El documental "Humans i ratpenats" es podrà veure en obert a partir d'aquest dimecres

A través del canal de YouTube del Museu de Ciències Naturals, la Tela

07 d'Abril 2020
+
Un moment del documental que explica la relació entre els humans i els ratpenats
A partir de dimecres, 8 d'abril, el canal de youtube del Museu de Ciències Naturals de Granollers  (youtube.com/c/MuseudeCiènciesNaturalsdeGranollers)  difondrà en obert el documental "Humans i ratpenats" (en català, castellà i anglès), una oportunitat per conèixer millor aquests mamífers i la relació que els humans hi establim, en funció de cada cultura. Darrerament s'ha parlat molt dels ratpenats i la seva vinculació amb la pandèmia de la Covid-19.
 
El documental, produït pel Museu, l’entitat Galanthus i que ha rebut el suport de diverses empreses, és fruit del treball que durant més de tres anys han dut a terme els investigadors Carles Flaquer i Xavier Puig per conèixer com es relacionen les persones amb aquests mamífers voladors. La investigació els ha dut a viatjar per països com Mèxic, Indonèsia, Austràlia o els Estats Units, acompanyats d'un càmera, per documentar una vinculació molt lligada a cada tradició. 
 
Precisament, després d'un llarg procés de postproducció, la versió final s’havia d’estrenar en un congrés internacional sobre ratpenats a Berlín que ha estat anul·lat per l'actual pandèmia.  
 
El documental apropa, de manera amena i divulgativa, la recerca científica sobre aquests mamífers i mostra, per exemple, els hospitals per a ratpenats d’Austràlia o el turisme de ratpenats als Estats Units. "Humans i ratpenats" destaca com les diferents realitats culturals determinen  les interpretacions d'un mateix fet natural. És el cas, per exemple, dels vampirs a Mèxic, on contrasta la visió dels ramaders i la dels biòlegs, ambdues ben argumentades.
 
Al final del documental es vol mostrar la importància de conèixer la natura per poder-la conservar. Els humans i els ratpenats conviuen en tot tipus d’entorns i sovint entren en conflicte, cosa que fa més vulnerables els ratpenats. Cal recordar que aquests mamífers tenen un paper important com a pol·linitzadors o controladors de plagues. 
 
L'audiovisual compta amb una banda sonora original produïda per LAV Records amb música de Marc Botey i Miqui Puig.