Fira i festes de l'Ascensió, del 5 al 8 de maig de 2016

Punt de trobada multisectorial a la Fira, 10 anys del Jugar x Jugar i un extens programa de festes protagonitzades per les entitats de la ciutat marquen l'activitat de la 66a. edició de l'Ascensió

04 de Maig 2016
+
Presentació de l'Ascensió 2016. Fotografia: Toni Torrillas

Del 5 al 8 de maig el Parc Firal de Granollers acull la 66a. edició de la Fira de l’Ascensió. Uns 160 expositors, 12 estands a la Mostra Gastronòmica i 20 expositors a Jugar x Jugar són les xifres d’una fira que combina tradició i futur. Sense oblidar els sectors més tradicionals com l’agricultura i la ramaderia, es mantenen els àmbits d’alimentació, indústria i promoció econòmica. Com en les darreres edicions, l’automoció té una presència destacada, amb un espai de 2.800 m2, amb la col·laboració de l’UEI Cerclem s’ha assolit una àmplia representació de vehicles nous a la fira. Hi seran presents els principals concessionaris de la ciutat amb més de 80 vehicles exposats. També estan representats la Unió d’Empresaris d’Automoció de Catalunya i el Gremi d’Empresaris del Caravaning de Catalunya. El turisme pren un protagonisme destacat, enguany la comarca del Segrià, el municipi de Ripoll i Castelló fan parada a Granollers per encisar-nos amb els seus productes i paisatges. Al marge de l’oferta turística no faltarà una amplia representació del comerç local de la ciutat i la Mostra Gastronòmica, que arriba a la dotzena edició. El passeig per la fira està acompanyat de moltes activitats programades i pensades per al públic infantil. Així, trobareu el rocòdrom, els campionats de futbol benjamí, les passejades en ponis...Un dels espais més visitat de la Fira és la carpa agrícola ramadera, que presenta una novetat: el Mercat de Pagès, amb productes portats directament pels seus productors. Es faran tastets i degustacions i es podran veure els animals de corral i de granja: vaques, garrins, ovelles, cabres, oques, gallines...

 

Diversió assegurada a Jugar x Jugar

L’espai on es troben jocs de tot tipus, amb la presència d’autors importants i organització de campionats i tornejos... No faltarà l’espai Lego i els voluntaris i voluntàries de l’associació benèfica Ayudar Jugando, que assessoren els visitants en el món del joc. Aquesta edició s’amplia més el programa d’activitats amb jocs populars i tradicionals, a càrrec de L’Anònima: canut, 7 i mig, argolla, granota, anelles, rutlles, alquerc, molí de nou...

 

Vine a la Fira amb bus gratuït

Desplaçar-se fins al Parc Firal serà molt fàcil, com cada any circulen busos gratuïts, divendres 6, dissabte 7 i diumenge 8, de 17 a 21 h, perquè tal que la visita a la fira sigui àgil i ràpida. Cada 10 minuts i amb sortida des de la plaça de la Constitució un bus farà parada a Instituts, plaça de les Hortes, Primer de Maig i Piscines Municipals, amb final a la rotonda del pg. Fluvial amb el carrer del Camp de les Moreres i tornada.

 

NINOTS, TITELLES I PUTXINEL·LIS, PROTAGONISTES D’UNA PASSADA DE L’ASCENSIÓ AMB DIFERENTS ESCENARIS

La 66a Fira de l’Ascensió es viurà intensament al Parc Firal i als carrers i places. Montserrat Roca, infermera, filòloga, doctora en Ciències de la Salut i exregidora municipal, pronunciarà el pregó que encetarà les festes de manera oficial, el dimarts 3 de maig. Com l’any passat, els gegants Esteve i Plàcida acompanyaran la pregonera i els representants municipals des de l’Ajuntament fins a la Sala Tarafa.

