Els vuit anys del conflicte de Síria, motiu de reflexió per als alumnes de 2n de Batxillerat

Aquest acte obre la programació de la commemoració del 81è. aniversari del bombardeig de Granollers

11 d'Abril 2019
+
Alumnes al Teatre Auditori participant de l'acte que dona inici a la commemoració del 81è. aniversari del Bombardeig de Granollers. Foto: T.Torrillas

Prop de 500 alumnes de 2n de Batxillerat han participat a la trobada, al Teatre Auditori de Granollers, emmarcada en la commemoració del bombardeig de Granollers, del qual aquest 31 de maig es compleixen 81 anys. Són la dotzena promoció que participa en aquesta activitat promoguda per l'Ajuntament des de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. Els estudiants pertanyen a diversos centres educatius: Educem, Escola Pia, Carles Vallbona, Escola Municipal del Treball, Antoni Cumella i Institut Celestí Bellera. 

L'acte presentat per l'historiador Joan Garriga ha servit de preàmbul a la conferència a càrrec de la periodista i redactora de la secció d’internacional del diari Ara, especialista en l'àmbit mediterrani, Cristina Mas, que ha parlat sobre els vuit anys de conflicte a Síria, conjuntament amb l'estudiant siriana d’arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya, Shahd Zaroor. 

En acabar, l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral d’Arsènic, Espai de Creació han fet una intervenció escènica, a partir de textos de testimonis sirians i sirianes.

Treballar en la recuperació de la memòria històrica

En els darrers anys Granollers ha treballat especialment per la recuperació de la memòria històrica i la sensibilització i el foment de la cultura de pau. Per això, de manera permanent i en les diferents etapes escolars, s'impulsen programes d’educació per la pau i de coneixement dels drets humans, com les de l'alumnat de 2n de Batxillerat. 

A aquests nois i noies, que cursen el seu últim any escolar a la ciutat, se’ls demana que s’emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig de Granollers per tal que el puguin transmetre a les generacions futures. 

Les primeres edicions d’aquestes trobades es van poder fer amb testimonis directes del bombardeig, que transmetien els seus records i vivències als joves. Malauradament han anat desapareixent i, per aquest motiu, en els darrers anys la reflexió sobre la guerra i la pau s'ha traslladat a conflictes actuals com Afganistan, Síria, etc.