Bones pràctiques de Granollers a l’informe sobre governs locals i localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible presentat a les Nacions Unides

CGLU recull l’aportació dels governs locals i regionals al compliment de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible

26 de Juliol 2019
+

Aquest mes de juliol s’ha celebrat a Nova York el Fòrum Polític d’Alt Nivell de les Nacions Unides, sota el lema «Capacitar a les persones i assegurar la inclusió i l’equitat», un esdeveniment que serveix per revisar el grau de compliment dels ODS i compartir aprenentatges entre diferents actors (governs estatals, regionals i locals, ONG, acadèmia, etc.). Enguany s’han avaluat l’ODS 4 (Educació), ODS 8 (Treball digne), ODS 10 (Desigualtats), ODS 13 (Acció climàtica), ODS 16 (Pau, justícia i institucions inclusives) i ODS 17 (Aliances).

En el marc d’aquest fòrum, CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) ha presentat l’informe “Els Governs locals i la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”, un document que recull la contribució dels governs locals i regionals al compliment dels ODS. L’informe mostra 160 exemples de ciutats i regions que, a través d’iniciatives diverses, treballen per fer realitat el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a nivell local.

Des de Granollers, hem col·laborat en la redacció de l’informe i hem aportat experiències d’èxit d’altres ciutats o organitzacions amb les que treballem en xarxa.

Pel que fa a l’ODS 4, la iniciativa de voluntariat educatiu a Granollers ha estat recollida com a bona pràctica per l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) (pàgines 58-65). Per altra banda, en l’apartat dedicat a l’ODS 16, es fa especial referència al treball que desenvolupa Mayors for Peace per acabar amb la violència, promoure la pau i fomentar ciutats més inclusives.Granollers, ciutat membre i vicepresident, coordina la secció catalana de l’organització. L’informe reconeix els esforços de sensibilització i incidència pel desarmament que fan les més de 7.700 ciutats membres de 163 països, (pàgines 92-99).

 

Context

L’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible és un pla d’acció aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides el setembre del 2015, fruit d’un procés participatiu en que hi van intervenir múltiples agents. La seva voluntat és afrontar el major repte del món: acabar amb la pobresa en totes les seves formes i dimensions.

S’estructura en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i 169 fites (i 232 indicadors) per aconseguir la pau i la prosperitat per a totes les persones i pel planeta, el 2030.

En aquest procés és imprescindible el compromís de les ciutats. És per això que impulsen els canvis necessaris per assolir aquests reptes a través del treball en xarxa amb la societat civil, la ciutadania, el sector privat i l’acadèmia i la coordinació i coherència multinivell.