Projecte de rehabilitació i valorització de les muralles medievals de Granollers per potenciar l’itinerari turístic i cultural

El 22 de novembre de 2024, el Ministerio de Indústria y Turismo ha publicat la Proposta de resolució definitiva del procediment de concessió dels ajuts de la convocatòria del Patrimoni Històric amb ús turístic, en el marc de la convocatòria de l'exercici 2022 per al Programa de millora de la competitivitat i de dinamització del Patrimoni Històric amb ús turístic, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU, aprovada per l’Ordre ICT/1363/2022 (BDNS identif. 676181) de 22 de desembre de 2022.

Convocatòria: 

Programa de millora de la competitivitat i de dinamització del patrimoni històric amb ús turístic23

Política Palanca:             V. Modernització i digitalització del teixit industrial i de la PIME, recuperació del turisme i impuls a una Espanya nació emprenedora

Component:                    14. Pla de modernització i competitivitat del sector turístic

Inversió:                         4. Actuacions especials a l'àmbit de la competitivitat

 

 

Introducció

Espanya és líder mundial en turisme, sector que aporta el 12,3% del PIB i suposa el 13,7% de l’ocupació d’acord amb les dades afiliació a la Seguretat Social. Tot i això, les mesures de contenció adoptades davant la pandèmia de COVID-19 han incidit amb intensitat en aquest sector, un dels més afectats per la crisi.

En aquest context, és necessària i urgent una estratègia que prepari el sector per a les grans transformacions pendents, especialment en l'àmbit de la sostenibilitat i la digitalització. L'objectiu d'aquest component és transformar i modernitzar el sector turístic a Espanya augmentant-ne la competitivitat i la resiliència.

El Pla aborda la modernització del sector turístic espanyol des d'una perspectiva estratègica i integral, amb diferents àmbits d'actuació:

- La transformació del model turístic cap a la sostenibilitat mediambiental, socioeconòmica i territorial, beneficiant les destinacions turístiques, agents socials i operadors privats del sector, a través de l'Estratègia de Turisme Sostenible Espanya 2030, Plans de Sostenibilitat Turística a Destinació, Plans de Sostenibilitat Social, i altres mesures que inclouen actuacions per a l'ordenació i la coordinació del mercat d'habitatges d'ús turístic.

  • La transformació digital de les destinacions i l'empresa turístiques.
  • La posada en marxa de plans de resiliència específics en territoris extrapeninsulars.
  • L'impuls a la competitivitat a través del desenvolupament del producte turístic, de l'eficiència energètica i l'economia circular al sector, de la inversió en manteniment i rehabilitació del patrimoni històric d'ús turístic i en la millora de les zones comercials de gran afluència turística.

Aquesta línia d'ajuts s'ubica a la Component 14 del PRTR, anomenat “Pla de modernització i competitivitat del sector turístic”, Inversió 4 “Actuacions especials en l'àmbit de la competitivitat, projecte 3 d'inversió en el manteniment i la rehabilitació de patrimoni històric.

Descripció

L'objecte de l’ajuda és finançar els projectes per a la millora de la competitivitat de les destinacions turístiques i potenciar el turisme cultural mitjançant la protecció, el manteniment i la rehabilitació en béns i immobles del patrimoni històric declarats Béns d'Interès Cultural (BIC) o d'alguna de les categories de protecció equivalent.

A Catalunya els BIC són anomenats Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN) i els Béns de Rellevància Local són anomenats Béns d'Interès Local (BCIL). Es distingeixen dues línies:

  • Línia 1: Ajuts a les comunitats autònomes.
  • Línia 2: Ajuts a entitats locals. La inversió mínima d’aquesta línia és de 750.000,00 euros i una inversió màxima de 3.000.000,00 euros. Es poden presentar diversos projectes, però l'import total dels mateixos no pot superar aquest límit ni ser inferior a 750.000,00 euros per projecte. La intensitat de l’ajuda a concedir serà d’un 100% sobre el pressupost del projecte considerat finançable. L'import de l'IVA serà subvencionable perquè es tracta d'entitats públiques que no tenen dret a recuperació o compensació dels impostos indirectes.

Les condicions bàsiques per a la concessió d’aquesta subvenció són:

  • Que el patrimoni objecte de rehabilitació sigui Bé d’Interès Cultural o alguna de les categories de protecció equivalent.
  • Que sigui de titularitat de l’administració sol·licitant.
  • Que sigui destinat a ús turístic un mínim de deu anys sense activitat econòmica.

