Granollers amplia fins als 12 km la xarxa d’aigua regenerada

La ciutat és pionera en la gestió i ús d’aigua regenerada, que permet estalviar-ne de potable

23 de Setembre 2024
+
Granollers és pionera en la gestió i ús d’aigua regenerada

Han acabat les obres d’ampliació de la xarxa d’aigua regenerada a la meitat nord de Granollers després de cinc mesos de durada. En concret, s’han ampliat dos quilòmetres de l’actual xarxa en funcionament arribant als dotze quilòmetres de longitud, la qual cosa permetrà incrementar aquest recurs hídric alternatiu a gran part de la ciutat. L’ampliació de la xarxa ha permès arribar als parcs de Ponent i del Lledoner, on s’han fet diverses connexions a les xarxes de reg, s’ha instal·lat un nou dipòsit soterrat i s’ha establert una connexió per a una futura estació de recàrrega de neteja viària.

Les obres d’ampliació de la xarxa d’aigua regenerada, encarregades a l’empresa Elèctrica Pintó, SL, han tingut un cost de 281.071,78 €, i el 80% s’ha finançat a través d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Davant el context de sequera, i per preservar l’aigua potable, en els últims anys l’Ajuntament de Granollers ha fet una aposta decidida per l’ús d’aigua regenerada a la ciutat. Així, s’han dut a terme grans inversions per construir una xarxa d’aigua alternativa que ha permès reutilitzar l’aigua per a tasques de neteja de l’espai públic urbà i del clavegueram, i el reg dels arbres i els espais verds municipals amb aigua regenerada, reforçant així el compromís de la ciutat amb el medi ambient i l’agenda de desenvolupament sostenible. Granollers és pionera en aquest sentit, ja que és una de les vuit poblacions catalanes que disposa d’aquest recurs.

Com s’obté l’aigua regenerada

L’aigua tractada a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Granollers es canalitza fins a l’aiguamoll de Can Cabanyes, on rep un primer tractament natural, de 30 a 50 dies, amb l’acció de la insolació i dels bacteris que es troben a les arrels de les plantes. Després, es canalitza fins a l’Estació de Regeneració d’Aigua (ERA) situada al costat del Centre d’educació ambiental de Can Cabanyes on, a través d’un procés de cloració i de filtratge, s’eliminen les partícules, els microbis i els possibles contaminants restants, per obtenir finalment aigua regenerada.