Es presenta l'avanç del programa de la IX Trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores

La trobada versarà sobre "L'educació com a eix transformador de la ciutat".

11 de Desembre 2008
+

La IX Trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE) tindrà lloc a Granollers els dies 12, 13 i 14 de maig de 2009. La inauguració serà el 12 de maig, a les 10 h, al Teatre Auditori de Granollers, i la conferència inaugural "Ciutat educadora: lideratge del govern municipal", anirà a càrrec de Sergio Fajardo, exalcalde de Medellín.

El Teatre Auditori acollirà les conferències en horari de matí. L'espai de Roca Umbert Fàbrica de les Arts serà l'escenari on, després de dinar, s'intercanviaran les experiències educatives entre ciutats, s'exposaran les conclusions de les sis xarxes temàtiques actualment actives i s'habilitaran espais que afavoreixin l'establiment de vincles i d'associacions entre ciutats per compartir projectes.

El Centre Cultural acollirà dues exposicions. Una, produïda per l'AICE (Asociación Internacional de Ciudades Educadoras), porta per títol "Accions Locals, valors globals", i el seu contingut i itinerància es compartiran amb sis ciutats més: Betlem (Territoris palestins), Dakar (Àfrica), Budapest (Hongria), Tampere (Finlàndia), Vallenar (Xile) i Guadalajara (Mèxic) on el 2010 tindrà lloc el XI Congrés Internacional de Ciutats Educadores sota el tema central de l'Esport, les polítiques públiques i la ciutadania. Reptes d'una ciutat Educadora. L'altra, produïda pel Museu de Granollers, pretén donar una visió històrica de l'evolució del que ha estat una dinàmica educadora per part d'un munt de col·lectius i d'entitats que amb la seva acció, han esdevingut pioners en el fet educador recollit en els principis de la Carta de Ciutats Educadores.

Durant aquest mes de desembre es posarà en funcionament la pàgina web de la RECE, www.granollers.cat/rece2009, i hi haurà la possiblitat d'enviar projectes d'experiències educatives perquè el Comitè científic pugui validar la seva presència a la Trobada. El període de presentació serà fins a finals del mes de febrer. Pel que fa al procés d'inscripció de la Trobada s'iniciarà aproximadament a mitjans del mes de gener i s'allargarà fins a l'abril. El logotip de la trobada és obra del dissenyador Pep Gaspar.

Recordem que l'Ajuntament de Granollers es va adherir a l'Associació Internacional de Ciutats Educadores, l'any 1997, un compromís per garantir el dret dels granollerins i granollerines a una ciutat educadora. És a dir, una ciutat amb personalitat pròpia i inserida en el país, on s'actua pensant en la globalitat de les accions, tenint en compte les necessitats i característiques pròpies dels seus habitants i que les actuacions en qualsevol àmbit transmeten un model de ciutat. Aquest model, amb el qual es vol implicar tots els ciutadans i ciutadanes, es basa en valors com la convivència, el respecte i la solidaritat.

El passat mes de novembre es va presentar el Comitè Científic i la comissió ciutadana d'aquesta IX Trobada. D’una banda, la comissió ciutadana està formada per una cinquantena de persones; i de l’altra, el comitè científic que té la funció d’assessorar, orientar i validar els fonaments teòrics i les claus que haurien de contemplar les diverses ponències i diàlegs que intervindran a la trobada. El comitè científic està format per l’exconseller d’Educació i Universitats, Joan Manuel del Pozo Álvarez; l’advocat, José Ángel Cuerda Montoya, que va ser alcalde de Vitoria-Gasteiz, des de 1979 a 1999; la professora de Filosofia, Eulàlia Bosch; el director de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona, Miguel Martínez Martín; el professor emèrit de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, Salomó Marquès Sureda, i l’exregidora de Salut i Serveis Socials de l’Ajuntament de Granollers entre 1999 i 2007 i professora de l’Escola d’Infermeria de la Universitat de Barcelona, Montserrat Roca Roger.