El programa Granollers, vila oberta a la pau 2020, commemora el 82è aniversari del bombardeig de 31 de maig de 1938

El d’enguany és un programa molt condicionat per la situació que estem vivint a causa de la pandèmia de la COVID-19

19 de Maig 2020
+

Aquest 31 de maig de 2020, Granollers commemorarà el 82è aniversari del bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil. Tal i com es fa des de 2008, les diverses activitats de memòria històrica i de foment de la pau s’agrupen en el programa «Granollers, vila oberta a la pau». El d’enguany és un programa molt condicionat per la situació que estem vivint a causa de la pandèmia de la COVID-19. Per això, no es podran dur a terme les activitats tal i com es fa habitualment. Tot i això, no es vol renunciar a commemorar el bombardeig i a homenatjar totes les víctimes que va causar, com tampoc a continuar difonent el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i arquitectònic que tenim disponible per conèixer la història i la memòria d’aquest fet tràgic.

Per això, us proposem un programa d’activitats que en la seva majoria pugueu seguir des de casa, que es complementa amb alguna activitat presencial, que farem aplicant totes les mesures de seguretat necessàries per preservar la salut de tothom i amb aforament limitat.

Com sempre, entitats i equipaments de la ciutat s’han sumat a la commemoració, amb un seguit de propostes relacionades amb la memòria històrica i la cultura de pau. Exposicions del Museu i l’Arxiu, recomanacions de lectura i audiovisuals de les Biblioteques de Granollers o de pel·lícules del Cinema Edison es troben entre les activitats del programa.

A continuació us presentem un programa d’actes viu, que recull les propostes que a hores d’ara estan tancades, però que en els propers dies pot patir modificacions i ampliacions. La programació s’allargarà fins al 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius.

Per estar al dia del programa d’activitats, consulteu la pàgina web granollers.cat/vilaobertaalapau

 #bombardeigGranollers #EmocionsalVent

L’homenatge a les víctimes del dia 31 de maig es podrà veure en directe per VOTV

El 31 de maig, com cada any, començarà amb l’acte de record a les víctimes del bombardeig, que tindrà lloc a les 9 del matí, l’hora en què els 5 avions enviats per l’Itàlia de Mussolini al servei del general Franco van bombardejar la ciutat, provocant un mínim de 224 morts, a més de nombrosos ferits i la destrucció de gran nombre d’edificis.

A causa de les restriccions marcades per l’estat d’alarma, l’acte del cementiri es farà amb aforament limitat. Hi podran participar un nombre màxim de persones en representació d’institucions i entitats, prèviament acreditades. Per confirmar l’assistència, podeu fer-ho a través del correu electrònic protocol@granollers.cat.

Ateses aquestes circumstàncies, l’acte serà retransmès en directe per VOTV, per tal de permetre que tothom qui ho desitgi pugui participar-hi.

Una vegada acabat l’acte, el cementiri romandrà obert de les 10 a les 12 per qui desitgi visitar el monument en memòria de les víctimes o fer una ofrena.

Un itinerari virtual pel patrimoni memorial

El recorregut guiat pels espais afectats pel bombardeig i les portes obertes al refugi de l’ajuntament i de la plaça Maluquer i Salvador es faran a través d’una visita guiada pels espais virtuals. El divendres 29 i el dissabte 30 de maig, a les 7 de la tarda, a la sala d’actes del Museu, la historiadora Cinta Cantarell guiarà el públic assistent en un recorregut per la història dels bombardejos i el patrimoni memorial.

L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat. No cal reserva prèvia. Les persones que hi vulguin assistir, s’hauran d’adreçar al Museu a l’hora de l’acte i podran accedir a la sala fins completar la capacitat permesa.

Les persones que no puguin assistir a les sessions presencials del Museu, poden fer una passejada virtual pels refugis antiaeris de l’Ajuntament i la plaça Maluquer i Salvador a través dels tours virtuals per aquests espais, que trobaran a la pàgina web Visit Granollers.

