Violència de gènere, Homes i Igualtat

"Cada home és un revolució interna pendent"

23 de Novembre 2011
+

Amb aquesta frase iniciava ahir, Bernat Escudero Pachón, membre del grup d'Homes Igualitaris de Catalunya (www.homesigualitaris.cat) la seva xerrada a l'espai del Centre de Cultura per la Pau organitzat pel sindicat UGT Vallès Oriental i emmarcat dins del programa activitats de l'Ajuntament de Granollers amb motiu de la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència vers les Dones.

La violència masclista és mundial, i les causes principals són la cultura sexista i patriarcal, que construeixen un model de masculinitat i de femenitat desiguals i arrelats en les diferències de sexe. La construcció de la identitat masculina es fa de forma negativa envers allò considerat femení. L'imaginari social continua reclamant "homes de veritat", és a dir, un model de masculinitat que, com demostren les dades, cada vegada més comporta conseqüències negatives pels propis homes: fracàs escolar, població penitenciària, homofòbia, violència masclista, conductes de risc (accidents laborals, de trànsit, drogues, adiccions, etc), paternitat distanciada i insatisfactòria, analfabetisme emocional i menor esperança de vida.

Aquest moviment d'homes va començar a l'Estat espanyol, a Sevilla i València, i és conegut com AHIGE, (Asociación de Hombres por la Igualdad de Género). Proper al moviment feminista, el seu objectiu és treballar contra la discriminació estructural que aquesta societat masclista genera (bàsicament sobre les dones i persones no heterosexuals) i afavorir el canvi dels homes cap a posicions igualitàries.

La xerrada que Bernat Escudero va oferir ahir va comptar amb la presència de la regidora del Pla per a la Igualtat, Maria del Mar Sánchez, dones membres de la Taula d'Igualtat d'Oportunitats de Granollers i homes del grup d'Homes Igualitatis, així com altres ciutadans i ciutadanes. En ella, va expressar la seva intenció i la del seu grup d'homes d'anar transformant, poc a poc, el model masclista d'aquesta societat, i va manifestar la seva voluntat, i la del seu grup, de fer-ho de forma plegada, sumant esforços entre tots i totes, si bé "cada home és una revolució interna pendent".