Tres personalitats i una entitat rebran la Medalla de la Ciutat

L'acte de lliurament de la Medalla de la Ciutat tindrà lloc al Teatre Auditori de Granollers divendres 19 de desembre a les 20 h

17 de Octubre 2008

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Granollers ha acordat per unanimitat atorgar la Medalla de la Ciutat a Pere Canal i Baliu, Miquel Montané i Molina, Margarita Tintó i Sala, i a l'Associació Cultural de Granollers. Tres personalitats i una entitat rebran la distinció en un acte que tindrà lloc el divendres 19 de desembre a les 20 h al Teatre Auditori de Granollers. Un acte de reconeixement a la trajectòria de les persones i de l'entitat homenatjades.

Pere Canal i Baliu

L'Ajuntament de Granollers atorga la Medalla de la Ciutat a Pere Canal i Baliu per la seva trajectòria professional vinculada al món jurídic. Advocat, degà i mestre de l'advocacia a la ciutat. I per la seva implicació en l'àmbit social, cultural i esportiu de Granollers.

L'advocat Pere Canal Baliu va néixer a Granollers el 12 de juny de 1924. Degà honorari i Creu de Sant Raimon de Penyafort (atorgada l'any 1996) són algunes de les distincions que ha rebut Canal i Baliu. L'any 1947 va obrir un dels primers despatxos fixos que hi va haver a la ciutat després de la guerra. Canal i Baliu va ser un dels socis fundadors de l'Associació Cultural de Granollers i de la Fundació Balonmano Granollers. Com a president del Casino de Granollers va propiciar la fusió amb el Club de Ritme, ara fa cinquanta anys. En l'àmbit polític va formar part del primer Ajuntament democràtic, com a regidor de CiU, durant els anys 1979-1983.

Foto: donació Vicenç Sala / AMGr - Arxiu d'Imatges

Miquel Montané i Molina

L'Ajuntament de Granollers atorga la Medalla de la Ciutat a Miquel Montané i Molina per la seva vinculació durant més de 30 anys a l'entitat veïnal Sota el Camí Ral, la qual ha liderat amb tarannà dialogant i conciliador. Impulsor, entre d'altres projectes, de la millora dels habitatges de protecció oficial del Grup Primer Maig, dels quals s'han beneficiat els veïns i el conjunt de la ciutat.

Miquel Montané nascut a Granollers el 12 d'octubre de 1928. Entre d'altres empreses ha treballat a Roca Umbert, on feia de manyà. Va participar a la fundació de l'Associació de Veïns Sota el Camí Ral, de la qual continua sent president.

 

Margarita Tintó i Sala

L'Ajuntament de Granollers atorga a Margarita Tintó i Sala la Medalla de la Ciutat per la seva dilatada trajectòria en el món de la investigació i la historia. Escriptora, historiadora i persona implicada amb la cultura, va contribuir a fundar el Museu de Granollers.

La historiadora Margarita Tintó i Sala va néixer a Parets del Vallès el 1930, tot i que sempre a viscut a Granollers. Conservadora tècnica del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona durant gairebé 30 anys. Directora del Museu Mossèn Cinto Verdaguer Vil·la Joana- Vallvidrera. Autora de diversos llibres, entre els quals destaca El Retaule gòtic de Sant Esteve de Granollers, i articles sobretot de temàtica medieval. La seva llarga trajectòria professional l'avala la seva participació en nombrosos congressos nacionals i internacionals. Entre altres distincions Tintó ha rebut el premi honorífic Eugeni Xammar a la Gent de la Cultura 2005 que atorga Òmnium Cultural.

Foto: Fons Ajuntament de Granollers / AMGr - Arxiu d'Imatges

 

Associació Cultural de Granollers

L'Associació Cultural de Granollers amb 61 anys de trajectòria rep la distinció de Medalla de la Ciutat per ser una entitat molt arrelada a la ciutat que aixopluga iniciatives culturals en tots els àmbits. Fomenta la creació i l'exhibició cultural. Promou la cultura a les escoles a través de la Fundació Privada Cultural de Granollers. L'AC impulsa projectes al voltant de la música, les arts escèniques, plàstiques i visuals, la literatura i el debat sobre el passat, el present i el futur de la ciutat.

L’any 1947 neix l’Asociación Cultural de Antiguos Alumnos de Segunda Enseñanza de Granollers, que faria el 9 de novembre d'aquell mateix any el seu primer acte públic. Un any més tard arribava a la xifra de 238 socis i destacà de la seva programació, l'organització dels IX Jocs Florals de Granollers. Posteriorment s'incorporaria el teatre i el cinema a les seves activitats, es crearia el Centre d'Estudis i reconvertiria l'antiga Església de Sant Francesc en Casa de Cultura. El 1953 passa a denominar-se Associació Cultural de Granollers. A partir de 1967 l'Associació inicià un període d'esplendor. Naixia la secció de teatre coneguda com el TAC, que al marge de les representacions que oferia destacà en la creació del premi i del Cicle de Teatre Ciutat de Granollers. El Centre d'Estudis modificaria els seus esquemes, i recuperaria la seva funció investigadora i el Cineclub ocupà un lloc privilegiat dins la programació cultural de la ciutat. En els darrers anys l'Associació Cultural ha dedicat un gran esforç a dur a terme activitats vinculades a dos aspectes claus de la nostra cultura: d'una banda, les dedicades a la formació, en l'àmbit escolar: Activitats per a les escoles, Teatre en l'Educació i Teatre i Literatura; o en l'àmbit ciutadà com el col·lectiu Petits, però Ciutadans i la organització de les jornades El disseny de la ciutat -memorial Rafael González Santos-. D’altra banda cal destacar la feina i els recursos dedicats a la producció en els camps musical, visual i literari, des de la Big Band de Granollers, Cineastes de Granollers, Poetes de Granollers, i el projecte Granolleig.
Des de l’any 2006, l’Associació Cultural de Granollers ha creat la Fundació Privada Cultural de Granollers AC que és la que s’ocupa, sobretot, de les activitats vinculades a la formació en l’àmbit escolar.
Font: Associació Cultural