També hi ha disponible un itinerari audioguiat pels espais bombardejats de Granollers, que trobareu en aquest enllaç. Està disponible en català, castellà, francès i anglès i es pot descarregar al telèfon mòbil.

La memòria dels bombardejos a través del relat dels testimonis

En els darrers anys, s’ha treballat per recuperar la memòria oral i audiovisual de la guerra civil i dels bombardejos de Granollers, uns recursos que complementen la recerca històrica que de fan anys estan fent els historiadors. Més de quaranta persones ens han deixat el seu testimoni en forma d’entrevista audiovisual, que es poden consultar al portal web de l’Arxiu Municipal.

En el marc de la commemoració, us convidem a escoltar alguns d’aquests relats en primera persona, que ens ajuden a endinsar-nos en la part més personal i quotidiana de la vida de la ciutat en uns moments tràgics.

Exposicions

A partir del 25 de maig es podran recuperar a través d’internet dues exposicions fotogràfiques que expliquen la ciutat en la dècada de 1930 , que es van poder veure a la planta baixa de l’ajuntament l’any 2013 i el 2018.

La primera exposició virtual, que es podrà veure entre el 25 i el 31 de maig, és «Bombardeig i guerra civil», una mostra de fotografies del fons de l’Arxiu amb imatges dels fets que van marcar la història de la ciutat entre 1936 i 1939.

De l’1 al 9 de juny, es podrà visitar l’exposició «Granollers, 1931-1938», que fa una panoràmica de la ciutat des de la proclamació de la república fins el bombardeig de maig de 1938, a través de fotografies de l’Arxiu.

Emocions al vent, una proposta d’activitat escolar i familiar

De la mateixa manera que el coneixement de la memòria del bombardeig i del patrimoni memorial és un pilar fonamental de la programació, també ho és l’àmbit de l’educació en valors i el treball amb els centres educatius. Per això, s’ha treballat una proposta educativa i familiar, «Emocions al vent», que convida els infants i a tota la ciutadania a construir estels i escriure-hi un missatge relacionat amb les emocions i sentiments que viuen aquests dies. Pengem els nostres estels de finestres, balcons, terrasses de la ciutat per expressar les nostres EMOCIONS AL VENT. #emocionsalvent.

Altres propostes

Altres equipaments de la ciutat també se sumen a la commemoració, amb propostes diverses. Des del Cinema Edison, en el marc del programa «Et portem el cinema a casa», cada dimecres ens faran recomanacions de pel·lícules vinculades a la transmissió de records i memòria.

També les Biblioteques de Granollers, ens proposaran un recull de llibres i cinema, en línia, vinculades a la memòria històrica i la guerra civil, dins el programa «Recomanacions confinades».

Recursos per conèixer el patrimoni i la memòria del bombardeig 

El bombardeig de Granollers de 1938. El bombardeig de Granollers i les seves conseqüències a través de fotografies i imatges en moviment.

Memòries del bombardeig. Vídeo que recull fragments d’històries de vida. Records, sentiments i emocions de les persones que van viure el bombardeig de 31 de maig de 1938 explicades en primera persona.

Secció de Fonts Orals de l'Arxiu Municipal de Granollers. Hi trobareu les entrevistes personals amb persones que van viure la guerra civil i el bombardeig.

Tour virtual als refugis antiaeris de Granollers. Una eina que permet entrar i fer una passejada virtual pels refugis antiaeris de l’Ajuntament i la plaça Maluquer i Salvador.

Itinerari audioguiat pels espais bombardejats de Granollers. Per fer una passejada pels espais afectats pels bombardejos de 31 de maig de 1938 i de gener de 1939. Està disponible en català, castellà, francès i anglès i es pot descarregar al telèfon mòbil.

31 de maig de 1938, relats d’un bombardeig. Un recull de documents, cartes, imatges entorn del bombardeig de 31 de maig que trobareu a l’espai web de l’Arxiu municipal.

