Del 22 al 30 d’agost, la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers

El rajol és el protagonista de la imatge d'enguany.

18 de Juny 2009
+

El rajol, protagonista de la imatge

Laia Llistuella, Jordi Armadans i Francesc Arolas, els joves dissenyadors de la imatge han volgut plasmar en la seva obra l'element central i identificatiu de la Festa Major de Blancs i Blaus, el rajol. Per tant la imatge presenta un retorn als orígens de la festa quan, segons la història l'any 1897, dos rajolers, "El Rayo" Bonet (blanc) i l'hereu Maynou (blau) van fer una juguesca per veure qui feia més maons en una hora. Així doncs, el rajol s'ha convertit en l'element més simbòlic i identificatiu de la competició entre les dues colles i, per extensió, també de la Festa Major de Granollers. Per això el rajol és el protagonista principal de la imatge. Els rajols, Blancs i Blaus, estan situats creant una espècie de tetris o trencaclosques, que representa la unió de les dues colles (en una competició festiva) i de les diferents activitats que es realitzen durant la festa, i que entre tots han permès que la Festa Major de Granollers assoleixi el gran èxit que avui té, tan a nivell organitzatiu com participatiu.
D'altra banda, el fet que els rajols estiguin formant aquest tetris o trencaclosques destaca el caràcter lúdic de la Festa Major i el joc que representa la competició entre els Blancs i els Blaus.

Els rajols creen un trencaclosques que està situat sobre un fons verd, color corporatiu de la ciutat, amb la qual cosa s'escenifica la importància i el pes de la Festa Major com a part fonamental en la construcció de la identitat de ciutat de Granollers.

itres. Comunicació, disseny & web és un estudi de comunicació de Granollers que va començar els seus passos l'octubre de 2007 de la mà dels seus  components: tres joves emprenedors de Granollers i la Roca (Laia Llistuella, Jordi Armadans i Francesc Arolas) que van voler unir els seus coneixements i experiència professional.
Així va sorgir aquest estudi, que engloba diverses parts de la comunicació d'empreses, institucions públiques i organitzacions: l'assessoria i creació de plans i estratègies de comunicació, el disseny gràfic i la comunicació web i multimèdia.

En els seus encara no dos anys de vida, han treballat per administracions com la Generalitat de Catalunya , el Consorci de Turisme del Vallès Occidental  o l'Ajuntament de Canovelles, amb diverses empreses privades de la demarcació de Barcelona i amb entitats com la Fundació Pro Música Sacra (de Granollers), la Federació Catalana de Pueri Cantores o la Fundació Hospitalitat de Lourdes de Barcelona. Recentment destaca el primer premi en el concurs per a la imatge de la Xarxa Tècnica per la Igualtat d'Oportunitats (creada a Tarragona), on la  proposta d'itres va ser l'escollida pel jurat com a logotip per a representar la Xarxa arreu de Catalunya i l'Estat Espanyol.

Amb l'Ajuntament de Granollers aquesta serà la tercera col·laboració, després del disseny gràfic dels materials del 'Fes-te l'estiu' de l'any 2008 i la creació i disseny de la campanya del 'Dia internacional contra la violència vers les dones', del 25 de novembre de 2008.

Joan Soler i Amigó, el relator d'aquesta Festa Major

El relator de la Festa Major és l'encarregat de descriure la festa de la ciutat. Aquest serà el desè relat ja que des de l'any 2000 un escriptor o escriptora que no coneix la festa arriba a Granollers i es troba la ciutat plena d'activitat i amb el dinamisme de les colles de Blancs i Blaus.
La Festa Major
Joan Soler i Amigó va néixer a Badalona el 10 de juny de 1941. Des de sempre s'ha dedicat a l'educació i la cultura, en especial a l'univers de la cultura popular. Premi Nacional de Cultura Popular 2006, atorgat per la Generalitat de Catalunya.

D'entre les obres que ha publicat, destaquen:

Festes tradicionals de Catalunya (Premi Crítica de la revista "Serra d'Or", 1979. Il·lustrat per Pilarín Bayés).
Barres i onades. Relats d'història de Badalona per a nois i noies (Premi "Baldiri Reixac" de pedagogia, 1982).
Maig major. Història de les Festes de Maig a Badalona. (Premi "Josep Ametller" d'assaig de la revista "Recull" de Blanes, 1985. Il·lustrat per Mercè Arànega).
Mitologia catalana (1990),
Nadal català (1995),
Els enllocs: els temps i els horitzons de la utopia (1995),
Enciclopèdia de la fantasia popular catalana (1998),
Rebels a tramuntana (Premi de novel·la d'història de Catalunya Leandre
Colomer, 2002),
D'on vénen els nens i com es fan, segons la tradició popular (Premi "Joan Amades" de Cultura popular, dins els Premis Ciutat de Tarragona, 2003).
Llegendes de la història de Catalunya. Els primers comtes (2004).
Dos contes d'altres cultures: Les noies del blat de moro (Conte dels indis pueblo. Il·lustrat per Roser Rius, 2004) i El teixidor de Benarés (Conte hindú. Il·lustrat per Maria Rius, 2005),
Llegendes del drac, l'heroi i la donzella (Il·lustrat per Carme Peris, 2005).
Tradicionari del Nadal català. (2007).
Ha dirigit l'enciclopèdia Tradicionari. Enciclopèdia de la cultura popular de Catalunya, en 10 volums, d'Editorial Enciclopèdia Catalana (2005-2008).
Tradicionari del Nadal català (2008). (Nova versió del Nadal català, revisada i actualitzada).
Llegendes de la història de Catalunya. Jaume I, entre la història i la llegenda (2008).

