La 5a edició del projecte «Posa’t en òrbita» té com a fil conductor el sistema solar

Alumnes de 1r d’ESO de quatre centres educatius han preparat accions per l’activitat Alesplaces! del proper el 5 de juny

28 de Maig 2019
+
Imatge de l'edició 2018 del "Posa't en òrbita"

Aquest curs 2018/2019 s’ha fet la 5a edició del projecte «Posa’t en òrbita», una iniciativa que promou l’Ajuntament de Granollers i que s’inclou dins del programa “Alesplaces”. Alumnes de 1r d’ESO de quatre centres públics de la ciutat (Escola Municipal del Treball, institut Marta Estrada, institut Celestí Bellera i institut Carles Vallbona) han treballat al voltant de la temàtica del sistema solar per organitzar una activitat a l’espai públic el 5 de juny. 

15 alumnes de cada centre participen en aquest projecte distribuïts en 7 grups formats per alumnes de tots els instituts i un docent. Al llarg de diverses trobades fetes durant el curs al Museu de Ciències Naturals de Granollers, que participa en aquest projecte, cada grup ha treballat un repte (experiment o experiència) per a l’activitat de 5 de juny i l’ha posat a prova aquest mes de maig a l’escola Ferrer i Guàrdia en un assaig general.

El 5 de juny a la tarda, de 16.30 a 19 h, a la plaça Joan Oliver (davant del Centre Cívic de Can Bassa) es farà l’activitat «Posa’t en òrbita» dins de la programació d’«Alesplaces». Els grups participants explicaran, des d’una vessant lúdica i experimental, als nens i nenes que participin en l’activitat diversos detalls del sistema solar: com es formen els cràters, com funciona un volcà, perquè el sol és groc, com és l’interior de la terra, com funciona la gravetat, l’efecte hivernacle o com es un vestit espacial. A més, hi haurà un planetari inflable que ens endinsarà en els secrets de les estrelles.

Posa’t en òrbita

El projecte “Posa’t en òrbita” va proposar els cursos 2013/14 i 2014/15, sota el nom de Racons de ciència, a alumnes de 1r i 2n d’ESO, de l’EMT, la preparació d’experiments i informació científica per tal que infants en poguessin gaudir. El curs següent s’hi ha sumar l’institut Marta Estrada (aleshores institut Granollers) i un grup de voluntaris científics interessats en la divulgació científica. El curs 2016/2017 s’hi va afegir l’institut Celestí Bellera i es va fomentar més l’intercanvi i barreja de l’alumnat dels diferents centres i, finalment, el curs passat s’hi va sumar l’institut Carles Vallbona.

Els principals objectius d'aquest projecte són: 

  • Fomentar les vocacions científiques entres els estudiants d'ESO
  • Treure al carrer les activitats de divulgació científica adreçades als infants
  • Promoure el treball cooperatiu entre els diferents agents implicats (instituts, Museu de Ciències Naturals, serveis municipals, ciutadania...)

Més informació: https://wp.granollers.cat/posatenorbita