Cantània, un projecte comarcal únic amb més de 4.000 nens i nenes participants

L’1 de juny comencen les primeres representacions de la nova edició del projecte Cantània, “Partícules”, centrada en l’origen i evolució de l’univers

16 de Maig 2018
+

Les representacions finals de la 18a edició del projecte educatiu Cantània, organitzat a la comarca per l’Associació Cultural i el Teatre Auditori de Granollers, arrenquen el proper mes de juny amb més de 4.000 nens i nenes participants d’escoles de 32 municipis del Vallès Oriental. Xifra rècord que situa Granollers com una de les principals seus del Cantània arreu del territori català.

Els dies 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9 i 10 de juny, els nens i nenes, que han estat treballant durant molts mesos l’edició d’enguany, pujaran finalment a l’escenari del Teatre Auditori per representar Partícules, el resultat d’aquest intens i il·lusionant projecte que implica, any rere any, a professors, artistes, músics, alumnes, entitats i familiars.

Per presentar aquesta edició i fer repàs de les edicions passades del projecte, ja icònic a la comarca, s’ha celebrat avui una roda de premsa a la Sala Petita del Teatre Auditori de Granollers. Han assistit a la presentació Josep Mayoral, alcalde de Granollers; Carles Ribell, director gerent del Teatre Auditori de Granollers; Violeta Amargant, cap del servei educatiu de l’Auditori de Barcelona; Martí Pujadas, responsable de l’Associació Cultural de Granollers; David Ricart, President del Consell Comarcal del Vallès Oriental i diversos alcaldes i alcaldesses dels municipis participants a la Cantània.

La presentació, que ha comptat amb la projecció d’un vídeo resum de les passades edicions, ha servit també per anunciar que, per primera vegada, tots els ajuntaments participants en el projecte participaran econòmicament per la sostenibilitat del projecte pagant la part proporcional dels alumnes amb els que hi participa.

Partícules és el nom de l’edició d’enguany, amb text de Sergi Belbel, direcció musical de Josep Prats, Elisenda Carrasco, Oriol Castanyer i Montse Meneses i direcció escènica d’Ignasi Tomàs i Marta Gil. Una edició que compta amb 10 cançons sobre l’origen i evolució de l’univers, ara fa 13.800 milions d’anys, i la formació de les primeres partícules, la Via Làctia, les estrelles, les galàxies i, finalment, els planetes i la Terra. Així ho han explicat els seus organitzadors durant la presentació.

Martí Pujadas, responsable de l’Associació Cultural de Granollers ha volgut remarcar, a més, que “Granollers va ser la primera ciutat que va acollir aquest projecte fora de l’Auditori de Barcelona”. Pujadas ha assegurat que estem davant d’un “projecte total de formació d’autors, a qui s’encarrega l’obra; de mestres de les escoles, que formen als seus alumnes; de nens i nenes, que aprenen sobre l’obra, fan treball en equip i viuen l’experiència única de pujar dalt d’un escenari i també d’espectadors, que entren als auditoris, potser per primera vegada, i descobreixen les obres i la música a través dels seus petits”.

En 18 anys, l’Associació Cultural i el Teatre Auditori han impulsat “174 concerts” d’una qualitat extraordinària que ve donada des de l’Auditori de Barcelona i que fa que la Cantània sigui un projecte molt ben valorat per “mestres, professors, músics, alumnes i familiars”, ha dit el responsable de l’Associació Cultural.

Martí Pujadas ha remarcat també “la invisibilitat del projecte”, que no només consta d’unes representacions finals al Teatre Auditori, sinó que comporta nervis, il·lusió fora i dins de l’escenari, abans i després d’actuar, un intens curs d’aprenentatge, de formació continua i unes experiències úniques viscudes no només pels alumnes sinó per tots els que hi estan implicats.

Violeta Amargant, cap del servei educatiu de l’Auditori de Barcelona, equipament cultural referent a nivell estatal i també europeu per ser impulsor de projectes educatius i musicals de renom, ha detallat que “aquest any farem 120 concerts en total, 16 dels quals es faran aquí, a Granollers”. Uns concerts que, segons la cap del servei, “són només la punta de l’iceberg d’una gran feina, que té com a punt fort la formació continuada que oferim a tot el professorat”. Amargant ha recordat com va sorgir el projecte Cantània. Un projecte musical que se celebra a Barcelona des de l’any 1991, primer des de l’Institut Municipal d’Educació i més tard des de l’Auditori de Barcelona, amb la idea de contribuir en la formació permanent dels especialistes de música i millorar l’educació musical dels alumnes que hi participen, mitjançant una vivència en directe i compartida amb nens i nenes d’altres escoles.

Joan Vila, alcalde d’Aiguafreda, un dels municipis participants, ha assegurat, per la seva part, que “és un honor participar en un projecte com aquest, essencial per al desenvolupament de la societat”, tot afegint que “L’edició d’enguany, una vegada més, ajudarà a construir millors persones de les que tan necessitades està la societat”. El president del Consell Comarcal, David Ricart, ha volgut destacar la vessant comarcal del projecte: “Cantània té una dimensió comarcal evident amb una participació de 32 dels 39 municipis que formen el Vallès Oriental”, afegit que, aquest any, a més, viurà la Cantània com a pare, amb la qual cosa, pot assegurar que “la canalla ho viu amb molta il·lusió i ganes molt abans de representar l’espectacle i els ajuda moltíssim a apropar-se a l’aprenentatge musical, a treballar la integració, el treball en equip i, en aquest cas, a aprendre sobre física i l’origen de l’univers”.

Josep Mayoral, alcalde de Granollers, ha tancat la presentació transmetent als assistents que Cantània és, sobretot, un projecte que “canvia dinàmiques”. I és que, a les escoles sorgeix un paper diferent dels mestres i de la música, igual que a les cases també es crea una relació diferent amb les persones i el fet cultural. I tot, “amb els nens i nenes com a protagonistes absoluts”. Cantània genera, segons ha explicat l’alcalde, “canvis profunds perquè educa en tots els sentits i ajuda a construir persones més lliures”. Mayoral ha recordat, finalment, que projectes com aquest donen sentit al Teatre Auditori de Granollers que, a més de ser un espai que acull artistes de projecció internacional, és l’espai d’experiències com la Cantània, que fan “explotar la creativitat de la gent del territori”.

Un cop acabada la presentació, els assistents s’han fet una foto de família i han gaudit d’un pica pica i un cafè al Restaurant El Gato Verde del Teatre Auditori de Granollers.