El Museu de Ciències Naturals de Granollers, escollit per participar en un dels programes COST de Cooperació Científica i Tecnològica Europea

És un dels ajuts més destacats del marc científic europeu

06 de Febrer 2019
+
Els investigadors que integren l'Àrea d'Investigació de Quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers: Carles Flaquer, Maria Mas, Xavier Puig i Adrià López-Baucells
L'Àrea d'Investigació de Quiròpters (ratpenats) del Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCN) ha estat seleccionada per participar en un dels programes europeus COST (Cooperació Europea en Ciència i Tecnologia), que té com a objectiu finançar, gestionar i executar projectes de cooperació entre equips d'investigadors europeus punters.
 
En la darrera dècada els investigadors del museu granollerí han fet un important salt qualitatiu en els seus projectes de recerca. Des de 2012, l'equip que lidera el doctor Carles Flaquer treballa en programes estatals de foment i investigació científica del Ministeri d'Economia i Competitivitat. 
 
Un equip de 48 investigadors de 15 països d'Europa, Israel i Sud-Àfrica integra en aquests moments el programa COST al qual s'ha adherit el museu granollerí, que es fixa  com a objectiu principal definir, en el període 2019-2022, una xarxa europea de seguiment de ratpenats per conèixer com els afecten els canvis en el clima  i el paisatge, i què cal fer per protegir-los.
 
La primera reunió, que tindrà lloc a Brussel·les i hi participaran el mateix Flaquer i Xavier Puig en representació del MCN, serà una primera presa de contacte entre tots els membres del programa per decidir les accions a emprendre. Els investigadors granollerins proposaran que la xarxa europea de seguiment de quiròpters segueixi el model català, que coordina la Tela amb el suport de la Generalitat i la Diputació, i defensaran la celebració d'un congrés sobre la matèria a Granollers.  
 
El Museu de Ciències Naturals tindrà l'oportunitat, així, de col·laborar amb universitats d'arreu del món: Jerusalem, Bristol, Creta, Irlanda, Porto, Malta..., així com institucions i museus nacionals de primera línia (Bulgària, Societat Leibnz, Dutch Mammal Society...). Durant el període de treball conjunt, l'equip d'investigadors granollerins participarà en la presa de decisions relacionades amb tecnologia, gestió i conservació de ratpenats dels propers deu anys.    
 
El programa COST és un dels marcs de cooperació més amplis, amb un pressupost de 300 M €. Té per objectiu enfortir la investigació científica i tècnica a Europa, finançant xarxes de col·laboració entre investigadors que compten amb projectes finançats pels països respectius.
 
Aquestes xarxes de cooperació s'anomenen Accions COST, obertes a tots els camps de la ciència i la tecnologia, i centrades en l'excel·lència. El programa vol optimitzar el coneixement produït, l'equipament científic i el suport econòmic, consolidar la posició europea en I+D+i, i preparar les properes generacions de científics.