 

Fem un llibre i la Passada

El divendres 6 de maig, festa de l’Ascensió, infants i il·lustradors tenen una cita al matí a la Porxada, en una nova edició de Fem un llibre, la proposta de creació literària que cada any organitzen la llibreria La Gralla i el Casal del Mestre. La tarda del mateix divendres és per a l’Orquestra Montgrins, que farà triplet amb les sardanes, el concert i el ball, a les places de l’Església i la Porxada. L’endemà dissabte, 7 de maig, a partir de les 4 de la tarda, el parc del Congost acollirà la 3a edició de les Barraques, la festa popular de l’Ascensió, organitzada per Arran, Blancs, Blaus, Diables, Xics i Jovent Ignorat. Un espai amb activitats familiars de tarda, mostra d’entitats i concerts, amb l’actuació de grups com La Terrasseta de Preixens i Antídot. Ninots, titelles i putxinel·lis seran els protagonistes de la Passada, que es farà el mateix dissabte, a les 5 de la tarda. Aquest any, té un funcionament una mica diferent, ja que “la carretera” esdevé un itinerari on són les persones les que es desplacen per veure les diferents representacions. 

Ens visitaran companyies professionals que ens mostraran diverses modalitats de titelles: de guant, de fil, de tija i càmera negra, de peu i vareta, etc. Per això caldrà estar atents als horaris programats de les diferents representacions per triar la que més ens interessi, ja que es mostren de manera simultània. La Casa de Cultura Sant Francesc i la Sala Francesc Tarafa també acolliran representacions del “Betlem de Tirisiti”, que de manera excepcional es representarà fora d’Alcoi. Al voltant de la Passada podem gaudir de dues exposicions: al Museu, “Titelles, teatre d’icones” i a la Troca, a Roca Umbert, “Capturar l’alè”, del fotògraf Jesús Atienza.

 

El món dels titelles protagonitza la Passada i dues exposicions

Entre les representacions que es podran veure a la Passada destaca El Betlem de Tirisiti d'Alcoi, que es podrà veure de manera excepcional a Granollers i que va ser declarat Bé Immaterial d'Interès Cultural l'any 2002. El Museu de Granollers i la Troca, a Roca Umbert,  programen també exposicions per acostar el món de les titelles.       

"Ninots, titelles i putxinel·lis" seran els protagonistes de la Passada de l'Ascensió, que es farà dissabte dia 7 maig, a les 5 de la tarda. Aquest any la Passada, que arriba a la 17a. edició, té un funcionament una mica diferent, ja que "la carretera" esdevé un itinerari on són les persones les que es desplacen per veure les diferents representacions. Ens visitaran 13 companyies professionals que ens mostraran diverses modalitats de titelles: de guant, de fil, de tija i càmera negra, de peu i vareta, etc. Per això caldrà estar atents als horaris programats de les diferents representacions per triar la que més ens interessi, ja que es mostren de manera simultània.

 

Els escenaris de la Passada

A més de la carretera, des de la plaça de la Corona fins a la plaça de Maluquer i Salvador, seran també escenaris de la Passada la Casa de Cultura Sant Francesc, la Sala Francesc Tarafa i la plaça de la Porxada, on es podrà veure l'exposició "Capturar l'alè" de Jesús Atienza i es produirà l'actuació final de la Passada.

A la Casa de Cultura Sant Francesc ens endinsarem en el món de les titelles de tija i càmera negra, de la mà del Marionetàrium-Companyia Herta Frankel, amb seu al Parc d’Atraccions del Tibidabo de Barcelona. La representació estarà acompanyada d'una exposició de les titelles més emblemàtiques de la companyia. L'aforament serà limitat. 

A la Sala Francesc Tarafa podrem contemplar El Betlem de Tirisiti, una representació tradicional de la Companyia de Teatre La Dependent d’Alcoi, que gestiona el seu Ajuntament. De manera excepcional els personatges del Betlem visitaran Granollers durant l’Ascensió en una representació singular. El Betlem de Tirisiti, que es representa durant les festes de Nadal, va ser declarat Bé Immaterial d'Interès Cultural l'any 2002. En aquest cas l'aforament també serà limitat. 

