La 7a edició de la Vallèsbot se centrarà en el sector primari i en la cerca d’un futur sostenible

Els projectes creats per l’alumnat participant es presentaran el 14 de maig a la pista polivalent de Canovelles

20 de Novembre 2023
+
La 7a edició de la Vallèsbot se centrarà en el sector primari i en la cerca d’un futur sostenible

La 7a edició de la Vallèsbot proposarà a l’alumnat de Granollers, les Franqueses del Vallès, la Roca del Vallès i Canovelles que treballi en projectes per tal d’idear i crear dispositius robòtics dissenyats per millorar la producció, la distribució i la gestió de recursos del sector primari, des del seu entorn més proper i tenint en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Aquest dilluns al migdia s’ha presentat al Teatre Auditori de Can Palots, a Canovelles, la Vallèsbot 2024, el projecte intermunicipal per la implementació dels coneixements de la robòtica i tecnologia a reptes de caràcter social del nostre entorn més proper. Sota el lema “Connectats a la terra”, aquesta edició busca explorar com la tecnologia pot millorar l'agricultura, la ramaderia, la pesca i altres àrees del sector primari. Es busca aplicar la robòtica a àrees com l'automatització agrícola, la gestió del bestiar, l'apicultura, la pesca i l'aqüicultura, entre d’altres.

Un dels objectius d’aquesta edició és vincular la robòtica educativa a la reducció de la petjada de carboni. Així, es suggereixen línies de treball vinculades a l’ús de la tecnologia per millorar l'eficiència en la producció de cultius, a la creació de solucions per a la distribució local de productes agrícoles, a la gestió del bestiar per garantir la seguretat i la salut dels animals, així com a l'ús de la robòtica per a la supervisió de colònies d'abelles i la seva preservació.

La jornada de presentació dels treballs fets per l’alumnat se celebrarà el 14 de maig a la pista polivalent de Canovelles. Els centres educatius de primària i secundària de Granollers, les Franqueses del Vallès, la Roca del Vallès i Canovelles que estiguin interessats a participar en la Vallèsbot 2024 poden inscriure’s a través de l’espai web de la Vallèsbot.

La tecnologia i el treball en xarxa per a la construcció d’un futur sostenible

La presentació de la 7a edició de la Vallèsbot ha comptat amb la participació de tots els agents que la fan possible: professorat, centres educatius, els Ajuntaments de Granollers, Canovelles, la Roca del Vallès i les Franqueses el Vallès, i el Servei Educatiu del Vallès Oriental I.

En representació del professorat, Núria Altimires, de l’escola Els Quatre Vents de Canovelles, ha explicat com es viu la Vallèsbot a l’escola, una iniciativa que «és una font de motivació molt potent i ja esperada per docents i alumnat». Joan Lleonart, adjunt a la direcció dels serveis territorials d’Educació del Vallès Oriental i el Maresme, ha afirmat que amb aquest projecte «generem expectatives, oportunitats i vocacions tecnològiques a infants i, sobretot, nenes i joves».

L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha destacat la importància del treball en xarxa i ha afirmat que «junts som més forts en qualsevol àmbit, sumant esforços i persones». L’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, que acollirà per segona vegada la jornada de presentació dels treballs, ha afegit que la Vallèsbot «crea connexió en un territori molt ampli i molt ric».

Justament, les línies de treball suggerides també estan enfocades a contribuir a l’ecologia i a l’economia local. La Vallèsbot 2024 no només celebra la creativitat i la innovació de tot l’alumnat, sinó que també fomenta la col·laboració entre ells i amb les organitzacions locals relacionades amb el sector primari per a la construcció d'un futur més verd i eficient.

El projecte Vallèsbot

Aquest projecte va néixer el curs 2017/2018 del treball en xarxa entre professors, centres educatius, Ajuntaments i el Servei Educatiu del Vallès Oriental I. Es tracta d’una activitat intermunicipal per la implementació dels coneixements de la robòtica i el pensament computacional tot donant solucions a reptes de caràcter social del nostre entorn més proper. A diferència d’altres projectes de vocació i cultura tecnològica, la Vallèsbot no és competitiva i es fa en horari lectiu, fet pel qual tot l’alumnat pren part de la proposta i aprèn de la construcció i programació de robots.

Així, els principals objectius de la Vallèsbot són:

  • Contribuir a la millora de l’èxit educatiu de tots els nois i noies incentivant de les vocacions tecnològiques.

  • Promoure la cohesió social per mitjà de la implementació dins l’horari escolar de la robòtica per tal d’arribar a tot l’alumnat.

  • Afavorir el treball i l’aprenentatge en xarxa entre els centres educatius i els diferents agents de l’entorn per aconseguir continuïtat i coherència educativa.

En la primera edició 800 alumnes de 32 grups de 17 centres educatius de primària i secundària de Granollers, Canovelles i la Roca del Vallès van presentar a la Vallèsbot les seves solucions tecnològiques per resoldre problemes de mobilitat fent servir la robòtica. En la segona edició hi van participar un miler d'alumnes de 22 centres educatius de Granollers, Canovelles, la Roca del Vallès i, les Franqueses del Vallès i el tema central va ser la millora dels parcs. En la tercera edició, que a causa de la Covid-19 es va haver de celebrar telemàticament, hi van participar 21 centres educatius. En l’edició 2021-2022, centrada en la gent gran, hi van participar 700 alumnes de 17 centres de primària i secundària, i en l’edició 2022-2023, que va girar entorn de la bicicleta, hi van participar prop de 800 alumnes de 19 centres de primària i secundària. La darrera edició, dedicada a la gestió de l’aigua, va comptar amb la participació de més de 800 alumnes de 23 centres de primària i secundària.