Una delegació de professionals dels serveis públics de salut mental de Gaza (Palestina) visita Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

28 de Octubre 2010
+

El 26 d'octubre, a les 8 del vespre, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau de Granollers va acollir la visita d'una delegació de sis professionals dels serveis públics de salut de Gaza, en el marc d'un intercanvi i formació continuada vinculat al Programa de cooperació en salut mental Barcelona -Gaza.

Els professionals -directors de serveis, psiquiatres, infermers, treballadors socials- van poder conèixer la tasca que es fa a Can Jonch en difusió dels valors de cultura de pau vinculats a l'educació (exposició Seriosament... 25 arguments per la pau, que es pot visitar fins al 3 de desembre), així com també de la necessitat de mantenir viva la memòria històrica (exposició permanent Granollers Vila Oberta a la Pau, que commemora el bombardeig) i transmetre-la a les generacions més joves.

Acabada la visita, va començar l'acte públic: efectes del conflicte en la salut mental de la població a Gaza (Palestina). Víctor Martí, de la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM), va fer una breu introducció sobre l'origen del projecte amb els serveis públics de salut mental a Gaza (Ministeri de Salut Palestí i OMS), que es va iniciar l'any 2005 i compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

Tot seguit es va projectar el documental "En la ment de Gaza", que conté entrevistes a malalts mentals i menors afectats pel conflicte, i a familiars i professionals, elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona.

A continuació es va donar pas a un interessant debat entorn de qüestions suscitades en el documental, i sobre la situació de precarietat generalitzada que pateixen un milió i mig de persones, a la Franja de Gaza, en tots els àmbits, gairebé dos anys després de la guerra entre l'exèrcit d'Israel i Hamàs (2008 - 2009).