Les fonts del Montseny, al Museu de Ciències Naturals de Granollers

Un projecte d'Òscar Farrerons i Adrià Corella documenta l'existència d'uns 800 brolladors naturals al Montseny

05 de Març 2019
+
L'exposició s'inaugura divendres, 8 de març a les 19 h, i es podrà visitar fins al 12 de maig
Divendres, 8 de març, a les 7 de la tarda, el Museu de Ciències Naturals de Granollers (c. Palaudàries, 102) inaugurarà l'exposició "Fonts del Montseny", produïda pel Museu Etnològic del Montseny, amb textos de l'arquitecte Òscar Farrerons i imatges del fotògraf Adrià Corella.
 
La mostra és fruit del projecte Fonts del Montseny, que pretén recuperar la memòria dels brolladors naturals d'aigua del massís, fent-ne un registre i documentant-los amb un treball de camp que inclou la georeferència, fotografies i una descripció.  En aquests moments, n'han indexat prop de 800, consultables al Facebook "Projecte Fonts del Montseny".
 
Farrerons i Corella són estudiosos del Montseny i fa dos anys que treballen en aquest projecte, que vol respondre a preguntes com ara quantes fonts hi ha al massís i on es troben, en quines condicions estan i la qualitat de l'aigua que en brolla. Pels autors, el veritable encant, "no és la quantitat, sinó la gran varietat: hi ha fonts a gran altitud, altres a tocar les lleres, n'hi ha d'urbanes, d'agradoses, d'humitoses, generoses i romàntiques; algunes són perdudes, altres mig amagades. N'hi ha de captivadores, de juganeres, misterioses, portentoses i presumides... ". Ambdós autors són conscients que les fonts del Montseny "es van aprimant, mentre les construccions que les ennoblien es degraden". 
 
L'exposició i el projecte posen en valor la font com un element del patrimoni cultural i natural del Montseny. L'objectiu és rememorar "la cultura de la font": tradicions, costums i hàbits que tenien les fonts com a protagonistes, per mantenir-les en bon estat, lliures de bardisses o brutícia, i conservar-les com una de les riqueses més grans del massís". Tal com afirmen els autors: "En aquesta societat de les presses i de l'aigua embotellada, és una feina heroica i necessària, és una tasca de tots: administracions i societat civil". 
 
 
Activitat paral·lela: sortida a la vall de Santa Fe
 
Com a activitat paral·lela a l'exposició, que es podrà visitar fins al dia 12 de maig, el museu ha organitzat una sortida per conèixer les fonts de la vall de Santa Fe. Serà el diumenge 5 de maig al matí i les inscripcions es podran fer a partir de 15 dies abans de l’activitat al telèfon  al 93 870 96 51 (de 9 a 14 h i de 16 a 19 h) i a: reserves@museugranollersciencies.org