Ja es pot consultar la col·lecció de programes de mà de cinema de l'Arxiu Municipal de Granollers

Completem la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb la tertúlia de novembre, el dia 4, sobre "El grup Boul Mich"

28 de Octubre 2014
+
Una de les persones que ha donat programes, Caterina Solé (asseguda), ha assistit a aquesta presentació / AMGr

Un total de 2.661 documents de difusió de pel·lícules projectades entre els anys 1934 i 1970 estan a disposició de les persones interessades en la matèria a l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), al c. de Sant Josep, 7. Aquesta col·lecció de programes de mà s'ha creat gràcies a les donacions de Jordi Riba (més de 2.000 programes) i Caterina Solé (més de 400).

A partir d'ara, aquests programes es poden consultar a l'Arxiu, en l'horari habitual: de dilluns a divendres, d'11 a 14.30 hores i dimecres, també, de 16 a 18.30 hores.

Durant els darrers mesos, un tècnic d'Arxiu ha ordenat, classificat, instal·lat en materials de conservació i descrit -un a un- aquests programes, la majoria -més de 1.000- dels anys 50. S'ha identificat el títol, el director, la productora, la distribuïdora, el lloc de projecció de cada pel·lícula -sales de Granollers, en més de 2.140 d'aquests programes-, i les dates de projecció, així com el tipus de programa, el seu il·lustrador i la impremta que el va fer. En el cas dels il·lustradors, destaquen alguns noms citats en el llibre de Paco Baena Los Programas de Mano en el Cine, de 2004, com Josep Soligó Tena, a més de Frexe, Jano, MAC, MCP, Montalban, Raga o Ramón, Olcina, Tulla, Chapí, José María i Lloan. Les impremtes de Granollers que van editar-los són Atlàntida, Busquets, Roca i Busquets-Roca, Cucurella, F. Carrera, Garrell, Gràfiques Unificades i Ulldemolins.

El programa més antic d'aquesta col·lecció és de l'any 1934, de la pel·lícula El Judío Errante, projectada al Mundial Cine de Granollers. El més modern és de 1970, de la pel·lícula El Graduado, projectada al cine Majestic de la ciutat.

Aquesta col·lecció, com altres documents conservats a l'Arxiu, esdevé un valuós testimoni d'història local. En aquest cas, d'episodis socials i culturals que podem reviure per mitjà d'una de les activitats d'oci més populars, el cinema. Per aquest motiu, l'Arxiu Municipal de Granollers continua obert a noves aportacions que ajudin a preservar el patrimoni local.


Propera activitat: tertúlia de novembre

L'Arxiu Municipal ha presentat aquesta col·lecció aquest dilluns a la tarda, coincidint amb el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, que es commemora el 27 d'octubre. La programació de l'AMGr amb motiu d'aquest Dia es completarà amb la propera trobada del cicle mensual Les tertúlies de l'Arxiu, dedicada a un col·lectiu cultural i de creadors de cinema de la ciutat dels anys 50 i 60, “El grup Boul Mich”.

Aquesta tertúlia tindrà lloc dimarts 4 de novembre, a les 17 h, a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau (c. del Rec, 19), amb el testimoni de Josep Comas Castellsagué i Emili Botey Gómez i la projecció del curtmetratge de Josep Font Padró Individu (1962), cedit per Emili Botey.