Les activitats de Sant Jordi a Granollers se sumen a l'Any Joan Brossa

15 d'Abril 2019
+

A l’abril, les paraules ho omplen tot: llibres, premsa, equipaments culturals, vidres, botigues, aparadors, xarxes socials... Torna la programació Per l’abril lletres mil a l’entorn de la fira del llibre i la rosa que s’instal·larà a la Porxada i la carretera els dies 22 i 23 d’abril. Aquest dimarts al matí, al terrat de la Biblioteca Can Pedrals, s'ha fet la presentació d'aquesta programació. L'alcalde Josep Mayoral ha afirmat que «el que expliquem només passa a Granollers i uneix educació, creativitat i ciutat». 

Per l'abril lletres mil uneix més de 30 propostes per a totes les edats. Hi haurà contes, tallers i manualitats per als més menuts; i música, poesia, teatre, cinema, castells  i presentacions literàries per a tothom. Tot sota la imatge creada per la dissenyadora granollerina Núria Vila. La regidora de Cultura, Mireia López, ha definit aquest disseny com "una sopa de lletres poètica" que encaixa amb una programació que serà "100 % Brossa".

Granollers s’aboca a la commemoració de l’Any Joan Brossa (100 anys del naixement), que té com a objectiu difondre l’obra i la personalitat d’aquest artista, un dels poetes avantguardistes catalans més importants del segle XX.  Ho fa a partir de tres propostes rellevants: Paraules sobre vidre, Brossam! i  l'exposició "No em va fer Joan Brossa".

Paraules sobre vidre

La iniciativa Paraules sobre vidre, una proposta de Gran Centre, el Servei de Català i l’Ajuntament, arriba a la quarta edició i ho fa amb gairebé 200 comerços que ofereixen els seus aparadors. Els vidres dels establiments deixaran de ser transparents i hi podrem descobrir 57 frases diferents que parlen de la vida i obra de Brossa i frases, textos i versos del propi artista. Ernest Sugrañes, gerent de Gran Centre, ha explicat que aquesta iniciativa "permet apropar la cultura al comerç" i Pietat Sanjuán, del Servei de Català de Granollers, ha destacat que es tracta "d'una oportunitat per treballar en xarxa, fer ciutat i promocionar la llengua".

Brossam!

Les escoles de Granollers també se sumen a l'Any Brossa amb Brossam!, un treball de creació de poemes objectes a partir d’una proposta de l’artista Bàrbara Partegàs i amb la participació d'alumnes de les escoles Pereanton, L'Estel, Educem, Salvador Llobet, Mestres Montaña, Granullarius, Ferrer i Guàrdia, Ponent, Montserrat Montero i l’institut Celestí Bellera. Aquesta proposta de l’Ajuntament i l’Associació Cultural de Granollers, sorgeix de la idea de fer una activitat paral·lela als concerts de la Cantània i, tal com ha explicat Martí Pujadas de l'Associació Cultural, "trasllada Brossa a 9 escoles de la ciutat en una sessió de classe per crear poemes objecte que s'exposaran a diversos espais de la ciutat.»

Durant el mes de maig les obres creades pels alumnes a través del projecte «Brossam!» es podran veure a la Biblioteca Can Pedrals, Biblioteca Roca Umbert, Cinema Edison, Espai d’Arts de Roca Umbert, museu de Granollers, Museu de Ciències Naturals-La Tela i Teatre Auditori. 

No em va fer Joan Brossa al Museu de Granollers

El Museu de Granollers exposarà del 4 d'abril al 5 de maig l'obra "No em va fer Joan Brossa" de cabosanroque. És un projecte expositiu d’art sonor creat per cabosanroque i que explora la prosa més desconeguda del poeta Joan Brossa. Aquest dijous 4 d’abril, a les 20 h s’obre l’exposició itinerant. “No em va fer Joan Brossa” és una gran instal·lació sonora i plàstica, formada per diferents elements quotidians extrets del seu context per representar els paisatges als que fa referència Joan Brossa en la seva prosa dels anys 40 i 50. A més a més, es poden escoltar diferents fragments de la poesia escènica de la mateixa època, farcida d'al·literacions. La intenció és crear una nova prosa objectual, d’interpretació lliure, que substitueixi els textos originals, però que alhora conservi oberta la potencialitat del seu significat i doni a l’espectador la llibertat de poder extreure’n la seva pròpia interpretació. 

L’obra ha estat produïda per cabosanroque, el festival Temporada Alta, el Teatre Nacional de Catalunya, la Institució de les Lletres Catalanes i la Fundació Lluís Coromina. Aquest projecte va obtenir una de les beques per a la recerca i la creació en l’àmbit de les arts visuals que va atorgar el Departament de Cultura l’any 2016. 

Sant Jordi entra al Museu

Al Museu també s'hi exposaran 646 dibuixos fets pels nenes i nenes de 3r de primària de les escoles de la ciutat que se’ls ha convidat a l’activitat "Sant Jordi entra el Museu". Del 3 al 28 d’abril es mostraran les obres dels infants a l’Espai Obert del Museu i un dels dibuixos es reproduirà a la façana del museu. L’exposició s’inaugura aquest dimecres, 3 d’abril a les 18 h.

 

Llibres, roses i molt més

La fira del llibre i la rosa serà de nou a la Porxada i a la carretera els dies 22 i 23 d'abril. El dilluns 22 a les 10.30 h s'inaugurarà la fira i hi haurà la ja tradicional trobada d'autors comarcals i, tot seguit, el pregó de Sant Jordi que aquest any farà l'escriptora, traductora i editora granollerina Carme Arenas. Eva Portell, de la llibreria La Gralla, ha explicat que "totes les parades us esperem i tenim llibres a dojo" i ha afegit que "aquest any portem moltíssimes publicacions locals i comarcals".

El dissabte 20 d'abril la plaça de Maluquer i Salvador serà, per segon any consecutiu, l'escenari de l’activitat «Un dia de conte», una iniciativa de Gran Centre i l'Editorial Alpina pensada per als més petits.