El programa Niu ha atès una vintena de dones embarassades en risc social en el primer any de funcionament

És una iniciativa pionera en aquest tipus d'atenció, sorgida des dels serveis socials municipals i que es porta a terme coordinadament amb els centres d'atenció primària

03 de Desembre 2019
+
D'esquerra a dreta, la regidora de Serveis Socials i Gent Gran, M. del Mar Sánchez, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, Clara Barranco i Ana Aranda, treballadores socials de l'Ajuntament i Mohannad Achab, treballador social del CAP de Canovelles
Sis professionals impulsen el Programa Niu, ideat a l’Ajuntament de Granollers per donar suport a dones embarassades en risc social i a la futura família un cop hagi nascut el nadó.
 
Aquest projecte va sorgir després que els serveis socials municipals van tractar un parell de casos greus que van acabar amb la retirada del nadó només néixer. Aquest fet posava de manifest que el sistema de salut i serveis socials no els detectava a temps per poder actuar de manera preventiva. Per aquest motiu en una reunió d’equip dels serveis socials sorgeix la necessitat de bastir un programa per cobrir aquesta mancança. Calia començar pel més bàsic: definir què era un embaràs de risc social, establir un sistema comú de cribatge, determinar un circuit de detecció i actuació i repensar els recursos per donar-hi cobertura.
 
Es va fer una llista amb tota una sèrie de situacions (implicació de la parella en l’embaràs, condicions de l’habitatge, accés a menjar productes frescos, situacions prèvies de retirada de custòdia, consum de tòxics...) que permetien obtenir una puntuació i determinar si aquella dona podia entrar en el programa, ja fos a través dels serveis socials municipals o dels centres d’atenció primària. És per aquest motiu que els treballadors socials dels quatre centres d’assistència primària de Granollers també s’han implicat en el programa. A més d’ells, també hi intervenen una treballadora familiar i dues tècniques de l’Espai Familiar Petits i Grans. Tots fan una reunió de coordinació un cop al mes.
 
La treballadora familiar és qui acompanya les dones gestants al metge, a fer tràmits administratius als jutjats, a l’Ajuntament, etc. i fa un seguiment a domicili de la situació durant l’embaràs i després del naixement fins al primer any de vida del nadó. També actua com a enllaç amb les treballadores socials municipals.
 
D’altra banda el programa també cobreix petites mancances que afecten la mare, com vitamines, ferro o àcid fòlic que no finança la Seguretat Social. De tota manera, les ajudes directes són poques. El programa funciona, en bona part, amb una mena de targeta moneder que gestiona Creu Roja i que els permet, per exemple comprar bolquers i producte fresc, per cobrir el dèficit alimentari que pugui tenir la mare i/o el nadó. El pressupost del programa surt únicament de l’Ajuntament. A més, les usuàries també es poden acollir a rebre suport legal, amb la intenció de resoldre consultes jurídiques en relació a la filiació del nadó i altres tràmits.
 
Les tècniques de l’Espai Familiar Petits i Grans, una educadora i una pedagoga, donen suport a través d’activitats en grup que es fan cada divendres durant dues hores. La primera part de la sessió és una xerrada que permet a les usuàries compartir les seves preocupacions o dubtes i la segona és una activitat dirigida per a les mares, per als nadons o conjuntament.
 
En el primer any de funcionament del programa Niu, que s'acaba de complir, s’han atès un total de 21 dones, en diferents moments. Els seus perfils responen a aquests indicadors: el 50 % dels casos tractats són abandonament de la parella en l’embaràs, el 70 % són dones amb una xarxa de suport inestable, el 70 % tenen més de 25 anys...