El recinte emmurallat medieval (muralles i camí de ronda) de Granollers, monument històric construït al tercer quart del segle XIV, està declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en virtut del Decret de 22 d'abril de 1949, de protecció de castells, recollit a la disposició addicional segona de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del patrimoni històric espanyol, i pel punt 1 de la disposició addicional primera de la Llei 9/1993, del 30 de setembre, del patrimoni cultural català. Aquest immoble està inscrit al Registre General de Béns d'Interès Cultural de l'Estat espanyol, amb el número R-1-51-5494 i al Registre de Béns Culturals d'Interès Nacional de la Generalitat de Catalunya, amb el número 918-MH- ZA. També està inscrit a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPAC 1017). Així com al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers (PEPPAA), aprovat definitivament per la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya el dia 15 d'octubre del 2003, amb el registre S-08.

El projecte té la finalitat de rehabilitar i valorar les muralles medievals de la ciutat de Granollers amb l'objectiu de potenciar l'itinerari turístic i cultural al voltant de les mateixes. Es pretén aprofitar la inèrcia turística del Centre d'Interpretació del Granollers medieval, així com la pertinença a les rutes turístiques i patrimonials de les quals la ciutat forma part, tot això al costat del projecte de rehabilitació de les muralles i camí de ronda, que enfortirà l'oferta turística.

Accions

El projecte presentat agrupa les següents actuacions:

 

Núm.

 

Actuacions segons l'Art. 6 Ordre ICT 1363/2022

Descripció de les accions

A

Article 6a.: Apartat 2.3.1 Conservació, manteniment, posada en valor i rehabilitació de béns declarats BIC per a ús turístic i cultural.

 

1

Ús turístic muralla

Sistema de senyalització física

3

Ús turístic muralla

Rutes guiades i visites virtuals

4

Ús turístic muralla

Promoció turística de les muralles

5

Valorització façana urbana muralla

Muralla: Tram corredor Can Pedrals

6

Valorització façana urbana muralla

Muralla: Tram corredor Constància

7

Valorització façana urbana muralla

Muralla: Tram corredor Sant Cristòfol

8

Actuacions estratègiques

Remodelació de la Torre Redonda

9

Actuacions estratègiques

Remodelació del camí de ronda de

Sta. Esperança

10

Urbanització

Urbanització del corredor Can Pedrals

11

Urbanització

Urbanització del corredor Constància

12

Urbanització

Urbanització del camí de ronda del

mercat

13

Urbanització

Urbanització del camí de ronda de

Sant Cristòfol

14

Urbanització

Il·luminació senyalística i tractament paviment Plaça Església

15

Urbanització

Reurbanització puntual entorn muralla Adoberia (centre d'interpretació)

16

Actuacions integrals en portals

Portal de muralla: Portal Corró

17

Actuacions integrals en portals

Portal de muralla: Portal Santa Anna

18

Actuacions integrals en portals

Portal de muralla: Portal Barcelona

19

Actuacions integrals en portals

Portal de muralla: Portalet

20

Actuacions integrals en portals

Portal de muralla: Portal Sta. Esperança

21

Actuacions integrals en portals

Portal de muralla: Portal de Bell-lloc

22

Adequació serveis i millora il·luminació

Il·luminació corredor Can Pedrals

23

Adequació serveis i millora il·luminació

Il·luminació corredor Constància

24

Adequació serveis i millora il·luminació

Il·luminació corredor Sant Cristòfol

25

Adequació serveis i millora il·luminació

Il·luminació muralla i restes arqueològiques interior. Centre d’Interpretació

27

Honoraris

Redacció Projecte (bàsic i executiu), Dir. Obra, Dir. Execució, Coordinació Seguretat i Salut, Control Arqueològic

B

Article 6d: Apartat 2.3.4 Rehabilitació i aprofitament d'espais amb tecnologies intel·ligents (millora de la banda ampla, instal·lació de xarxes wifi, reserves en línia, visites virtuals o similars)

 

2

Ús turístic muralla

Producció recurs digital d'interpretació i difusió

C

Article 6f: Apartat 2.3.6 Actuacions d’aclimatació i adaptació al canvi climàtic

 

26

Promoció del verd vertical

Mur verd camí ronda del mercat

Fites i cronograma

El subprojecte ha de contribuir, al seu nivell, al compliment de l’objectiu CID número 228 “Projectes de rehabilitació del patrimoni històric amb ús turístic actual o futur”.

Poden finançar-se despeses meritades i pagades corresponents a actuacions fetes des de l'endemà de la publicació de l'extracte (13 d'abril de 2023) i fins al 31 de març de 2026.

Finançament

IMPORT DE LA SUBVENCIÓ

2.899.471,00 €

L'import del finançament a concedir segons les bases reguladores serà del 100 per 100 sobre el pressupost del projecte que hagi estat considerat finançable.