El doctor en història Aram Monfort Coll ha explicat el funcionament dels camps de concentració de Catalunya, durant la Guerra Civil i en la postguerra més immediata. Com a investigador del Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID) i professor de la UAB, Monfort ha compartit valuosos detalls del seu estudi sobre el fenomen concentracionari i la repressió franquista. A més, n'ha explicat el cas de Granollers, amb el suport de documentació de l'AMGr, que revela l'existència d'un d'aquests camps a l'antiga caserna militar de la ciutat, a la plaça de la Caserna.
Aquesta documentació s'ha mostrat, públicament, per primera vegada, en aquesta conferència, organitzada dins la programació de l'Arxiu Municipal de Granollers amb motiu del Dia Internacional dels Arxius. La presentació s'ha fet per mitjà d'una projecció amb imatges d'aquests documents, que l'historiador local Eduard Navarro i Domènech, juntament amb Aram Monfort, ha emmarcat en la recerca sobre la repressió franquista a la ciutat. De fet, tots dos es van conèixer, precisament, fent recerca històrica, uns treballs que han realitzat a diversos arxius, entre d'altres, a l'Arxiu Municipal de Granollers. L'historiador Eduard Navarro ha investigat el franquisme i la repressió franquista a Granollers i a la resta de la comarca.
L'acte, que ha generat molt interès, ha omplert de públic la sala de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, col·laborador d'aquesta conferència. Entre les més de 40 persones que hi han assistit, hem comptat amb dos historiadors més, Cinta Cantarell i Joan Garriga, que també hi han compartit els seus coneixements sobre el tema.
Les intervencions fetes en aquest acte s'han enregistrat perquè es puguin consultar a l'Arxiu Municipal de Granollers.