El Museu de Ciències Naturals acull una jornada sobre finançament de projectes d'energia sostenible en l'àmbit local

Hi han participat una seixantena de persones entre responsables polítics, tècnics i empreses privades del sector

14 de Març 2018
+
La jornada sobre oportunitats de finançament en inversions en energia sostenible s'ha celebrat al Museu de Ciències Naturals
El Museu de Ciències Naturals (Palaudàries, 102, Granollers) ha acollit aquesta setmana una jornada dedicada a les oportunitats de finançament per a inversions en energia sostenible en l'àmbit local, organitzada per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Granollers, en el marc del projecte europeu Interreg Med COMPOSE. 
 
Amb una seixantena de participants, l'objectiu de la jornada era mobilitzar l'acció del sector públic i privat, a partir de la presentació d'iniciatives innovadores que han aplicat projectes i inversions en renovables i eficiència energètica en l'àmbit local.
 
L'Ajuntament de Granollers és soci del projecte Interreg Med COMPOSE, que té per objectiu augmentar la presència d’energies renovables en la presa de decisions i els instruments de planificació, així com afavorir el creixement de models de negoci i empreses d’economia verda, amb la connexió del potencial local de generació d’energies renovables i les xarxes de distribució. 
 
Des de l'àmbit local, a Granollers i altres territoris europeus, es treballa en una estratègia d'inversió per desenvolupar les energies renovables i les mesures d’eficiència energètica. La jornada s'adreça a tècnics i polítics del sector públic amb tasques  de planificació estratègica i econòmica, contractació, redacció i supervisió de projectes; i també al sector privat: enginyeries, consultories, empreses de serveis energètics, distribuïdores d’energia i entitats de finançament. 
 
Al matí, hi ha hagut les intervencions, entre d'altres, d'Assumpta Farran, directora de l'ICAEN (Institut Català d'Energia); de responsables d'empreses del sector, com Estabanell Energia o ECrowd; i de les experiències locals de la diputacions de Barcelona i Girona, i de municipis com Viladecans, Santa Coloma de Gramenet o Olot
 
A la tarda, la jornada s'ha traslladat a Palou, on s'ha fet un taller sobre com promoure i finançar la transició energètica i  s'han presentat els resultats preliminars de l'estratègia al veïnat i els actors que han participat al procés participatiu. A Palou s'estan duent a terme experiències d'implantació d'energies renovables, com ara la substitució de l'antiga caldera per una de biomassa per abastir el centre cívic i les antigues escoles de Palou -ja feta- i una segona instal·lació de biomassa, per al futur camp de futbol de Palou. Albert Camps, regidor de Medi Ambient, ha insistit en la necessitat de "fer la transició energètica"  i passar "de les energies fòssils a les energies netes i sostenibles; el futur passa per aquí". Per al regidor "calen oportunitats de finançament, una normativa que ho posi fàcil, la implicació de l'Administració i també la dels ciutadans". Camps ha avançat que l'Ajuntament té en projecte instal·lar dues xarxes de biomassa que nodreixien energèticament els equipaments educatius i culturals del carrer de Roger de Flor, i una segona a la zona esportiva (pistes d'atlestime, tub...). També hi ha en projecte la instal·lació de plaques solars en 4 equipaments públics (EMT, Centre Vallès, Roca Umbert i Palau d'Esports).  
 
 
Podeu consultar aquí  el programa.