El Col·legi L’Estel i l’Escola Municipal del Treball porten a terme el projecte pilot Servei Comunitari

12 de Juny 2014
+
L'alumnat que ha participat al projecte Servei Comunitari, després de la recepció institucional.

Els participants del projecte Servei Comunitari han rebut un reconeixement institucional un cop finalitzada aquesta prova pilot. Durant dos cursos escolars els alumnes de 3r d'ESO del Col·legi L’Estel i l’Escola Municipal del Treball han pres part d’aquest projecte pilot impulsat pel Departament d’Ensenyament i l'Ajuntament, a través del Pla Educatiu Entorn. Servei Comunitari està basat en la metodologia Aprenentatge- Servei i té una durada de dos cursos, el 2012/13 es va dedicar a la formació, plantejament del servei i elaboració del projecte, i aquest curs 2013/2014 s’ha fet l’aplicació i avaluació.

Es tracta d’una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat. Els participants, 100 alumnes de 3r d’ESO, es formen treballant sobre les necessitats reals del seu entorn amb l’objectiu de plantejar millores.  L’alumnat, alhora que ofereix un servei, aprèn a ser ciutadà i a desenvolupar el compromís cívic.

El Col·legi L'Estel ha dedicat el seu projecte a les escoles bressol municipals de la ciutat (La Tortuga, El Teler i Giravoltes). Han anomenat el seu projecte “connexió bressols”, a partir del Projecte de Centre (PEMAC), que treballa els mitjans audiovisuals i de comunicació, els alumnes han creat un blog per a cada escola bressol. Així, han dissenyat una eina de comunicació més, per interactuar amb les famílies, projectant a la ciutadania l’esperit propi i dinàmic de cada escola. Els joves aprenen a treballar amb nous canals d’informació i treballen valors com la convivència i la solidaritat. 

L’Escola Municipal del Treball amb el projecte “Veus de barri” l'alumnat de 3r d'ESO s’ha endinsat en el coneixement de la memòria històrica local. Així, han fet un servei a la ciutat i al centre col·laborador, en aquest cas Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau per ampliar el seu patrimoni. La tasca dels alumnes consisteix en recollir testimonis de les persones grans dels diferents barris i fer-ne difusió a través del programa de ràdio Microestudi. Combinant aprenentatge i servei els joves aprenen a preparar un programa de ràdio (magazine) amb l'objectiu de promoure l'ús de la llengua oral i la difusió d'informació d'àmbit local, conèixer els barris de la ciutat i els equipaments locals relacionats amb la històrica, potenciar l'ús de la llengua oral i escrita (guió) i el treball en grup i cooperatiu, potenciar l'ús de les noves tecnologies per a la recerca d'informació i la preparació del programa de ràdio. A més d’intercanviar experiències i coneixements intergeneracionals, impulsar i participar en el treball de recuperació de la memòria històrica local. 

Es veu necessari crear una xarxa de comunicació i interacció entre els centres, les famílies i la ciutadania, aportant un creixement personal als alumnes i projectant als centres cap a una participació en projectes comunitaris amb necessitats reals en el seu entorn més proper.