Cloenda del programa Etcètera

Aquest programa ofereix més oportunitats educatives als nois i noies adolescents durant el temps no lectiu, a través d’una oferta d’activitats de tipus cultural i artístic.

17 de Juny 2019
+

Aquest dilluns 17 de juny a les 19 h a la sala Oberta del Teatre Auditori de Granollers tindrà lloc la cloenda del programa Etcètera que mostrarà la feina feta des dels diversos tallers a través d’un recull audiovisual del conjunt de les activitats, i a més una trentena de nois i noies del taller Fem un Musical interpretaran una adaptació del musical WE WILL ROCK YOU de Queen, conjuntament amb la música en directe de la banda de l’Escola de Música Amics de la Unió. La traducció i adaptació del text ha estat a càrrec de Toni Vives, la traducció i l’adaptació de les cançons de Xavier Mestres, i la dinamització del taller i l’adaptació de la versió del musical de Queen per Ernest Fuster.

Enguany s’ha ofertat els tallers de còmic art, club de makers (robòtica i programació), acrobàcies, fotografia, fem un musical, escriptura creativa i Edison Jove; i dues activitats més obertes al barri on s’ofereix acompanyament escolar i promoure iniciatives grupals, anomenades Binomi, a Can Bassa sobre cultures urbanes i al barri Congost sobre esports.

El programa Etcètera ofereix més oportunitats educatives als nois i noies adolescents durant el temps no lectiu, a través d’una oferta d’activitats de tipus cultural i artístic:

    • En relació als nois i noies adolescents: crear oportunitats d’aprenentatge que activin el seu desig, motivació i interessos, de manera que s’obrin noves perspectives d’aprenentatge i participació. Aquestes oportunitats es generen en un entorn i un ambient - el dels equipaments i les entitats de la ciutat - idonis per generar vincles i oportunitats educatives i participatives que vagin més enllà del Programa Etcètera. En aquest sentit, es pretén estimular l’emprenedoria cultural dels adolescents, que té a veure amb la seva voluntat de fomentar una pedrera de persones i un planter d’iniciatives culturals.

    • En relació als agents culturals de la ciutat: l’objectiu és implicar-los en la generació d’oportunitats socioeducatives des d’una vessant d’equitat i de qualitat, esdevenint agents dinamitzadors de la ciutat.

    • En relació als centres educatius: l’objectiu és implicar el professorat tutor i el claustre dels instituts, contribuint des de les aules a què l’alumnat accedeixi a oportunitats d’educació no formal.

    • Pel que fa a la metodologia del programa: l’objectiu és organitzar activitats emprant metodologies d’aprenentatge pràctiques i experiencials. S’ofereixen diverses propostes d’activitats per afavorir una major personalització d’itineraris i motivació per l’aprenentatge a partir de la lliure elecció.

    • Té un abast de ciutat i va dirigit a l’alumnat de secundària del conjunt d’instituts de Granollers, tant públics com concertats, amb especial incidència en els centres que fan jornada compactada.

Més de mig miler d’adolescents han participat a l’Etcètera, durant els dos anys i mig de funcionament

En els dos anys i mig de vida d’aquesta iniciativa s’han fet un total de 5 edicions semestrals dels cicles de tallers pels quals han passat aproximadament 509 adolescents, que suposen el 17 % dels adolescents de la ciutat. A través d’un procés d’enquesta s’ha recollit un alt grau de satisfacció de l’alumnat participant amb una important diversitat de centres educatius de procedència. S’han creat nous tallers en l’àmbit artístic, esportiu o tecnològic, amb el club de makers. Aquesta oferta compta amb un fort component descentralitzat fent-los en ocasions a mida, en equipaments de barris específics, anomenats Binomis ja que aquests espais ofereixen dos moments diferents, un primer d’acompanyament escolar i un segon de treball sobre els seus interessos, com les cultures urbanes i l’esport.

L’Etcètera és una proposta emmarcada en el programa municipal d’educació a temps complet Adolescències360, que posa l'accent en la importància del temps lliure com a temps educatiu per millorar l’accés a noves oportunitats educatives amb equitat, sense exclusions, on cada persona construeixi el seu propi itinerari vital en tots els temps i espais de la seva vida, amb la voluntat de connectar l’educació i els aprenentatges entre el temps lectiu i el no lectiu.

L’Ajuntament de Granollers està adherit a l’Aliança Educació 360 que impulsen la Diputació de Barcelona, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill (www.educacio360.cat). Adolescències360 (vídeo) https://youtu.be/HkSRSUMJ0jg