És l'autor de moltes cançons populars, com La vall del riu vermell, Les rondes de vi, cantades per en Jaume Arnella, en Xesco Boix i Falsterbo-3. I arranjador de moltes altres, com L'amor que vindrà -adaptació de Le prochain amour, de Jacques Brel-, que han cantat la Guillermina Mota i en Joan Manuel Serrat.

Teatre, Sarsuela i música per la Festa Major de Granollers

El Teatre Auditori de Granollers conjuntament amb el Teatre de Ponent han organitzat cinc espectacles teatrals, una sarsuela i dos concerts que tindran lloc els dies 27, 28, 29 i 30 d'agost. Durant la Festa Major es podrà gaudir d'una programació especial, en la qual  participaran cinc companyies professionals de teatre, l'Associació Musical Aula Lírica de Granollers i els alumnes de dues escoles de  música de la ciutat: l'Escola de Música Art9 i l'Escola Municipal de Música de Josep Maria Ruera.

L'obra de teatre El Messies de Patrick Barlow, inaugurarà la programació especial de Festa Major al Teatre Auditori de Granollers, el dijous 27 d'agost a les 22.30 h. Divendres 28 hi haurà doble sessió d'espectacles. D'una banda, per els amants de la música, l'Escola de música Art 9 oferirà el Concert de Festa Major a les 21 hores a la Sala petita del Teatre Auditori de Granollers. I d'altre banda, per els que no vulguin parar de riure, tenen un cita obligada amb El joc del idiotes de Francis Veber, que tindrà lloc al mateix teatre a les 22.30 h, a la Sala Gran. El dissabte 29, es podrà gaudir també de dos espectacles. D'una banda, l'Escola Municipal de Música Josep Maria Ruera ofereix un segon Concert de Festa Major on participaran alumnes de l'escola. La cita serà a les 21 hores a la Sala Petita del teatre. La segona proposta és una divertida comèdia, Cancún de Jordi Galceran. El diumenge 30 a les 19 hores el públic haurà d'escollir entre dos grans representacions. Al Teatre Auditori de Granollers arriba 100% Tricicle amb la companyia Clownic. La segona cita és al Centre Cultural de Granollers, on trobem la sarsuela La del manojo de rosas. Preparada per l'Associació musical Aula Lírica de Granollers arriba amb el compromís d'acostar a tots els públics un gènere musical en el que la trama porta humor, música i interpretació. Per últim, el Teatre de Ponent representarà durant la setmana de la Festa Major, l'espectacle Esperando a... Godoy, el dijous 27, divendres 28 i dissabte 29, a les 21.30 h i el diumenge 30, a les 19 hores.
Fins el 10 de juliol venda d'entrades a les taquilles del Teatre Auditori de Granollers i al Teatre de Ponent i del 24 al 29 d'agost de 19 a 21 h, al teatre de Ponent.

Com cada any, la recapta

I un any més la recapta de Festa Major reuneix els comerços que col·laboren aportant 60 euros a la Festa i convertint-se en punts d'informació. La recapta ja ha començat i s'espera la col·laboració d'un centenar de botigues de la ciutat.

El rajol celebra 15 anys

El postre fet  pasta de full de crema de cacau farcit de trufa i pralinè d'avellana que es pot trobar als forns i pastisseries de Granollers celebra 15 anys. Per commemorar l'aniversari s'ha creat una nova imatge de la caixa que acompanya el rajol. La creació del nou disseny és a càrrec d'en Vicenç Viaplana.

La botiga de Festa Major a la Casa de Cultura Sant Francesc

Després de la bona acollida i de l'èxit de l'emplaçament la Botiga de Festa Major manté la ubicació de la Casa de Cultura Sant Francesc. Punt de venda de productes de la festa. L'any passat 7.500 persones van comprar a la botiga, tot i que el nombre d'usuaris va ser molt superior; es van incrementar les vendes un 9% respecte l'any 2007.

La botiga obrirà les seves portes el divendres 21 d'agost fins al diumenge 30 d'agost. Es mantindrà un mostrador únic per venda de mocadors per tal d'agilitzar aquest servei per a l'usuari que només vulgui comprar un mocador.

Una pirotècnia valenciana dispararà el castell de focs d'artifici

Del 7 i el 11 de juliol a la Punta del Miracle de Tarragona (puntualment a les 22.30 h) se celebra el 20è Concurs Internacional de Castells de focs artificials Ciutat de Tarragona, que inclou la cinquena edició Premi especial "Festa Major de Granollers-Trofeu Blancs i Blaus" que atorga l'Ajuntament de Granollers per un valor de 18.000 € a l'empresa de la península Ibèrica millor classificada entre les participants en aquest certamen. Les empreses pirotècniques que poden optar a disparar el castell de focs d'artifici de cloenda de la Festa Major el proper 30 d'agost al Parc Firal són:

> Dimarts 7 de juliol: PIROTÈCNIA HERMANOS  CABALLER d'Almenara, Castelló (País Valencià)
> Dijous, 9 de juliol: PIROTÈCNIA MARTÍ, de Burriana,Castelló (País Valencià)
> Dissabte,  11 de juliol: PIROTECNIA CABALLER, del Godella (País Valencià)

Tota la informació a www.blancsiblaus.cat

En aquesta edició de la festa la web www.blancsiblaus.cat, dissenyada per Perception, presenta novetats que volen reforçar el paper participatiu de la ciutadania a la festa. Així, comptarà amb un bloc, on tothom podrà fer-hi aportacions i també es crearan canals directes al youtube, flickr, facebook i twitter. No faltaran les seccions habituals com són el relat, la galeria d'imatges o l'agenda d'activitats.