, amb la inauguració del Pavelló Municipal, l'any 1960.
Com és habitual, l'exposició de l'AMGr es complementarà amb les imatges que la ciutadania aporti sobre el tema de la mostra. Aquestes fotos, juntament amb d'altres, es poden veure a la pantalla instal·lada a l'inici de l'exposició. Només cal donar-les o deixar-les per reproduir a l'Arxiu Municipal de Granollers (a/e: arxiu@ajuntament.granollers.cat, telèfons 93 842 67 37 i 93 842 67 62).
Context històric
A Granollers, el bàsquet es va començar a practicar l'any 1932, quan l'atleta barceloní Francesc Lorenzo, que entrenava al camp de futbol del carrer de Girona, va ensenyar aquest esport a altres atletes. Aquell any, ja es van formar els primers equips de bàsquet i, el 6 març del 1932, es va jugar el primer partit, femení, entre les granollerines i l'UD Sans, al camp del carrer de Girona, un terreny de joc saturat perquè també s'hi entrenaven futbolistes i atletes. Per això, l'equip de bàsquet de Sant Esteve va arranjar el camp de can Avellana, al davant de l'Església dels Frares, per entrenar i jugar.
El bàsquet es va anar practicant cada vegada més, fins a la Guerra Civil. El 1940, es va reorganitzar, amb un canvi de noms: de Granollers SC, a Club Deportivo Granollers i de Joves Cristians de Catalunya, a Juventud de Acción Católica de España (JACE). El 1942, es va constituir la primera Junta Directiva del Granollers de bàsquet. Els equips d'Acció Catòlica es van vincular a les Escoles Pies i van habilitar el pati dels escolapis per entrenar-se i jugar. Per promocionar el bàsquet entre els joves, es van instal·lar cistelles a la plaça de Maluquer i Salvador, on van entrenar diferents equips i es van celebrar campionats.
L'any 1944, es va tornar a formar l'equip femení, sota la Secció Femenina i amb el nom d'SF Granollers. Dos anys després, el 1946, es va constituir el Club de Bàsquet Granollers, que va jugar a la Pista Rosa fins al 1948, quan, per les seves reduïdes dimensions, va haver de deixar-la i jugar al pati de l'Escola Pia. L'equip va passar a dir-se EP Granollers.
L'any 1952, el bàsquet va tornar a ser una secció del Club Deportivo Granollers i, el 6 de setembre, es va inaugurar una pista a l'entrada del camp de futbol del carrer de Girona. Sis anys després, el 1958, el Club Bàsquet Granollers ja era un club propi i, a partir de 1960, va jugar al Pavelló Municipal d'Esports, fins al 1986, quan es va inaugurar el Pavelló del Club Bàsquet Granollers, al carrer de Girona.