A la plaça de la Porxada podrem contemplar l’exposició fotogràfica “Capturar l’alè” de Jesús Atienza, traslladada aquest dia des de la Troca, acompanyada de diversos elements com l’Evaristo, un titella robòtic i en Farras, el gegant articulat de la Colla dels Blaus de Granollers. Cedit pel Museu del Rei de la Màgia de Barcelona, podrem contemplar un titella esquelet utilitzat als volts de 1900 pel prestidigitador Joaquim Partagàs i de la mà del mestre de Traca So 

Juan García Estellés, de la Colla de Recuperacions Extraordinàries de València, la Coloma, un autòmata zoomòrfic que funciona amb pirotècnia. En Farras i la Coloma tancaran la Passada d'aquest any amb una exhibició a la Porxada.

 

Les companyies i els espectacles 

Titelles de guant
Eudald Ferré. L’Antiquotidianitat; Eugenio Navarro. Rutines d’en Malic; Luca Ronga. Le Guaratelle di Pulcinella; i Ronan Tully. Punch and Judy.
 
Titelles de fil
AntiQchas. Déja Vu; Ferran Costa Rambling Puppets. Canelo Show; Àngel Navarro. Guildo el artista narcoléptico; Micro Troupe. Escudella de Reis.
 
Titelles de tija i càmera negra
Marionetarium Companyia Herta Frankel. Pallassos de fusta.
 
Titelles de peu i vareta
La Dependent. Betlem de Tirisiti.
 
Autòmates i titelles robòtics
Colla de Recuperacions Extraordinàries i Associació Cultural Amics de la Pólvora de València. La Coloma.
Txo Titelles. Evaristo & CiA.
 
Gegant articulat
Colla dels Blaus. En Farras.
 
Instal·lació interactiva
Galiot Teatre. Cal Titella.
 

Al voltant de la Passada d'aquest any gaudirem de dues exposicions

Fins al 3 de juliol, a l'Espai Obert del Museu de Granollers i produïda pel museu mateix amb la col·laboració del Museu de les Arts Escèniques (MAE) – Institut del Teatre de Barcelona, podem veure l'exposició “Titelles, teatre d'icones”, una mostra de titelles de guant i de fil de la col·lecció del MAE, comissariada per Cesc Martínez. Aquesta mostra és una petita selecció de figures tradicionals. Si l'art dels titelles, globalment, comprèn disciplines com el modelatge, el figurinisme, la interpretació i la posada en escena, en aquesta exposició es posa l'accent en el valor escultòric. 

Del 21 d'abril al 12 de maig a la Troca. Centre de Cultura Popular i Tradicional i cedida també pel MAE, s'instal·larà l’exposició “Capturar l'alè” del reconegut fotògraf Jesús Atienza. En aquestes 29 fotografies, Atienza demostra la capacitat per capturar el llampec vital d’un titella. El dia de la Passada aquesta exposició serà traslladada a sota de la Porxada.

 

Bestiari de foc, castells, balls i teatre

El diumenge 8 de maig al matí, la Porxada veurà els castells de la trobada que protagonitzaran Marrecs de Salt, Castellers de Terrassa i Xics de Granollers. A la tarda, el grup Rems oferirà una cantada d’havaneres a la mateixa plaça, amb cremat de rom inclòs. El cap de setmana següent, la colla del Drac organitza la XXV Mostra de Bestiari de Foc, i l’Esbart Dansaire, la Ballada de l’Ascensió, amb grups convidats de Castellterçol i Lleida (14 de maig).

Teatre, màgia i música tenen també un espai al programa, amb el Mag Lari i l’obra Empúries de J. M. Ruera al Teatre Auditori, i les propostes de circ cabaret i de teatre d’ombres a Teatre de Ponent.

D’altra banda, el vestíbul de l’Ajuntament mostra “La plaça de la Corona”, una exposició de l’Arxiu Municipal que certifica amb fotografies la transformació d’aquest espai, de finals del s. XIX als anys 70.