Trobada col·loqui amb Neus Català

La presidenta d'Amical de Ravensbrück apropa a la ciutat tota una experiència de recuperació de la memòria històrica

08 de Octubre 2008
+

Aquest dijous, 9 d'octubre, a les 18 h i a Can Jonch Centre de Cultura per la Pau (c. del Rec, 19), es farà una trobada col·loqui amb Neus Català, l'única supervivent del camp d'extermini nazi de Ravensbrück a l'Estat.
En aquest acte, es projectarà el documental Neus Català, la veu de la consciència i es presentarà el llibre Neus Català, la dona antifeixista a Europa, de Mar Trallero.

Neus Català és presidenta de l'entitat Amical de Ravensbrück, creada amb l'objectiu de lluitar per la recuperació de la memòria històrica de totes les persones que van patir captiveri i van morir en aquest camp d'extermini nazi. A més, treballa per la creació d'un lloc de trobada i debat perquè horrors com aquests, els dels anomenats camps de la mort, no es tornin a repetir.


El camp de Ravensbrück
Després del tancament del camp d'extermini de Lichtenburg, va ser l'únic especialment dissenyat per a dones. Les SS van començar la seva construcció el novembre de 1938, a prop del poble de Ravensbrück, a uns 90 Km al nord de Berlín.
Entre 1939 i 1945, més de 130.000 dones i infants, uns 20.000 homes i 1.000 adolescents de 40 nacions hi van estar reclosos. Les SS feien seleccions periòdiques i exterminaven les deportades que consideraven no aptes per treballar i cremaven els seus cossos en el crematori de Fürstemberg, fins que, l'any 1943, van construir-ne un a la presó del camp. Poc després, hi van afegir una cambra de gas, on van morir unes 6.000 presoneres.
El 29 i el 30 d'abril de 1945, les tropes soviètiques van alliberar el camp de Ravensbrück, on hi van trobar més de 3.000 presoneres malaltes i debilitades. Hi havien mort unes 92.000 persones, de manera atroç. Moltes de les dones espanyoles de l'antiga emigració econòmica i republicanes exiliades hi havien estat empresonades.