Del 25 al 28 de maig, 67a edició de la Fira i Festes de l'Ascensió

El programa d'activitats a carrers i places s'allarga entre el 19 de maig i el 3 de juny

25 de Maig 2017
+

Uns 160 expositors, 12 estands a la Mostra Gastronòmica i 20 expositors a Jugar x Jugar són les xifres de la 67a. edició de la Fira de l’Ascensió, que trobareu al Parc Firal de Granollers, del 25 al 28 de maig. 

La Fira, que s'inaugurarà dijous 25 de maig a les 18 h, continua combinant tradició i futur, sense oblidar els sectors més tradicionals com l’agricultura i la ramaderia. La carpa multisectorial manté els àmbits d’alimentació, indústria i promoció econòmica. L’automoció té una presència destacada, amb un espai de 3.000 metres quadrats, amb la col·laboració de l’UEI Cerclem s’ha assolit una àmplia representació de vehicles nous a la fira. Hi seran presents els principals concessionaris de la ciutat amb més de 80 vehicles exposats. També estan representats la Unió d’Empresaris d’Automoció de Catalunya i el Gremi d’Empresaris del Caravaning de Catalunya. El turisme pren un protagonisme destacat, en aquesta edició ens visiten les comarques de Les Garrigues, La Noguera, Segrià, Urgell, Segarra, Pla d'Urgell i Osona. 

Al marge de l’oferta turística que ens permetrà conèixer paisatges i productes propers no faltarà una amplia representació del comerç local de la ciutat i la Mostra Gastronòmica, que arriba a la dotzena edició. 

Vallès Gastronòmic

Una de les novetats d’enguany és Vallès Gastronòmic, un espai d’exposició i venda de productes per a l’hostaleria, amb productes de proximitat, showcookings, ponències i empreses de serveis a l’hostaleria. També s’instal·larà un zona gastronòmica, amb productes de venda i degustacions. Tot plegat organitzat pel Gremi Hostaleria del Vallès Oriental. 

Activitats familiars

El passeig per la Fira està acompanyat de moltes activitats programades i pensades per al públic infantil. Així, trobareu el rocòdrom, els campionats de futbol benjamí, les passejades en ponis... Una de les novetats d’aquesta edició seran els tallers d’olfacte i detecció i exhibició de gossos de rescat a càrrec de l’associació de Recerca i Rescat caní de Granollers.

Jugar x Jugar

Diversió assegurada a Jugar x Jugar. L’espai on es troben jocs de tot tipus, amb la presència d’autors importants i organització de campionats i tornejos... No faltarà l’espai Lego i els voluntaris i voluntàries de l’associació benèfica Ayudar Jugando, que assessoren els visitants en el món del joc. 

Tot a pedals

Els visitants de la fira trobaran un nou espai dedicat a la bicicleta: Tot a pedals. Bicicletes elèctriques, a pedals, tricicles, bicis de càrrega, reclinades, handbikes... Una zona amb activitats per conèixer en detall tot el que envolta el món d’aquest vehicle apte per a totes les edats.

El Mercat de Pagès

Un dels espais més visitat de la Fira és la carpa agrícola ramadera, a on repeteix   el Mercat de Pagès, amb productes portats directament pels seus productors. Es faran tastets i degustacions i es podran veure els animals de corral i de granja: vaques, garrins, ovelles, cabres. 

Bus gratuït a la Fira

Desplaçar-se fins al Parc Firal serà molt fàcil, com cada any circulen busos gratuïts, divendres 26, dissabte 27 i diumenge 28, de 17 a 21 h, perquè la visita a la Fira sigui àgil i ràpida. Cada 10 minuts i amb sortida des de la plaça de la Constitució un bus farà parada a Instituts, plaça de les Hortes, Primer de Maig i Piscines Municipals, amb final a la rotonda del pg. Fluvial amb el carrer del Camp de les Moreres i tornada.

L'estand municipal explica com aprofitar i intercanviar recursos entre les indústries

L'estand municipal, situat dins de la carpa multisectorial, explicarà en què consisteix la simbiosi industrial, és a dir, la recerca i materialització de solucions per aprofitar recursos de l’entorn que estan infrautilitzats o són residuals, com l’energia, l’aigua o els residus de les indústries, per part d’altres indústries que els poden utilitzar en els seus processos. D’aquesta manera es pot avançar cap a l’economia circular. 

Així, en l’estand municipal també s’explicarà el projecte EcoCongost, que compta amb finançament europeu. L’Ecocongost té per objectiu la creació d’una xarxa de calor que abasteixi empreses dels polígons Congost i Jordi Camp i permeti l’intercanvi de calor entre aquestes. Es tracta d'un projecte innovador treballat amb institucions diferents i amb empreses de la ciutat, que cerca l’eficiència energètica des de la proximitat.

