Lectura del manifest i microteatre a l'acte central pel Dia Internacional de les Dones

Tindrà lloc a la Porxada, diumenge a les 12 del migdia. Enguany, es recupera la memòria de les dones que es van organitzar en la rereguarda durant la Guerra Civil

09 de Març 2018
+
L’acte central del Dia Internacional de les Dones, organitzat pel CIRD (Centre d'Informació i Recursos per a Dones) es farà diumenge, 11 de març, a la Porxada a les 12 del migdia. Integrants de la Taula d’Igualtat de Gènere llegiran el manifest, que recull la voluntat de "fer sentir la nostra veu per recordar que la lluita per la igualtat entre els homes i les dones és quotidiana i constant,  ve de lluny i encara té molt camí per recórrer". 
 
Emmarcat en la commemoració del 80 aniversari del bombardeig que va patir la ciutat l'any 1938, el manifest posa l'accent a recuperar i fer visible la història de les dones que es van organitzar en la rereguarda de la Guerra Civil, en associacions  com ara Dones Lliures o en l'aportació de Frederica Montseny, dirigent anarquista i ministra de Sanitat i Assistència Social els anys 1936 - 1937. 
 
El manifest destaca la importància de moviments com #MeToo per visibilitzar el masclisme i remarca la rellevància de la vaga convocada "per denunciar la  desigualtat, la precarietat i la violència vers les dones, amb la voluntat que afecti l’ocupació, el consum i l'educació". I recorda algunes dades: que la bretxa salarial és del 23%; que les dones concentren el 67% de contractes a temps parcial; que el 2017  una de cada tres dones d’entre 18 i 29 anys va patir assetjament a la feina; i que la dona assumeix la part més important dels treballs de cura no remunerats. 
 
Després del manifest, la cia. Projecte Lilith representarà Indòmita, una obra de microteatre que reflexiona sobre la situació de la dona en la societat actual. 
 
 
Contes amb gust de xocolata, networking a Can Muntanyola
 
L'associació EmpentaGranollers organitza a Can Muntanyola. Centre de Serveis a les Empreses el cinquè  networking de dones emprenedores (dilluns, 12 de març, 10 h). Les participants hi podran ampliar la xarxa de contactes i promoure sinergies professionals. Serà una activitat especial perquè girarà al voltant de la xocolata: les inscrites hauran de portar una recepta que porti aquest ingredient. La sessió de treball porta per títol "Contes amb gust de xocolata" i la conduirà la la narradora Susagna Navó.Les interessades poden apuntar-se a través del Facebook d’EmpentaGranollers.
 
 
Frederica Montseny i Dones Lliures
 
Dijous 15 de març (18.30 h) Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau acollirà la xerrada "Frederica Montseny, ministra a la rereguarda", a càrrec de la catedràtica d’història contemporània de la UB Susanna Tavera, organitzada pel CIRD, l'Arxiu Municipal i Can Jonch. La ponent parlarà de les aportacions de Montseny i de l'associació Dones Lliures en els convulsos temps de la Guerra Civil. 
 
A més, fins al dia 23 de març, Can Jonch mostrarà una exposició sobre Frederica Montseny (Madrid, 1905 - Tolosa,1994), produïda per l'Institut Català de les Dones, que explica la trajectòria d'una persona que va ser capdavantera de la lluita social i ferma defensora dels drets reproductius i sexuals de les dones. Diversos  documents de l'Arxiu Municipal (AMGr) corresponents a l'agrupació local Dones Lliures, a la qual van estar vinculades granollerines com Enrica Roca (Granollers, 1921 - Buenos Aires, 2000), activista social i política, complementarà la mostra. Dones Lliures va ser una  organització anarcosindicalista d'àmbit estatal activa d'abril de 1936 a febrer de 1939, durant la Guerra Civil espanyola. 
 
 
Espai radiofònic sobre dones i creació contemporània
 
Al llarg d'aquesta setmana, Roca Umbert, centre de creació contemporània, se suma a la programació i proposa una reflexió sobre la presència de la dona en els diversos àmbits de la creació: la producció, l’exhibició i la gestió. Per això, des de dilluns s'estan emetent a Ràdio Granollers unes tertúlies en directe dins del magazín Granollers Avui , de 12.10 a 12.45 h. 
 
Dilluns 12  es tancarà la programació pel 8 de Març amb la darrera tertúlia, dedicada a "Dona i arts escèniques", amb la participació d'Olga Vinyals, actriu d’Art Escena, empresa que fa circ social i teatre a la Troca, i Marta G. Otín, directora d’Àrsenic-Espai de Creació.