L'Hospital General de Granollers signa un Conveni de col·laboració amb ActuaVallès per la detecció precoç del VIH

Les proves, anònimes i gratuïtes, es fan tots els dimarts de 15 a 19 h a l'Hospital

05 d'Abril 2019
+

L'Hospital General de Granollers ha signat un conveni de col·laboració amb l'entitat sense ànim de lucre ActuaVallès per tal de fomentar la detecció precoç del VIH per la població del Vallès Oriental. El conveni signat estableix que ActuaVallès realitzarà proves ràpides del VIH a les instal·lacions de l'Hospital tots els dimarts de 15 a 19 h de manera gratuïta i confidencial. Per poder fer-se la prova s'haurà de trucar prèviament a ActuaVallès al telèfon 93 727 19 00 on es farà la citació de consulta. En 30 minuts s'obtindrà el resultat de la prova. 

L'execució de l'activitat es farà seguint els criteris i protocols determinats pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya en el marc de Pla d'Acció enfront del VIH 2016-2020 pel compliment dels objectius 90-90-90 fixats per UNAIDS: 

- Que en 2020 el 90% de las persones amb VIH coneguin el seu estat serològic respecte al VIH. 

- Que en 2020 el 90% de las persones diagnosticades amb el VIH rebin tractament antirretroviral de forma continuada. 

- Que en 2020 el 90% de las persones que reben teràpia antirretroviral assoleixin la supressió viral. 

Amb la promoció de la prova ràpida del VIH, l’Hospital General de Granollers i Actuavallès, col·laboren en aconseguir el primer objectiu de detecció del 90% i s’ofereix la possibilitat de rebre tractament de forma continuada. El retard diagnòstic a Catalunya es situa en el 44% dels casos, s’incrementa amb l’edat arribant a ser el 59% en persones de més de 55 anys i es troba especialment en heterosexuals que representen el 66% del total. 

En el cas que la prova realitzada doni positiu, s'oferirà al pacient que, si ho desitja, passi a la Unitat de VIH de l'Hospital per tal de validar les proves i si s'escau començar el tractament. 

Unitat de VIH especialitzada des de 1997

L'Hospital General de Granollers atén pacients amb infecció per VIH des de l'any 1987. El 1997 es va crear la Unitat de VIH, avui coordinada per la Dra. Elisabet Deig. Aquesta unitat especialitzada atén més de 400 persones infectades, la majoria en tractament antiretroviral, i cada any rep entre 20 i 25 casos nous de persones infectades. 

Actualment, malgrat que existeixen tractaments antiretrovirals potents i segurs, l'epidèmia de VIH no està controlada. Les persones segueixen infectant-se i en moltes ocasions el diagnòstic es realitza massa tard. Una tercera part de les persones que contreuen la infecció encara no ho saben. Fer un diagnòstic és fonamental per aplicar un tractament antiretroviral i per controlar aquesta epidèmia. 

ActuaVallès

L'ONG ActuaVallès va néixer el 1993 de la mà de persones voluntàries que decideixen organitzar-se per donar resposta a les necessitats de l'epidèmia del VIH i la SIDA. Durant aquests anys, els seus projectes han anat creixent i transformant-se amb l'objectiu de millorar i adaptar-se als nous contextos. Així, les seves línies d'acció van des de la intervenció amb persones amb VIH, fins a la promoció de la salut sexual en col·lectius prioritaris com el de joves i el de treballadores sexuals, passant per l'atenció a persones en situació d'exclusió social com les persones sense llar. Tot i que l'eix vertebrador de l'entitat continua sent el voluntariat, actualment compten amb un equip tècnic responsable de les tasques de coordinació, reflexió, intervenció i gestió.