Innovació a les àrees comercials urbanes. APEU a Granollers

En data 7 de febrer de 2022, el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme va comunicar a la Diputació de Barcelona la proposta de resolució definitiva de concessió d’ajudes per al suport a mercats, zones urbanes comercials, comerç no sedentari i canals curts de comercialització, per a l’execució del Subprojecte “Innovació en les àrees comercials urbanes. APEU. Projecte per a implantar les innovadores Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) en 10 àrees comercials urbanes de la província de Barcelona”.

Convocatòria: 

Innovació en les àrees comercials urbanes. APEU. Projecte per a implantar les innovadores Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) en 10 àrees comercials urbanes de la província de Barcelona

Política Palanca:            5. Modernització i digitalització del teixit industrial i de la pime, recuperació del turisme i impuls a una Espanya nació emprenedora

Component:                   13. Impuls a la PIME

Inversió:                        4. Suport al comerç

 

 Introducció

El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha canalitzat el finançament del Programa Mercats Sostenibles mitjançat una convocatòria d’ajuts econòmics a entitats públiques en concurrència competitiva. En concret, a través de l’Ordre ICT/949/2021, de 10 de setembre, per la qual s’estableixen les bases reguladores de la línia d’ajuts per al suport a mercats, zones urbanes comercials, comerç no sedentari i canals curts de comercialització, i es procedeix a la seva convocatòria en l’any 2021, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació y Resiliència.

El mes de setembre de 2021, la Diputació de Barcelona a través de la Gerència de Serveis de Comerç va presentar sol·licitud a la dita convocatòria amb el projecte “Innovació en les àrees comercials urbanes. APEU. Projecte per a implantar les innovadores Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) en 10 àrees comercials urbanes de la província de Barcelona”. En concret, consisteix en una prova pilot, a desenvolupar a 10 municipis de la província de Barcelona, per a la constitució d’una àrea de promoció econòmica urbana. Els municipis escollits van ser: Badalona, Berga, Cardona, Granollers, Mataró, Mollet, Sabadell, Sitges, Terrassa, Vilanova i la Geltrú.

A Catalunya, l’objectiu del procés d’implementació d’una APEU és modernitzar, innovar i promocionar determinades zones urbanes, i per millorar la qualitat de l’entorn urbà per mitjà d’actuacions sostenibles; consolidar el model de ciutat compacta, complexa i cohesionada i mediambientalment eficient; i incrementar la competitivitat de les empreses, tot afavorint la creació d’ocupació.

Les APEU tenen finalitats d’interès general. Per a la seva direcció i gestió s’estableix un sistema de col·laboració publicoprivat entre l’Administració local i una entitat privada creada a aquest efecte. La competència de la promoció d’activitats econòmiques i empresarials dels municipis i la planificació urbanística correspon a l’Administració local en col·laboració amb les altres administracions públiques i amb el sector privat.

Descripció

El sector comercial té un pes rellevant a l'economia de Granollers, amb una afectació directa sobre la població activa de la ciutat. I per tant, l'objectiu és desenvolupar les actuacions que tenen lloc al terme municipal de Granollers com una de les 10 àrees comercials urbanes de la província de Barcelona" Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU).

Els 3 objectius generals són:
a. Contribuir a la recuperació econòmica post-Covid-19 concertada entre la respectives associacions de comerciants, ajuntaments implicats i la Diputació de Barcelona, tenint en compte l'objectiu genèric de promoure la competitivitat comercial de l'oferta establerta.
b. Promoure la transformació i modernització de l'àrea comercial urbana concertada, estructurant-la com a APEU i cofinançant els primers projectes de reconversió comercial col·lectiva determinada en els plans d'acció de la nova APEU, tenint en compte l'objectiu genèric de promoure la competitivitat, innovació, digitalització de les àrees comercials urbanes.
c. Ajudar a la resiliència del sector comercial de proximitat localitzat en la nova APEU, donant assistència tècnica als beneficiaris, tant individuals com col·lectius, en els processos de sensibilització, formació pràctica i gestió del canvi necessaris per reconvertir les 10 àrees comercials urbanes determinades en les APEU.

En el marc d'aquest projecte d'innovació en les àrees comercial urbanes, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Granollers signen un conveni específic de col·laboració el 2 de desembre de 2022, modificat per l'addenda de 8 de febrer de 2023, que aprova una aportació econòmica a l'Ajuntament de Granollers, per import màxim de 56,445,90 €, per finançar actuacions d'inversió en l'àrea comercial urbana del centre de Granollers, que han d'anar destinades a millorar la percepció ciutadana sobre la neteja de la ciutat i l'experiència de compra de les persones visitants i residents, a embellir l'àrea comercial o a incrementar els espais d'ombra i l'absorció de CO₂.

 
 
Accions

L'Ajuntament de Granollers ha destinat aquests diners a embellir l'àrea comercial i incrementar els espais d'ombra i l'absorció de CO₂, mitjançant l'obertura de 20 nous escocells i la plantació de 20 nous arbres a tres places del centre ( plaça de l'Esglèsia, plaça Maluquer i plaça Perpinyà), així com la instal·lació d'un parell de bancs d'acer, actuació que es va realitzar durant el mes de gener de 2024.

 

Fites i cronograma

El Subprojecte ha de contribuir, al seu nivell, al compliment de l'objectiu CID número 211 "Accions de modernització en mercats municipals o àrees comercials".

El present Subprojecte no té vinculat cap Fita i Objectiu OA (Operational Arrangement) i li són d'aplicació les Fites i Objectius de Gestió No Crítics que reben la denominació de Fites Auxiliars.

Les Fites auxiliars d'aplicació al present conveni seran aquelles que estableixi la Diputació de Barcelona per al conjunt del Subprojecte i que, posteriorment, siguin validades pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Un cop validades pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, la Diputació de Barcelona ho posarà en coneixement de l'Ajuntament de Granollers.

Les actuacions i el pagament de les despeses associades han de fer-se en el termini comprès entre l'1 de gener de 2021 i el 28 de febrer de 2024.

Finançament

IMPORT DE LA SUBVENCIÓ

56.445,90 €