El Museu inaugura l'exposició "Meridià Granollers anys 70. Art de concepte i acció"

La mostra, que ha comissariat Pilar Parcerisas, explica l'esclat de l'art conceptual a Granollers als anys setanta

04 de Desembre 2010
+

El Museu de Granollers presenta "Meridià Granollers anys 70. Art de concepte i acció", una proposta expositiva i documental de llarga durada que recupera de forma pionera l’esclat de l’art conceptual a la ciutat de Granollers i el seu paper com a catalitzador d’aquesta nova pràctica artística a Catalunya.

La mostra, que ocupa prop de 800 m2 i dissenyada per l'artista Vicenç Viaplana, pretén reivindicar l’aportació artística i cultural de Granollers a l’art conceptual català. En els anys 70 del segle XX, la ciutat va assolir una centralitat cabdal en aquest àmbit, va ser un moment únic de la pràctica artística lligada al context de l’art internacional, però també a la situació política i social del final del franquisme. L’art va trencar amb les disciplines artístiques tradicionals i va obrir-se cap a la natura, l’acció, l’objecte i la projecció envers l’espai social i urbà.

 "Meridià Granollers anys 70. Art de concepte i acció " mostra el moment excepcional en què la ciutat va actuar com a catalitzador a la resta de Catalunya d’unes energies artístiques radicalment renovadores. No és a l’atzar que un dels crítics amb més visió del país i artífex de les mostres, Alexandre Cirici, titulés “El meridià de Granollers” un dels seus articles a la revista Serra d’Or.

L’exposició recupera un gruix important de treballs conceptuals fins avui oblidats i documents d’època que són testimoni de les activitats que van protagonitzar un dels períodes artísticament més fèrtils de l’art català de les últimes dècades. Aquesta és la primera vegada que es revisa en una exposició aquest moment històric i que es du a terme un escandall complet dels diferents arxius i fons personals dels artistes implicats. El resultat ha estat la recuperació d’imatges i negatius fotogràfics, alguns fins avui inèdits, que permeten, més enllà de documentar, reconstruir accions en seqüències fotogràfiques que alhora esdevenen l’obra mateixa. Tot aquest treball documental ha quedat recollit en el catàleg de la mostra, de més de 200 pàgines. Un projecte documental i expositiu que ha implicat un seguit d'institucions, persones, artistes i protagonistes, així com arxius públics i privats, amb una llarga llista de col·laboracions.

 Obres de Viaplana, Benito, Ponsatí, Peñaranda,...

 La mostra ha permès remuntar prop de 20 obres d'artistes com Viaplana, Jordi Benito, Àngel Jové, Josep Ponsatí o Lluis Peñaranda. I recull més de cent imatges, algunes d'inèdites, d'un seguit d'accions i environaments dels artistes que formaven part de la generació de l’art pobre i conceptual a Catalunya: Carlos Pazos, Ferran García Sevilla, Joan-Pere Viladecans, Sílvia Gubern, Lluís Utrilla i Josep Ponsatí, entre altres, als quals s'hi sumen els artistes joves de la ciutat del panorama de l’art alternatiu del moment, com Jordi Benito, Vicenç Viaplana, Xavier Vilageliu, Francesc Sastre, Lluís Peñaranda, Magda González, Paco Merino i Albert Granado, entre altres.

 L'exposició es presenta dividida en dos grans àmbits. Un primer dedicat a l'art de concepte i acció que posa de manifest que a Granollers, del 1971 al 1973, es va viure un vertader esclat d’exposicions d’art pobre i d’environaments a diferents espais de la ciutat i que va tenir com a detonant la I Mostra Internacional d’Art Homenatge a Joan Miró, acompanyada del I Concurs d’Art Jove. Va ser l’inici de cinc anys d’intensa activitat. I un segon àmbit centrat en els h"appenings", recupera les dues manifestacions artístiques que van tenir lloc el 1974, una de la mà del tàndem d’artistes Arranz-Bravo i Bartolozzi; i l’altra dirigida per Salvador Dalí, que va tenir com a marc d'acció la Porxada de Granollers.

 Finalment la mirada se centra en les derives del postconceptual i en les obres i accions de Jordi Benito i Vicenç Viaplana, que van formar part del col·lectiu de la Galeria G de Barcelona. També es recupera per primer cop el cinema experimental d’aquesta època a Granollers amb la projecció d'onze films de l'època, amb una presència destacada d’autors com Joan Corbera, Albert Granado, Jaume Ortuño, Jordi Pagès, Josep Circuns o Lambert Botey, entre altres.

 L' exposició "Meridià Granollers anys 70. Art de concepte i acció" podrà veure's al Museu de Granollers (C/Anselm Clavé, 40) fins al desembre de 2011.