A més, com a contingut de l’estand també es llistarà un conjunt de residus industrials que es generen a Granollers i que es podrien transformar en primeres matèries per a altres indústries i, per tant, generar nous productes.

L'horari de la Fira de l’Ascensió serà: dijous, 17 h a 21 h; divendres, dissabte i diumenge, de 10 h a 21 h

I el de la Mostra Gastronòmica: dijous, de 19 h a 23.30 h; divendres i dissabte, de 13 h a 16 h i de 20 h a 23.30 h; diumenge, de 13 h a 16 h

 

Carme Esplugas, pregonera de la Fira

El tret de sortida de la festa el dóna la lectura del pregó, a càrrec de Carme Esplugas i Martí (Montferri, l'Alt Camp, 1949), que s'ha fet aquest dimecres 24 de maig, a la Sala Tarafa. La pregonera ha arribat acompanyada dels gegants Esteve i Plàcida, que, per tercer any, participen a la cercavila que es s'ha fet a la Porxada. 

Carme Esplugas, que viu a Granollers des de 1973, ha dedicat la seva vida a l'ensenyament, amb un parèntesi d'activitat a l'administració. Llicenciada en biologia, màster en didàctica de les matemàtiques i les ciències experimentals, postgrau en estratègies didàctiques d'aprenentatge i diplomada en desenvolupament directiu. Ha estat professora de ciències naturals i biologia a diversos centres de secundària, l'Institut Antoni Cumella entre ells, on ha exercit de professora catedràtica per espai de 25 anys. Ha dirigit el Centre de Formació d'Adults (CFA) Vallès per espai de 6 anys (2006-2011), on també ha estat professora. Ha estat també col·laboradora de l'ICE- Institut de Ciències de l'Educació de la UPC. Ha desenvolupat altres tasques de responsabilitat en l'àmbit educatiu: secretària de l'Institut Antoni Cumella -centre que ha dirigit un any i on ha estat cap de departament de ciències experimentals;  membre del Consell Escolar i Junta Econòmica durant deu anys i delegada territorial d'Ensenyament a Barcelona per espai de tres anys. Ha estat alcaldessa de Granollers (entre els anys 1998-1999) i regidora de Cultura, Joventut, Ensenyament i Gent Gran el període 1995-1998. Jubilada des de 2011, actualment participa en diverses entitats i grups de treball, com ara el Patronat de l'Hospital de Granollers, les Aules d'Extensió Universitària de la Gent Gran i la comissió municipal de Medi Ambient, entre d'altres. 

 

Activitats per a tothom: Fem un llibre, visites teatralitzades al TAG i l'Orquestra Selvatana

Divendres de l’Ascensió, 26 de maig, és el dia de Fem un llibre, una de les activitats literàries amb més solera. Nois i noies estan convidats a imaginar i escriure una història que il·lustradors i il·lustradores posaran en imatges. Serà a la Porxada, a partir  de les 10. 30 h (inscripcions fins a les 12 h) on els organitzadors, Casal del Mestre i La Gralla, exposaran els llibres gegants dels anys anteriors. L'activitat compta amb la col·laboració de l'institut Celestí Bellera. 

El mateix dia, el Teatre Auditori proposa per al públic familiar una visita teatralitzada a l’equipament emmarcada en el 15è aniversari, amb un petit espectacle de titelles inclòs (a les 17 i a les 18.30 h; aquesta visita es repetirà l’endemà dissabte, a les 11 i a les 12.30 h). També divendres, les places de l’Església i Porxada acolliran la triple actuació de l’Orquestra Selvatana, amb sardanes (17.30 h) , concert (19.30 h)  i ball (22 h). 

 

La Passada recorda Gregori Resina amb una mostra de companyies d'animació de carrer

L’endemà dissabte, 27 de maig, arriba la Passada, que torna a trencar amb el format habitual i s’allarga tot el dia. 

Tothom que dissabte passegi pel centre, entre 11 del matí i 6 de la tarda, es trobarà amb fins a vuit companyies i grups dedicats a l’animació de carrer. La Passada recorda així l’activista teatral Gregori Resina en el 35 aniversari de la seva mort i homenatja, amb aquests entremesos contemporanis, els inicis del teatre de carrer, quan joglars i saltimbanquis animaven la concurrència. Companyies com Fadunito (Cervera), Cia. La Tal (Rubí), Tutatis (Cornellà de Llobregat), Xirriquiteula Teatre i Sarruga Produccions (Badalona), i Xarxa Teatre (Vilareal) mostraran artilugis articulats, mecànics i inflables que donaran vida a éssers antropomòrfics gegants, figures zoomòrfiques i personatges estrafolaris. Fins a les 6 de la tarda s’exposen a places del centre i a partir d’aquesta hora faran vuit recorreguts diferents, amb espectacles itinerants que sorprendran els vianants. A les 7, protagonitzaran la tradicional cercavila conjunta per la carretera, des de la pl. de Perpinyà fins a la Corona. També desfilaran el Colom i en Gregori, dues figures dedicades a l'activista Gregori Resina, i la banda Agrupació Musical del Maresme.