 PROGRAMA D’ACTIVITATS

- 19 de maig, 12 h, a www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del projecte Emocions al vent. Proposta d’activitat familiar i pels centres educatius, que  convida a expressar emocions i sentiments en estels penjats a les finestres i els balcons

- 19 de maig, 12 h, a www.granollers.cat/arxiu

Presentació del Document del mes. Carta des del front deMateu Estapé a Josep Guàrdia (27 de desembre de 1938)

- 21 de maig, 12h a www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del vídeo Art i memòria: una càpsula de l'exposició «Desenrunar emocions. Art i memòria», que va produir el Museu de Granollers l'any 2018 en motiu del 80è aniversari del bombardeig del 1938. Un recull de textos breus i imatges que ens apropen a l'entramat fràgil i complex de les emocions sorgides de la memòria de les vivències del bombardeig.

- 22 de maig, 12 h a  www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del vídeo del testimoni deDolors Herrerías Fernández, víctima del bombardeig. Al llarg de l’entrevista explica com va resultar greument ferida quan es trobava a la Porxada fent cua per comprar peix.

- 29 de maig, 12 h a  www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del vídeo del testimoni de Concepció Molins Peiró, víctima del bombardeig. En el seu relat explica com l’hospital, on treballava com a infermera, va quedar totalment desbordat després del bombardeig de 31 de maig.

- 29 i 30 de maig, 19 h Museu de Granollers (c. Anselm Clavé, 40)

Granollers, ciutat bombardejada. Un itinerari virtual pels espais de memòria a càrrec de Cinta Cantarell, historiadora. Entrada gratuïta. Aforament limitat.

- 31 de maig, 9 h Cementiri de Granollers

Acte de commemoració i d’homenatge a les víctimes del bombardeig de 31 de maig de 1938.

Aforament limitat. Confirmar assistència: protocol@granollers.cat

L’acte serà retransmès en directe per VOTV

- 31 de maig, 12h a  www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació de Memòries del bombardeig. Vídeo que recull fragments d’històries de vida. Records, sentiments iemocions de les persones que van viure el bombardeig de 31 de maig de 1938 explicades en primera persona.

- 2 de juny, 12 h a www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del Document del mes. Relat d’en Josep: El Bombardeig. Les primeres 8 hores després del bombardeig a Granollers, el 31 de maig de 1938.

- 5 de juny, 12 h a www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del vídeo del testimoni de Feli Miyares Morante, que explica com va sentir el bombardeig de 31 de maig des de casa seva i com va viure aquell dia.

- 7 de juny. 11 h al Bosc de la Pau

Lectura de textos i poemes a càrrec de l’Ateneu de Granollers

Aforament limitat. Inscripcions: canjonch@granollers.cat

- 9 de juny, Dia internacional dels Arxius

Mostra de documents sobre el bombardeig.

Presentació de l’ampliació del portal de l’Arxiu d’imatges, amb la incorporació de films, entrevistes a testimonis i exposicions relacionades amb la guerra civil i el bombardeig de Granollers.

 

EXPOSICIONS

- Del 25 al 31 de maig, Bombardeig i guerra civil

Exposició virtual defotografies del fons de l’Arxiu, que fa un recorregut amb imatges dels fets que van marcar la història de la ciutat entre 1936 i 1939.

- De l’1 al 9 de juny,  Granollers 1931-1938

Exposició virtual amb fotografies del fons de l’Arxiu, que presenta una panoràmica de la ciutat des de la proclamació de la república fins el bombardeig de maig de 1938.

Ambdues exposicions es podran visitar a www.granollers.cat/vilaobertaalapau o a www.granollers.cat/arxiu

ALTRES PROPOSTES

  • Cinema Edison. Et porten el cinema a casa, recomanacions de pel·lícules cada dimecres vinculades a la transmissió de records i memòria.

  • Biblioteques de Granollers.  Recull de llibres i cinema, en línia, vinculades a la memòria i guerra civil.

COL·LABOREN: 

Ateneu de Granollers

Cinema Edison 

Biblioteques de Granollers

Museu de Granollers 

Arxiu Municipal de Granollers

Can Jonch. Centre de cultura per la pau