Les festes i els balls d'abans

Exposició de fotografies. Del 24 d’agost al 27 de novembre de 2020

+

L’Arxiu Municipal de Granollers presenta, en aquesta ocasió, una tria fotogràfica a l’entorn dels balls i les festes a la ciutat les primeres dècades del segle XX.

En aquells anys, amb l’arribada del bon temps, a la primavera i a l’estiu, s’organitzaven al carrer diversitat d’actes festius que aplegaven els ciutadans i ciutadanes.

Les celebracions que tenien més anomenada eren la Festa Major i els sants de barri. Aquestes festes eren motiu d’alegria, ja que propiciaven les trobades socials. S’organitzaven diferents activitats: balls al carrer, envelats a les places, s’il·luminaven els edificis -com l’Ajuntament o el campanar de l’església de Sant Esteve- i fins i tot es feien tómboles benèfiques.

En els primers anys del segle XX, fins a l’esclat de la Guerra Civil, eren moltes les entitats o societats que havien creat teixit associatiu a la ciutat i organitzaven múltiples activitats. Hi havia l’Alhambra, els Amics de la Unió, el Casino, el Centre Catòlic, el Foment de la Sardana i la Unió Liberal. Quan arribava la Festa Major s’implicaven activament a preparar-la.

Els programes de les festes i els diaris de l’època ens expliquen què s’hi feia i com es vivien aquells dies d’esbarjo. Fins al 1929 la Festa Major es va celebrar de l’1 al 5 de setembre i a partir de 1930, es va començar a fer l’últim dijous d’agost.

La festa començava amb un repic de campanes i amb la inauguració de les il·luminacions públiques. L’endemà es feia un ofici a la parròquia de Sant Esteve i a continuació, s’iniciaven els balls matinals i les sardanes. A la tarda, es programaven partits de futbol, tennis, curses ciclistes, exposicions de pintura, concerts i balls a l’envelat; i al vespre, representacions teatrals i més balls. També hi havia tronades de migdia, focs japonesos i castell de focs artificials.

Les nombroses orquestres locals i d’altres de foranes eren contractades per amenitzar els balls que organitzaven l’Ajuntament i les entitats. Acostumaven a fer-se als envelats, que es muntaven en places cèntriques com la de Perpinyà o el parc de l’Estació.

Els veïns i veïnes organitzaven els sants de barri i rivalitzaven entre ells perquè la festa fos ben lluïda. El sant de barri per excel·lència era el de Sants Metges, que comprenia la part alta de la vila i tenia el cor en la capella situada al carrer de Corró. La festa de caire religiós donava pas als músics, que s’instal·laven al bell mig del carrer o a les voreres, i tocaven per al veïnat, que els escoltaven embadalits i ballaven al so de la música. Els carrers eren guarnits amb banderetes i cadenetes de paper, i el davant de les cases s’embellia amb canyes verdes i ramatges.

Les fotografies escollides per l’Arxiu són una selecció d’imatges que ens permeten descobrir com eren aquestes festes, els espais que les acollien, i els granollerins i granollerines que en van gaudir.