El 8 de Març difon el paper de les dones a la rereguarda de la Guerra Civil

Fins al 23 de març, mostra de documentació de Mujeres Libres dels fons de l'Arxiu Municipal de Granollers, una projecció complementària a l'exposició sobre Federica Montseny, a Can Jonch

05 de Març 2018
+
Aquest 8 de març, la campanya de commemoració del Dia Internacional de les Dones està centrada en la recuperació de la memòria de les dones i la visibilització del rol que han jugat en la nostra història més recent.
 
L’any que Granollers commemora el 80è aniversari del bombardeig de la ciutat, des de la regidoria d’Igualtat de Gènere es recupera la memòria de les dones que es van organitzar a la rereguarda per fer front a la Guerra Civil: "Recuperar la seva veu i pensament al llarg de la història permet fer visibles les seves aportacions i reconèixer l’existència d’una genealogia femenina: del fil de la història que vincula les dones i les seves lluites d’avui amb les que han protagonitzat les dones en el passat".
 
La imatge de la campanya d'aquest any és una fotografia de l'any 1935 d'autoria desconeguda de l'Arxiu Municipal de Granollers (pertanyent a la col·lecció Josep Garrell i Soto), on es veu una dona jove llegint a l'antic parc de l'Estació.
 
Frederica Montseny i Dones Lliures
 
Amb la voluntat de destacar noms propis i aportacions anònimes que es van significar en els convulsos temps de la Guerra Civil, la programació, que coordina el Centre d'Informació i Recursos per a Dones-CIRD, recupera la figura de Federica Montseny, dirigent anarquista i ministra de Sanitat i Assistència Social del novembre de 1936 al juny de 1937;  i el paper de les dones que es van organitzar a Granollers al voltant de l’agrupació de Dones Lliures, als anys 30. D'aquests dos temes parlarà la catedràtica d’història contemporània de la UB Susanna Tavera en la xerrada "Frederica Montseny, ministra a la rereguarda", organitzada pel CIRD, l'Arxiu Municipal i el Centre de Cultura per la Pau (Can Jonch, 15 de març, 18.30 h). 
 
 Diumenge 11 de març, acte central
 
L’acte central del Dia Internacional de les Dones es farà el diumenge 11 de març a la Porxada, a les 12 del migdia. La Taula d’Igualtat de Gènere llegirà el manifest i tot seguit es representarà l’obra de microteatre del Projecte Lilith, Indòmita, una reflexió sobre la situació de la dona en la societat actual. La programació inclou una altra representació de teatre: La mujer sola, un muntatge a càrrec  d'Ana Plaza a càrrec de Cia. Nagüal Teatro emmarcat en la programació Dnit (2 de març, 21 h, Gra).
 
En l'àmbit laboral, l'associació EmpentaGranollers organitza a Can Muntanyola. Centre de Serveis a les Empreses el cinquè  networking de dones emprenedores (12 de març, 10 h). Les participants hi podran ampliar la xarxa de contactes i promoure sinergies professionals. Serà una activitat especial perquè girarà al voltant de la xocolata:  les inscrites hauran de portar una recepta que porti aquest ingredient. La sessió de treball porta per títol "Contes amb gust de xocolata" i la conduirà la la narradora Susagna Navó.Les interessades poden apuntar-se a través del Facebook  d’EmpentaGranollers.
  
Espai radiofònic sobre dones i creació contemporània
 
Roca Umbert, com a centre de creació contemporània, se suma a la programació i proposa una reflexió sobre la presència de la dona en els diversos àmbits de la creació: la producció, l’exhibició i la gestió. Per això, al llarg de la setmana vinent, del 5 al 9 de març, Ràdio Granollers emetrà una tertúlia-xerrada en directe dins del magazín Granollers Avui , de 12.10 a 12.45 h, amb  artistes de diverses disciplines: arts visuals, música, performance, teatre, dansa, etc. L'objectiu és  posar sobre la taula el context professional, les dificultats o oportunitats des de la perspectiva de gènere i també, parlar de consum i participació cultural. 
 
La programació, amb les participants confirmades fins ara, és: dilluns 5 de març: "Dones a la música", amb Carol Badillo, cantant d'Illa Carolina; Ivette Nadal, cantautora i poeta; i Dàmaris Gelabert, música, pedagoga i musicoterapeuta. Dimarts 6: "Art i gènere", amb Nataly Prada, artista emergent; i Neus Masdeu, artista emergent, feminista i activista social. Dimecres 7: "Dona i creació contemporània", amb Mercè Alzina, curadora i crítica d’art resident associada a l’Espai d’Arts; i Raquel Gualtero, ballarina guanyadora de la convocatòria de Moviment. Dijous 8: "Dona i arts escèniques", amb Olga Vinyals, actriu d’Art Escena, empresa que fa circ social i teatre a la Troca. I divendres, "Dona i gestió cultural", amb Carme Ramon, tècnica en gestió cultural i programadora de la sala Nau B1; Laia Casanova, gestora de l’Espai d‘Arts; i Ester Prat, coordinadora de projectes de Roca Umbert. 
  
Exposicions i Document del Mes
 
La figura de Frederica Montseny (Madrid, 1905 - Tolosa,1994) es podrà descobrir a l'exposició que exhibirà Can Jonch del 5 al 23 de març. Es tracta d'una mostra de l'Institut Català de les Dones que explica la trajectòria d'una persona que va ser capdavantera de la lluita social i ferma defensora dels drets reproductius i sexuals de les dones.
 
Complementarà aquesta exposició una mostra de documentació de l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) corresponent a l'agrupació local Dones Lliures, a la qual van estar vinculades granollerines com Enrica Roca (Granollers, 1921 - Buenos Aires, 2000), activista social i política, que dona nom als jardins de darrere del Centre Cultural. Dones Lliures va ser una  organització anarcosindicalista d'àmbit estatal activa d'abril de 1936 a febrer de 1939, durant la Guerra Civil espanyola, amb el nom de Mujeres Libres. 
 
Com a Document del mes, l'Arxiu mostra una carta adreçada al president del Consell Municipal de Granollers el 7 de juny de 1938 amb la qual se sol·liciten ajudes per al ressorgiment de l'agrupació local de Dones Lliures, damnificada pel bombardeig. La sol·licitud es justifica explicant-hi els objectius de l'entitat, que eren el servei a la societat i les tasques humanitàries (www.granollers.cat/arxiu).