Quatre defensors i defensores compartiran la seva experiència amb joves i estudiants de Granollers en el marc del projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans

És el quart any que Granollers participa en aquest projecte

25 de Setembre 2017
+
V. Paulino i HaticeKamer comparteixen el seu testimoni amb 100 estudiants 1r Batxillerat de Granollers

Del 25 de setembre al 7 d’octubre vuit activistes de drets humans, procedents de Marroc, Turquia, Pakistan, Brasil, Colòmbia, Senegal, Líbia i de Catalunya visitaran quinze municipis de Barcelona per donar a conèixer la tasca que realitzen als seus llocs d’origen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i del suport internacional a les seves lluites.

A Granollers les activitats previstes són:

  • Dijous 28 de setembre de 9.30 a 12h 

           Teatre Auditori de Granollers (Sala petita) c. Torres i Bages, 60

           Xerrada a càrrec de Valdenia Paulino i Hatice Kamer mb alumnes de 1r de batxillerat de diversos centres educatius de Granollers

VALDENIA PAULINO

Advocada i activista contra l’exclusió social i contra la violència als barris més marginals de Brasil. Ajudà a crear el Centre de Drets Humans de Sapopemba –barri perifèric de Sao Paulo que concentra més de 30 faveles–, i investigà i documentà denúncies contra la policia sobre tortures, maltractaments, execucions extrajudicials, extorsions i corrupció.

HATICE KAMER  

Directora de cinema i periodista kurda, dirigeix una associació de periodistes locals a Diyarbakir. Corresponsal a terreny de mitjans britànics (BBC) i alemanys. Activista pels drets col·lectius del poble kurd, va ser empresonada per les autoritats turques mentre documentava un accident miner, acusada de donar suport al partit pro-kurd  PKK. L’associació de periodistes alemanys va demanar l’alliberament de la reportera de renom internacional, ja que és una de les poques de qui encara continuen rebent notícies independents sobre el que està passant a Turquia.

  

  • Dimecres 4 d’octubre de 17.30 a 20 h

           Centre Obert Ponent

           Taller amb Diana Avella

DIANA AVELLA

Artista de Hip Hop colombiana. Ha estat la primera dona Hip Hopper convidada com a artista a l’entrega del premi nacional a la defensa dels drets humans a Colòmbia, i la primera artista llatinoamericana a treballar la defensa dels drets de les vides de les dones en les seves cançons, amb el LP “Nací Mujer” el 2010. Des del 2011 forma part de la Xarxa Llatinoamericana i del Carib UNETE en contra de la violència cap a les dones. El 2010 acompanyà la campanya “Juntos por la Vida”, per l’objecció de consciència i la vida dels joves dels sectors populars

 

  • Dijous 5 d’octubre les 9.30 h a 11.30 h 

           Centre Vallès. C. Veneçuela, 86

           Xerrada amb Aisha Dabo

AISHA DABO 

Periodista i ciberactivista a Gàmbia i Senegal. Defensora dels drets de les dones i de la igualtat de gènere i membre d’Africtivistes, lliga panafricana de diversos professionals ciberactivistes que vetllen per la pau, la democràcia i un desenvolupament just al continent africà respectant els drets humans. Africtivistes ha fet campanyes per donar suport al canvi polític a Gàmbia i acabar amb el règim de Jammeh, campanyes de denúncia de casos concrets de repressió d’alguns companys/es ciberactivistes africans/es, i formació pràctica sobre ciberseguretat i mecanismes de defensa.

ACTES COMPLEMENTARIS

Xerrada, dimecres 27 de setembre a les 19.30 a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Més lleis impliquen més seguretat? Violacions de drets humans en la legislació anti-terrorista al Mediterrani, a càrrec d'Albert Caramés de NOVACT

Exposició Món-tanca

Del 27 de setembre al 15 d'octubre a la plaça de La Corona

El món s’ha fet tanca. Una gran tanca feta de moltes altres tanques. Tanques de taulons, tanques de filferros, tanques fetes de materials metàl·lics molt resistents. Tanques dures, tanques toves. Algunes tanques són tan toves que no arriben a ser ni tanques físiques; les portem instal·lades al cervell i només ens deixen veure una part del món. Són prejudicis, concepcions, estigmes.

Al Món-tanca la seguretat és més important que la pau. D’aquí el control constant dels cossos desplaçats per la seva superfície. Tecnologies digitals, escàners òptics, aparells biomètrics; el Món-tanca s’estén i multiplica els sistemes de control per tota la seva superfície amb la intenció de classificar i ordenar els cossos que hi transiten.

Però si hi parem atenció, ens adonarem que el Món-tanca funciona i es fa fort només mitjançant la divisió, la separació i la classificació dels habitants. Per això, sempre té l’objectiu principal de garantir que no s’estableixin tècniques, experiències o relats compartits capaços de fer front a la partició que imposa.

Aquesta exposició, i les accions que s’hi descriuen, ofereixen una reflexió sobre murs i fronteres, sobre aquest Món-tanca i al seva eficàcia divisòria, i explora maneres de subvertir la lògica de la separació i l’estigmatització.

Món-tanca és una edició de sis diaris que es combinen entre si per compondre una exposició fotogràfica. Quan es despleguen els diaris, es configuren sis fotografies de grans dimensions per una banda, i un pòster amb exemples d’accions creatives i reivindicatives per l’altra.

Món-tanca és un projecte del col·lectiu Enmedio produït per l’Institut Català Internacional per la Pau.

Cinquena edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que des de 2013  organitzen diferents municipis catalans, consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que, de manera individual o col·lectivament, s’esforcen per promoure o protegir els drets i llibertats fonamentals internacionalment reconeguts. Sovint, la seva tasca els comporta greus riscos per la seva  pròpia llibertat i integritat física.

