L'Agenda 21 de la Cultura, cinc anys vigent

26 de Gener 2011
+

L’Agenda 21 de la Cultura marca els plans locals de cultura en coordinació estreta amb els processos de participació i planificació estratègica. L’Ajuntament de Granollers es va adherir a l’Agenda 21 el març de 2006, posant l’accent en la idea d’accés i participació en la vida cultural i democràtica que implica una major participació de la ciutadania. 
 
  Granollers: espai cultural compartit, educatiu, accessible i creatiu

Seguint els eixos estratègics que planteja l'Agenda 21 de la Cultura s'ha dotat la ciutat, en aquests últims anys, d'equipaments que faciliten l'accés de tota la ciutadania a la cultura com són el Centre Cultural de Granollers (2008), la Sala de Cultura Sant Francesc (que entrarà en funcionament aquest mes de febrer), el Gra, els nous equipaments a Roca Umbert Fàbrica de les Arts, les programacions del Museu de Granollers i del Teatre Auditori.
Granollers crea, la ciutat expressa és l'eix que té el seu principal exemple amb la Festa Major de Blancs i Blaus, en la innovació i creació d'una festa feta i pensada per les entitats, i també en el suport a les produccions teatrals nascudes des dels grups locals. Granollers espai cultural compartit és el tercer eix que determina el treball conjunt com és la gestió d'equipaments compartits entre associacions a La Troca o el Consell de Cultura. Granollers educa: construeix cultura és l'eix que determina el projecte pedagògic i les activitats per a les escoles que programa el Museu de Granollers, el servei que presten les biblioteques o les activitats artístiques i musicals que es projecten al Teatre Auditori.

L’Agenda 21 continua vigent i s’ha aplicat en tot el programa d’actuació del govern local durant aquests anys, seguint els seus objectius principals: augmentar els nivells d’accés al consum i la participació cultural; desenvolupar la creativitat de la ciutadania com a mitjà d’expressió col·lectiva i individual, i assolir la inclusió de tota la ciutadania a l’ecosistema cultural de Granollers.

Teatre Auditori de Granollers: més produccions locals i 48.632 usuaris l'any

En els darrers anys el Teatre Auditori de Granollers ha programat diversitat de gèneres i estils. Destaquen els projectes singulars amb implicació directe de col·lectius de la ciutat.
Els usuaris del Teatre i els espectadors sumen 48.632 persones (any 2010), respecte als 40.482 (any 2008), que representa un increment del 20,13%. El suport a la producció i formacions locals es destina, l'any 2011, 180.000 euros, un augment del 18% respecte l'any 2007.

El 73% de Roca Umbert Fàbrica de les Arts està rehabilitat i en funcionament

Roca Umbert Fàbrica de les Arts té una superfície total de 21.350 m2 dels quals 11.600m2 corresponen a urbanització de carrers i places, mentre que la resta, 9.750 m2, estan ocupats per les naus – tot i que la superfície construïda total és d'uns 14.700 m2 ja que hi ha naus que tenen dues plantes-.

El Centre Tecnològic i Universitari, la Biblioteca Roca Umbert, el Centre de Cultura Popular i Tradicional La Troca i els Bucs d'Assaig són equipaments rehabilitats fins l'any 2007. D'aleshores ençà s'han sumat noves naus rehabilitades, en total, 4.776 m2 que corresponen a l'Espai d’Arts, la nau de Dents de Serra, la Sala de Concerts (a punt de finalitzar les obres), el Centre Audiovisual. Actualment s’està rehabilitant la Tèrmica (581 m2) i properament s’iniciaran les obres a l’Espai de Circ (497 m2). Per tant, Roca Umbert té rehabilitats i en funcionament el 73 % de l'antiga fàbrica tèxtil.

Museu de Granollers: l'aposta per les activitats pedagògiques

En els darrers anys han augmentat les activitats al Museu de Granollers i s'han diversificat per tipus de públics, formats i horaris. Destaquen les activitats familiars, els cursos i les activitats de formació. Els usuaris de les activitats al Museu s'han multiplicat per 6, passant de 632 (any 2007) als 4.081 de l'any passat.
  
Els programes educatius i activitats didàctiques han pres força, en els darrers anys.S'han fet guies d'activitats didàctiques i les visites han finalitzat amb tallers per cada activitat. Durant el 2010, prop de 4.000 escolars de la ciutat han participat, per primera vegada, a les activitats dins del Museu de Granollers.
L'any 2010 han visitat el Museu de Granollers 17.134 persones, a més 2.000 s'han inscrit a les visites guiades i les activitats formatives i familiars, i 5.188 usuaris més han assistit a activitats organitzades a la Sala d'Actes del Museu.

El desembre de 2009 es va inaugurar l'Adoberia, i en un any ha tingut 5.654 visitants. Mentre que l'octubre de 2010 s'inaugurava la Sala Ciutat al Centre Cultural de Granollers, per acollir produccions d'artistes locals.

Les biblioteques reben 1.100 visites al dia

L’any 2010 hi ha hagut 305.076 visites, el que equival a una mitjana de 1.100 visites / dia de servei. S’han deixat en préstec 171.513 documents. Hi ha hagut 33.488 usos d’Internet i ofimàtica, i 17.309 usos Wifi, el que significa un gran èxit d'un servei que segueix creixent, en un 28,97% respecte l’any anterior que a la seva vegada ja havia crescut en un 67%.El nombre de visites el 2007 era de 259.346, és a dir s'ha produït un augment del 15 % en quatre anys. La biblioteca posa a l’abast una oferta documental en permanent renovació que permet garantir les demandes de lectura i d’informació general de la ciutadania. L’any 2010 el fons de les biblioteques de la ciutat és de 134.041 documents. La meitat de granollerins té el carnet de la biblioteca.