El Museu de Ciències Naturals de Granollers obre la Biblioteca i Aula d'estudi Antoni Jonch en el seu 30è. aniversari

Amb un fons d'entre 6.000 i 7.000 llibres

19 de Juny 2017
+
Imatge de la inauguració de la Biblioteca i Aula d'estudi Antoni Jonch. Foto: Toni Torrillas
El Museu de Ciències Naturals de Granollers, que va obrir portes ara fa 30 anys a l'edifici de la Tela, disposa d'un nou servei: la Biblioteca i Aula d'estudi Antoni Jonch, dedicada a qui va ser l'impulsor del museu de ciències naturals. Des d’aleshores aquest equipament desenvolupa una triple faceta conservacionista, educativa i de recerca. 
 
La Biblioteca Antoni Jonch s'obrirà amb un fons d'entre 6.000 i 7.000 llibres procedents de diverses fonts: la més important és d'ornitologia i botànica, de la família de Frederic Travé, un dels impulsors dels estudis ornitològics de Catalunya i un dels fundadors de la Societat Espanyola d'Ornitologia; també per llibres d'ornitologia de Salvador Maluquer, del també fundador de Societat Espanyola d'Ornitologia; del mateix Antoni Jonch; i per llibres que el Museu ha anat comprant al llarg dels 30 anys d'història. La Biblioteca i Sala d'estudi romandrà oberta al públic en general interessat en les ciències naturals i, en principi, sense servei de préstec.
 
Antoni Jonch i Cuspinera va ser director del Museu de Granollers en dues etapes: de 1946 a 1958 i entre 1985 i 1992. Entre 1958 i 1986 va dirigir el Parc Zoològic de Barcelona i va convertir-lo en un dels més importants i moderns del món en el seu temps. Gràcies a la seva gestió, Floquet de Neu va arribar al Zoo de Barcelona l’any 1966. Va ser un fervent promotor de les escoles de natura i de la creació del Parc Natural del Montseny.
El 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i va promoure la creació del Museu de Ciències Naturals de Granollers que va obrir les portes el 1987 a l’edifici de la Tela. L'Ajuntament de Granollers va ampliar el Museu amb un nou edifici de 2.000 m2 que funciona des de 2012, que ha permès ampliar l'espai per a exposicions, propostes pedagògiques i recerca. 
 
L'Ajuntament de Granollers va nomenar Antoni Jonch Fill Predilecte de la ciutat, a títol pòstum, l’any 1992. La torre del carrer del Rec, on va viure sempre, va ser cedida pels seus hereus a Granollers. Amb el nom de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau s’hi porten a terme accions de sensibilització i de foment de la cultura de pau.
 
La relació de la família Jonch amb el Museu de Ciències Naturals s'ha mantingut per exemple amb la creació del Fons de Cooperació Antoni Jonch, dedicat a la recerca i a la difusió de les ciències naturals, que, entre altres accions, ha permès crear una xarxa de seguiment de papallones diürnes al nord d’Àfrica que complemeten les dades obtingudes a través del CBMS- Butterfly Monitoring Scheme, el programa de seguiment de les poblacions de papallones diürnes a Europa.