Els dies 11, 12 i 13 de desembre, la plaça de la Porxada acollirà una exposició sobre els Drets Humans, amb motiu del 75è aniversari de la Declaració Universal, que l’Assemblea General de Nacions Unides, reunida París, va aprovar el 10 de desembre de 1948.
La Declaració Universal dels Drets Humans va ser redactada per representants de diferents contextos legals i culturals i de totes les regions del món. Redactada després de la catàstrofe que va suposar la 2a Guerra Mundial, el nazisme i el feixisme, va exposar, per primera vegada, els drets fonamentals que ha de ser protegits universalment.
El dilluns 11 de desembre, a les 6 de la tarda, es farà una lectura col·lectiva de la Declaració, al costat de l’exposició commemorativa a la plaça de la Porxada. Hi participaran una trentena de persones, que es faran càrrec de llegir els 30 articles de què consta la Declaració.
La defensa dels Drets Humans, una línia de treball de Granollers
Des de Can Jonch, Centre de Cultura per la Pau s’impulsen programes i projectes per sensibilitzar sobre els drets humans i difondre la tasca dels defensors i defensores dels drets humans d’arreu del món.
De fet, el Centre es va inaugurar el maig de 2008 amb una exposició sobre «Els drets humans a la ciutat», un instrument de difusió i sensibilització de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, que l’Ajuntament de Granollers va signar el 2003.
Granollers forma part des de 2014 del Programa «Ciutats Defensores dels Drets Humans», que té com a objectiu donar suport a les persones defensores dels drets humans per tal d’augmentar la seva visibilització i protecció perquè puguin desenvolupar la seva tasca de manera segura i lliure. Així mateix, també es vol contribuir a formar una ciutadania crítica i transformadora per revertir les desigualtats i les injustícies socials, aquí i arreu del món. Un Programa que es duu a terme conjuntament amb 28 municipis, 6 entitats i 3 institucions.
En les nou edicions del Programa de Ciutats Defensores dels Drets Humans, 36 defensors i defensores han participat en la trentena d’activitats organitzades a Granollers pel Centre de Cultura per la Pau, entre activitats escolars i actes oberts al públic en general. 2.500 persones, entre elles gairebé 2.175 alumnes d’ESO, Batxillerat i també de Programes de PTT.
Alcaldes i alcaldesses per la pau
Granollers forma part, des de 2008, de la xarxa internacional Alcaldes per la Pau (Mayors for peace), registrada com a Organització no Governamental de caràcter consultiu associada al Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides, la conformen en l’actualitat més de 8.300 ciutats de 166 països i regions diferents que tenen per objectiu treballar en favor de la pau, el desarmament i, especialment, l’eliminació total de les armes nuclears.
Granollers té una de les vicepresidències d’aquesta xarxa i alhora presideix la Xarxa europea d’alcaldes i alcaldesses per la Pau (European Chapter of Mayors for Peace) creada l’any 2019. A més, Granollers també presideix Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya des de la seva creació l’any 2014.