Fins a l’1 de setembre, Festa Major de Blancs i Blaus 2019

Josep Pedrals relatarà en vers la festa i Enric Lax n’ha creat la imatge

27 d'Agost 2019
+

La caravana del Punt G ha unit el final de la trobada de patrocinadors amb l’inici de la festa de presentació de la Festa Major de Blancs i Blaus 2019 que s’ha fet a la plaça del Tiny de Roca Umbert. Dalt de l’escenari Enric Lax ha traçat en directe una de les figures que posen imatge a la festa i, amb l’ajuda de Pep Callau, l’il·lustrador granollerí ha desvetllat el cartell de la Festa Major de Blancs i Blaus 2019.

Enric Lax ha estat el guanyador de concurs públic per al disseny de la imatge de la Festa Major de Blancs i Blaus 2019. La idea que hi ha darrere de la seva creació per a la imatge de la Festa Major de Blancs i Blaus 2019 és que la festa és la gent. Lax ha explicat que  «a través de dos traços fets amb tinta xina, he intentat captar tot el moviment que té una persona quan balla i així captar també l’essència de la festa».

Un relat en vers

Un cop desvetllada la imatge, Pep Callau ha presentat al que serà el dinovè relator de la Festa Major de Blancs i Blaus. Si l’any passat Flavita Banana va dibuixar la festa, aquest any Josep Pedrals la recitarà. Aquest poeta barceloní amb arrels granollerines es dedica a la poesia des de diversos fronts: investiga; fa recitals, cursos, conferències i divulgació als mitjans de comunicació; organitza celebracions poètiques; posa música als versos i versos a les músiques; i expandeix la teatralitat del vers. Pedrals coneix la festa ja que n’ha gaudit molts anys i en aquesta ocasió té el repte d’explicar-la en vers «reprenent una tradició secular». De fet, la seva presentació ja l’ha fet amb rima:

«He de cobrir tots els flancs
d’aquests immensos saraus
i explicar detalls i claus
i solucions i entrebancs...
Però si us he de ser franc,
no serà un treball esclau, 
gaudiré tal com s’escau,
car duc la festa a la sang,
i ho narraré trepidant
i faré lluir com cal
la festa de blancs i blaus»

Podreu trobar el relat els dies 26 i 31 d’agost, i 1 i 2 de setembre a partir de les 12 h a l’Ajuntament (Porxada), a la Botiga de Festa Major i a l’Oficina de Turisme i a: www.blancsiblaus.cat. Entre el 3 i el 17 de setembre el trobareu també a les biblioteques de Can Pedrals i Roca Umbert fins a finals d’existències.

Colònia de Cal Got blava i Factoria blanca

La Festa Major de Blancs i Blaus 2019 inclourà, del 24 d’agost a l’1 de setembre, més de 200 actes. L’alcalde Josep Mayoral, però, ha afirmat que amb la festa de presentació «comença la festa major» i ha destacat que per primera vegada la regidora de Cultura, Maria Villegas, és nascuda després de l’inici del model de colles. Justament Villegas ha estat l’encarregada d’anunciar dues de les novetats: per primera vegada la festa major tindrà got propi i, a partir d'aquest any el jurat estarà format íntegrament per ciutadania, sense presència de la regidora de cultura ni de l’alcalde.

Tot seguit ha estat el torn de les presentacions de les colles. Amb el Bella Ciao de fons, membres de la Colònia de Cal Got blava han pujat dalt de l’escenari. La colla ens proposa «recuperar part del nostre passat, part del que som avui. Ens traslladem a les rodalies del 1900 o ens descobrim com a fills, néts i besnéts dels obrers». Els Blaus han anunciat que sumen noves colles i han enumerat alguns dels actes que han organitzat com la cursa d’orientació, la cantina o les activitats del seu sindicat. Han acabat la presentació afirmant que «defensarem el temps festiu, l’essència d’una festa feta a mà. Convertirem cada barra en una barricada i farem dels nostres mocadors la nostra bandera».

La colla dels Blancs han dut dalt de l’escenari la seva «Factoria blanca» i s’han reivindicat com a «experts en creació de festa des de 1983. Seguim lluitant i organitzant una festa que no entén d’edats, cultures, gèneres ni de blancs i blaus. És una festa pensada per a tota la ciutat, una festa conjunta». La colla també presentarà nous grups i ha anunciat que també estrenarà espai, la plaça de Pau Casals. Hi haurà música per a tothom, actes de foc i d’aigua, el joc tornarà al carrer i faran un «bolaco» el dimecres, un acte que avancen que serà inexplicable i mai vist. La colla dels Blancs afirma que «no som poquets, ningú sobra» i «som blancs, ens ho creiem i ho creem».

Després de les intervencions de les colles s’ha fet la foto de grup i s’ha tancat la festa amb música. Tots els detalls de la Festa Major de Blancs i Blaus 2019 així com el programa complet ja es poden consultar a la web www.granollers.cat/festamajor i a www.blancsiblaus.cat.