La delegació està composada per:


- Wafae Charaf, activista política i membre de l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) i de Shabaka, una xarxa d’ONG del nord del Marroc. Wafae lluita sobretot pels drets laborals. El 2014, quan participava a una manifestació pacífica de la Confederació de Treballadors de Tànger va ser segrestada, agredida i amenaçada. Després d’informar-ne a la fiscalia, la policia marroquina l’acusà de denúncies falses, la detingué, l’envià a un hospital psiquiàtric i la condemnà a un any de presó per “calúmnies” contra la policia.


- Hatice Kamer, directora de cinema i periodista kurda, dirigeix una associació de periodistes locals a Diyarbakir. Corresponsal a terreny de mitjans britànics (BBC) i alemanys. Activista pels drets col·lectius del poble kurd, va ser empresonada per les autoritats turques mentre documentava un accident miner, acusada de donar suport al partit pro-kurd  PKK. L’associació de periodistes alemanys va demanar l’alliberament de la reportera de renom internacional, ja que és una de les poques de qui encara continuen rebent notícies independents sobre el que està passant a Turquia.


- Felipe Moreno, coordinador dels Querellants de Catalunya i les Balears de la Querella argentina pels crims del franquisme. Els querellants formen part de la lluita per la recuperació de la memòria històrica a l’Estat espanyol. Moltes associacions i persones van denunciar els crims del franquisme a diferents jutjats de l’Estat però el Tribunal Superior va dictaminar que el dret a la memòria històrica per a les víctimes de Franco era definit com un afer privat. Felipe Moreno, com a militant antifranquista, va ser torturat per Juan Carlos González Pacheco -Billy el Niño-  i ofereix doncs tant  una visió jurídica com testimonial.


- Valdenia Paulino, advocada i activista contra l’exclusió social i contra la violència als barris més marginals de Brasil. Ajudà a crear el Centre de Drets Humans de Sapopemba –barri perifèric de Sao Paulo que concentra més de 30 faveles–, i investigà i documentà denúncies contra la policia sobre tortures, maltractaments, execucions extrajudicials, extorsions i corrupció.


- Diana Avella, artista de Hip Hop colombiana. Ha estat la primera dona Hip Hopper convidada com a artista a l’entrega del premi nacional a la defensa dels drets humans a Colòmbia, i la primera artista llatinoamericana a treballar la defensa dels drets de les vides de les dones en les seves cançons, amb el LP “Nací Mujer” el 2010. Des del 2011 forma part de la Xarxa Llatinoamericana i del Carib UNETE en contra de la violència cap a les dones. El 2010 acompanyà la campanya “Juntos por la Vida”, per l’objecció de consciència i la vida dels joves dels sectors populars. 


- Aliya Harir, jove coordinadora de la branca pakistanesa de l’organització Aaghaz-e-Dosti (“Començament de l’amistat”), una iniciativa de construcció de pau entre l’Índia i el Pakistan. Ha dissenyat i desenvolupat projectes basats en la diplomàcia ciutadana per facilitar el contacte entre la ciutadania dels dos països, treballar l’odi i la sospita d’uns envers altres, i crear una cultura de pau i comprensió i educar sobre les causes del conflicte per apostar pel diàleg i solucions pacífiques. En el seu rol com a coordinadora de la part pakistanesa de l’organització, ha apoderat sobretot a joves i a dones per participar en la construcció de pau i la resolució de conflictes en ambdós països.


- Aisha Dabo, periodista i ciberactivista a Gàmbia i Senegal. Defensora dels drets de les dones i de la igualtat de gènere i membre d’Africtivistes, lliga panafricana de diversos professionals ciberactivistes que vetllen per la pau, la democràcia i un desenvolupament just al continent africà respectant els drets humans. Africtivistes ha fet campanyes per donar suport al canvi polític a Gàmbia i acabar amb el règim de Jammeh, campanyes de denúncia de casos concrets de repressió d’alguns companys/es ciberactivistes africans/es, i formació pràctica sobre ciberseguretat i mecanismes de defensa.


- Aisha Altubuly, jove activista compromesa amb la societat civil líbia des de fa cinc anys i especialment en el treball per a una comunitat igualitària. També s’ha involucrat en la inclusió de la població jove en els processos de pau i en la presa de decisions. És defensora dels drets de les dones per tot Líbia dins l’organització Together We Build It, associació que treballa per a la transició democràtica a Líbia des de 2011, posant de relleu com la participació política de les dones i dels joves contribueix en la construcció de pau.

 

Els vuit activistes participaran en nombroses activitats com xerrades, col·loquis i diverses trobades que s’han organitzat durant els tretze dies de la seva visita a Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans. A més a més, mantindran reunions institucionals amb organismes de defensa dels drets humans com el Síndic de Greuges i el Fòrum de Síndics i Defensors locals de Catalunya.

 

Els quinze municipis participants al projecte de Ciutats Defensores de Drets Humans s’han compromès a través d’una declaració institucional a intensificar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans. En el mateix document insten al govern de la Generalitat i al govern de l’Estat a mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors/es de drets humans a escala internacional i, en particular, a fer gestions per a aconseguir l’alliberament incondicional de Victoire Ingabire, Omid Kokabee, Abdulhadi Al-Khawaja i Ilham Tohti, defensors/es de Ruanda, Iran, Bahrain i Regió Autònoma Xinjiang Uigur de Xina respectivament, actualment empresonats al seus llocs d’origen i que havien estat convidats a anteriors edicions del projecte de Ciutats Defensores del Drets Humans.

Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat,  l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, amb la participació de Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.