D'altra banda, els joves tenen una cita a les Barraques que s’instal·laran al parc del Congost. Les activitats començaran ja al matí amb una pedalada i s'allargaran per espai de tot el dia amb un vermut musical amb el grup L'Esca del Pecat, dinar popular, gimcana infantil, tast de cervesa, xerrada sobre agressions sexistes, correbars i concert amb el grup Lágrimas de Sangre i Lokito Lopongo.   Blancs, Blaus, Diables de Granollers, Jovent Ignorat, Arran i Xics són les entitats organitzadores de les Barraques. 

L’endemà diumenge a la Porxada (11.30 h), es farà la trobada castellera (Sagals d’Osona, Castellers de Sant Cugat i Xics) i la cantada Havaneres en femení amb Neus Mar Quintet (17.30 h)

 

Sis funcions de L'auca del senyor Esteve a Teatre de Ponent; i Infàmia al Teatre Auditori

En l'apartat de teatre, la programació inclou la representació de L'auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol, de la qual es faran 6 funcions al Teatre de Ponent (dies 26 i 27 de maig, 21 h; 28 de maig, 19 h; dies 2 i 3 de juny, 21 h; dia 4 de juny, 19 h). L'obra, a càrrec de la cia. Quatre per Quatre i sota la direcció de Frederic Roda, s' emmarca en el centenari de l'estrena d'aquest clàssic català. D'altra banda, el Teatre Auditori acull el 28 de maig (19 h) l'obra Infàmia, escrita i dirigida per Pere Riera, que interpreten Emma Vilarasau, Jordi Bosch, Mar Ulldemolins i Francesc Ferrer. 

En l’apartat d’exposicions, el dimecres 24 de maig s'inaugura al vestíbul de l'Ajuntament (18 h) la mostra La Porxada. 430 anysque es podrà visitar fins al mes d'agost. S'hi mostraran imatges de la Porxada d'entre final del s. XIX i inicis del XXI dels fotògrafs Josep Bosch, Brangulí, Pere Cornellas, Salvador Llobet, Amadeu Mauri, Tomàs Torrabadella i Toni Torrillas i alguns autors desconeguts, quan es compleixen 430 anys de la construcció d'aquest monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2006. 

Roca Umbert Fàbrica de les Arts organitza dues exposicions: A la Tèrmica, "Els tancaments a la fàbrica 1977-78. Història dels inicis de les reivindicacions sindicals a Granollers", una mostra comissariada per Kevin Noguera que recorda la vaga i tancament dels treballadors en contra del pla de reestructuració de l'antiga fàbrica tèxtil, ara fa 40 anys, el 1977. La mostra ha fet una recerca a partir d'entrevistes a una desena d'antics treballadors i treballadores, que es complementa amb una mostra virtual a l'Arxiu Fotogràfic. S'inaugura el dissabte 20 de maig (20 h), a la façana de la Tèrmica.  A l'Espai d'Arts, es presenta “La pista infinita i altres nines russes” de l’artista Glòria Giménez, un collage interdisciplinar a partir d'escenes de diari. La inauguració es farà el dimecres 24 de maig (20 h), amb la participació de Bruixes Teatre. 

D’altra banda, l’Arxiu Municipal de Granollers recorda la setmana del cine espanyol, quan es compleixen 60 anys de la primera edició d'aquestes jornades a la ciutat. El dimarts 16 de maig (17 h), Can Jonch acollirà una nova sessió del cicle Les tertúlies de l'Arxiu, amb la participació de Lluís Sitjes i Frederic Nadal, coorganitzadors de la Setmana. Complementant l'efemèride, com a Document del mes de l'Arxiu (des del 2 de maig), mostra elements de difusió de la V SEMANA DEL CINE ESPAÑOL, celebrada durant la Fira i Festes de l'Ascensió de l'any 1961. A més, al portal de l'Arxiu Fotogràfic (a partir del 16 de maig), mostrarà més de 300 imatges de la setmana del cine espanyol dels anys 1957 a 1975.

El dissabte 3 de juny, l’activitat “L’Ascensió en dansa” tancarà el programa, amb les actuacions d’esbarts de Barcelona i Castelló, al costat dels amfitrions, l’Esbart Dansaire de Granollers. Serà a la Porxada, a les 18 h.