Memòria històrica per reflexionar entorn de la identitat i els valors europeus (Erasmus+)

El projecte de joves Erasmus+ és un projecte de mobilitat en el qual joves d’entre 18 i 21 anys de Ieper (Bèlgica), Dunkerque (França) i Granollers es troben en els tres països per a conèixer la història més crua del seu territori i analitzar i identificar l’Europa que volen.

+
Memòria històrica per reflexionar entorn de la identitat i els valors europeus (Erasmus+)

El projecte europeu vol donar continuïtat a la participació de persones joves en el treball internacional relacionat amb la memòria històrica i la cultura de pau (Foto: experiència didàctica en diferents espais de memòria de la ciutat desenvolupada per professorat i alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat en el marc del seminari internacional organitzat per Can Jonch, el Museu per la Pau de Gernika i EUROM, novembre 2023)

Sota el títol "Granollers, Ieper i Dunkerque, conduint els joves cap a la democràcia", 30 joves de les tres ciutats treballaran durant un any i mig entorn de temes d’actualitat, com són l’augment de la polaritat política, l’auge del feixisme o la necessitat d’enfortiment de la democràcia com a valor compartit.

A través de les diverses activitats, que seran elaborades i conduïdes pels mateixos joves participants, el grup podrà conèixer i comprendre millor els fets històrics ocorreguts durant la Primera Guerra Mundial, la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial. Amb l’exploració de les conseqüències dels conflictes del passat, es reflexionarà sobre el significat de la pau, la reconciliació i la prevenció dels conflictes en el món actual.

El projecte preveu treball amb grups de joves en cadascun dels municipis, tallers en línia entre tots els participants i un viatge a cadascuna de les tres ciutats, on es faran visites, tallers i conferències sobre la cultura de pau, la Unió Europea i la memòria històrica.

Una oportunitat per a l’aprenentatge i l’intercanvi

A més de l’aprenentatge sobre el passat traumàtic de les tres ciutats participants durant la Primera Guerra Mundial (Ieper), la Guerra Civil espanyola (Granollers) i la Segona Guerra Mundial (Dunkerque), que compartiran amb els membres del grup, el projecte també fomenta la interacció amb altres joves europeus i l’entesa intercultural, contribuint a combatre estereotips i prejudicis. A més, és una oportunitat per enfortir les habilitats de comunicació i treball en equip.

Aquesta proposta s’inclou en el treball que, des de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, es fa de manera continuada amb centres escolars, infants i joves de Granollers, amb activitats diverses de memòria democràtica, defensa dels drets humans, foment de la cultura de pau i altres temes relacionats que formen part de l’àmbit d’acció del Centre.

En l’àmbit internacional, fins ara 4 joves de Granollers han pogut gaudir d’una beca per participar en les trobades de joves de tot el món que es fan a Hiroshima, impulsades i coordinades per Mayors for Peace, o bé participar d’un curs d’estiu sobre pau a la Universitat d’Hiroshima. A més dels intercanvis i els cursos, han pogut conèixer testimonis del bombardeig atòmic i participar de la commemoració del 6 d’agost.

Amb el projecte europeu es vol donar continuïtat a la línia d’impuls a la participació de persones joves en el treball internacional relacionat amb la memòria històrica i la cultura de pau, alhora que també a l’enfortiment de vincles amb altres ciutats i territoris amb un ferm compromís amb l’estudi i la difusió d’un passat marcat per les guerres i la violència i amb la construcció de pau.

Es tracta d’una iniciativa sorgida en el marc de la xarxa europea de Mayors for Peace, que contribuirà a ampliar el coneixement entorn de la guerra civil i el bombardeig de Granollers, especialment a les noves generacions, d’aquí i de les altres dues ciutats participants, alhora que enfortirà els vincles entre aquests territoris.

Una tasca, la de compartir coneixements i intercanvi, que s’ha treballat des de fa temps, a través de la xarxa de Mayors for Peace i d’altres xarxes i grups de treball. És el cas, per exemple, del projecte sobre la participació italiana en la Guerra Civil, en col·laboració amb centres d’estudis i universitats d’aquí i d’Itàlia, que s’està duent a terme des de 2022.

El projecte "Granollers, Ieper i Dunkerque, conduint els joves cap a la democràcia" té un pressupost total de 76.947 €. El projecte té una durada de 24 mesos, comença el mes de juny del 2024 i s’allarga fins al mes de maig del 2025.