Representació granollerina a la inauguració del Saló del Manga de Barcelona

Una supervivent del bombardeig d'Hiroshima, Sadae Kasaoka, ve al Saló del Manga de Barcelona amb la col·laboració de l'Hiroshima Peace Memorial Museum i de Fundació Japó

29 de Octubre 2015
+
Les autoritats en el recorregut inaugural del Saló del Manga

Sadae Kasaoka, supervivent del bombardeig d'Hiroshima, ha vingut expressament per participar en diverses activitats entorn de l'exposició "Mangas atòmics", que commemora el 70è aniversari del bombardeig d'Hiroshima i Nagasaki, de l'agost de l'any 1945.

Sadae Kasaoka va nèixer a Hiroshima l'any 1932. En el moment de l'explosió de la bomba atòmica a la ciutat japonesa, Sadae Kasaoka tenia 12 anys i era a casa, on vivia amb els seus pares i la seva àvia, a 3,5 quilòmetres del hipocentre. Ella va poder recuperar-se de les greus ferides que va patir a causa dels vidres trencats, però els seus pares van morir, perquè l'explosió els va sorprendre a curta distància. Enmig de l'infern que es va desencadenar després de l'atac, Sadae i la seva àvia van fugir a un lloc segur, encara que els fets d'aquell dilluns 6 agost de 1945, l'han acompanyat tota la vida. Als 25 anys, es casava amb un altre supervivent de la bomba atòmica, amb qui va formar una família amb dos fills. No obstant això, als vuit anys de matrimoni, el seu marit va morir als 35 anys d'un càncer, segurament, conseqüència de la radiació. Sadae Kasaoka va ser incapaç de parlar sobre les seves experiències durant dècades fins que el 2000, quan tenia 68 anys, l'escola primària a la qual acudien els seus néts li va demanar que compartís el seu testimoni als alumnes costat d'altres supervivents de la comunitat. Va acceptar i es va adonar que havia de parlar activament de les seves vivències i descobrir a la gent els horrors de la bomba atòmica. Aquesta és la seva missió des de llavors: transmetre el costat malvat i inhumà de les armes nuclears al major nombre de persones possible, especialment a les generacions més joves, perquè la tragèdia del 1945 no s'oblidi ni es repeteixi.