El Consell de Ministres de 20 d'abril de 2021 i l'aval del Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència de 30 d'abril, es va fer públic l'acord per distribuir els crèdits per finançar actuacions d'inversió en el marc del Component 22 i es va habilitar el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 per iniciar convenis amb les comunitats autònomes a fi de desenvolupar les diferents actuacions que preveia el NGEU.
El 21 de desembre de 2021, se signa el Conveni de col·laboració entre el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Drets Socials, per executar el projecte amb càrrec als fons europeus procedents del Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència.
Convocatòria:
Inversió per a nous centres residencials i d’atenció diürna i remodelació de centres existents. Línia 1
Política Palanca: VIII. Nova economia de les cures i polítiques d’ocupació
Component: 22. Pla de xoc per a l'economia de les cures i el reforçament de les polítiques d'inclusió
Inversió: 1. Pla de suport i cures de llarga durada: desinstitucionalització, equipaments i tecnologia
Introducció
La política palanca VIII i Component 22, té com a objectiu principal la modernització i el suport del conjunt dels serveis socials, amb una atenció especial al model de cures de llarga durada, fomentant la innovació i les noves tecnologies i un model d'atenció centrada en la persona, que faciliti la transició cap a un model de desinstitucionalització, de desenvolupament de serveis comunitaris i d'atenció domiciliària. Així mateix, es pretén promoure la innovació i les noves tecnologies en els serveis socials per garantir la prestació de serveis a tot el territori, millorar la qualitat de l'atenció i disposar de sistemes d'informació adequats per reforçar també els serveis d'atenció a la infància i l'adolescència i la promoció de l'accessibilitat en tots els àmbits.
L'impuls de les actuacions vinculades a aquest Component pretén fer possible el finançament d'accions diverses, entre d'altres, les relatives a la inversió en equipaments d'atenció de llarga durada i per a col·lectius amb situació d'especial vulnerabilitat, en nova tecnologia, en projectes d'innovació social i en mesures de millora de l'accessibilitat, que donin noves solucions per implementar polítiques socials de nova generació d'atenció als diferents col·lectius que necessiten suport i cura. L'objectiu és fer factible l'avenç cap a polítiques i accions que comportin un procés de transformació del model d'atenció social i comunitària que garanteixi les necessitats bàsiques dels ciutadans, que vetlli pel manteniment de la seva autonomia personal i, alhora, fomenti el desenvolupament de les capacitats personals, en un marc de respecte per la dignitat de les persones.
L’atenció a les necessitats d’allotjament d’urgència i puntual a Granollers, es van iniciar amb unes instal·lacions poc adequades per a atendre les necessitats de persones sense llar que estaven de pas al nostre municipi.
Aquell espai es limitava a garantir un espai on pernoctar, sense atenció professional. Va ser amb la crisi pandèmica provocada pel COVID-19, que es va poder signar un conveni Marc amb la Creu Roja, on un dels projectes subvencionats era la implementació d’un nou alberg, ubicat en unes millors instal·lacions, amb presència professional i més capacitat d’atenció.
Aquest espai en principi també temporal, perquè es troba a les seves dependències, ha permès l’abordatge de noves realitats i problemàtiques ha posat de manifest la necessitat creixent que té la ciutat d’un servei d’allotjament temporal estable que cobreixi necessitats de les persones amb greus problemes de vulnerabilitat.
Aquest nou projecte defineix dos espais i projectes diferenciats; un servei d’allotjament social d’urgència i temporal ubicat a la planta baixa de l’edifici i, un servei complementari de curta i/o mitja estada per a persones amb pla de treball ubicat a la primera planta.
Descripció
L’objecte del projecte és rehabilitar un edifici d’habitatge unifamiliar aïllat, construït l’any 1966, situat al barri de Palou, per a destinar-lo a un equipament d’allotjament temporal que gestionarà el departament de benestar social de l’Ajuntament de Granollers.
A partir d’un document de pla d’usos definit pels tècnics de benestar social s’ha elaborat el programa del projecte. Amb aquest programa i les directrius de la normativa vigent, CTE, decret d’habitabilitat i Decret 205/2015 de serveis i establiments socials, el servei d’obres i projecte ha elaborat una proposta de rehabilitació i millora de l’edifici.
L’equipament que es vol implantar a l’edifici té dos usos diferenciats, el Servei d’Allotjament d’Urgència i Temporal Palou (SAUT d’ara endavant) que consistirà a oferir pernoctacions puntuals d’urgència a persones adultes en situacions de sensellarisme o qualsevol situació puntual de manca de solució habitacional (planta baixa).
I un espai d’allotjament social temporal de curta o mitja estada (ubicat a la primera planta), on es proporcionarà suport i atenció en situació de risc d’exclusió habitacional a persones amb pla de treball per part dels professionals d’atenció social.
El projecte té a veure amb la rehabilitació de l’edifici i la posada en funcionament del servei, però també volem posar de manifests que el sosteniment dels projectes s’està treballant dins el contracte programa amb el Departament de Drets socials de la Generalitat que preveu actuacions i intervencions en matèria de sensellarisme.
Objectius
Objectiu General
Donar resposta a les necessitats d’allotjament d’urgència i temporal de la població de Granollers, de forma unitària i coordinada.
Acompanyar en situacions de vulnerabilitat per necessitat de pernoctació i d’habitatge, contribuint a la capacitació de les persones per tal que trobin i mantinguin de manera autònoma un lloc on viure digne i adaptat a la seva situació personal o familiar.
Augmentar la capacitat de reacció dels serveis socials de Granollers davant situacions d’emergència.
Objectius específics
Prestar allotjament temporal, amb caràcter d’urgència, a aquelles persones derivades pels Serveis Socials de Granollers.
Oferir un espai de pernoctació, dutxa i higiene personal.
Evitar l’impacte del sentiment de patir rebuig per manca d’un habitatge
Proporcionar un espai d’acolliment i convivència, oferint atenció tan individualitzada com en grup. Es pretén crear un entorn favorable que promogui el benestar de les persones ateses.
Oferir assessorament i acompanyament en la recerca d’un nou habitatge o lloc on viure.
Identificar els recursos disponibles adients a cada situació, un assessorament personalitzat que promou la derivació de la persona al servei que es consideri oportú, tant en l’àmbit públic com privat.
Detectar, identificar i treballar les necessitats al Pla de Treball Individual pels tècnics socials durant la permanència de les famílies en el Servei d’allotjament d’urgències i temporal. En aquest acompanyament resultarà imprescindible la participació i compromís de l’usuari.
Fites i cronograma
1r trimestre del 2023 - Preparació dels Plecs administratius i Tècnics
2n trimestre del 2023 - Adjudicació
3r i 4t trimestre del 2023 - Obres
Finançament
IMPORT DE LA SUBVENCIÓ | 176.988,68 € |
L’Ajuntament de Granollers haurà de justificar el pressupost total inicial previst de 543.977,36 €