Del 10 al 13 de maig, 68a Fira de l’Ascensió

Les festes han començat aquest dimarts amb el pregó de la florista Roser Soldevila

08 de Maig 2018
+

Aquest dimecres s’ha presentat en roda de premsa la 68a edició de la Fira i Festes de l’Ascensió se celebra del 10 al 13 de maig a Granollers. La regidora de Promoció Econòmica, Andrea Canelo, ha presentat la imatge i l’anunci de l’Ascensió i ha explicat els detalls de la Fira que se celebrarà al Parc Firal. Canelo ha explicat que es tracta «d’una edició que, tot i provindre de la tradició, apunta un munt d’elements innovadors. Té una estructura similar a la d’anys anteriors però té activitats que la fan diferents».

Així, la carpa multisectorial tindrà uns 170 expositors amb una important presència de l’àmbit del turisme i del comerç de la ciutat i també l’estand institucional de Granollers. La Mostra Gastronòmica arriba a la 14a edició amb la participació de 7 restaurants i del propi Gremi d’Hostaleria i amb la novetat que s’hi podrà pagar amb targeta i s’hi faran servir coberts ecològics. La carpa Jugar x Jugar fa 13 anys com una opció més que consolidada que acollirà, a més, l’11è concurs ciutat de Granollers. Es mantenen també els àmbits d’alimentació, indústria i promoció econòmica. Com en les darreres edicions, l’automoció té una presència destacada amb més de 3.000 m2; amb la col·laboració de l’UEI Cerclem hi haurà més de 100 vehicles exposats, la presència de noves marques i també del Festival de Motor. I com a novetat, hi haurà un espai dedicat a la bicicleta amb fabricants i distribuïdors, venda d’accessoris i productes i també mercat de segona mà en aquesta iniciativa feta en col·laboració amb Granollers Pedala.

La ciutat també s’omplirà d’activitat amb les Festes de l’Ascensió i el pregó del proper dimarts en serà el tret d’inici. L’alcalde Josep Mayoral ha explicat que la pregonera serà Roser Soldevila, florista. Serà la 15a dona consecutiva que fa el pregó d’acord amb un compromís personal del propi alcalde per compensar la llarga història de pregoners homes. Mayoral ha afegit que «és un bon moment per fer un homenatge al comerç tradicional de ciutat amb una persona que durant tres generacions ha portat una botiga al carrer Corró». L’alcalde ha convidat tothom a gaudir del programa d’activitats ja que «l’Ascensió és viure intensament el carrer, és moment de compartir i de reconquerir el carrer com a espai de converses. I la Fira i Festes són un aparador que expressa part de les qüestions que ens identifiquen i és un exercici que fa de la suma el factor central».

Propostes turístiques

El turisme pren un protagonisme destacat. Enguany ens visiten la comarca de Lleida, amb l’estand «Tu i Lleida», TURALCAT - Associació de Turisme Rural de Catalunya, el Moianès, càmpings de muntanya i hotels rurals. Propostes per conèixer nous productes i paisatges. Al marge de l’oferta turística no hi faltarà una àmplia representació del comerç local de la ciutat i la Mostra Gastronòmica, que arriba a la tretzena edició. El passeig per la fira estarà acompanyat de moltes activitats familiars i per al públic infantil. Així, trobarem el rocòdrom, els campionats de futbol benjamí, les passejades amb ponis...

Mostra de bicicletes i Mercat de Pagès

El visitant també trobarà un nou mercat de segona mà de bicicletes, bicis elèctriques i altres vehicles de pedals, així com les infraestructures i activitats vinculades a aquest vehicle. Un dels espais més visitat de la fira és la carpa agrícola ramadera, on trobem el Mercat de Pagès, que arriba directe del productor. Hi haurà una carpa on es faran tastets i diferents tallers. També es podran veure els animals de corral i de granja: vaques, garrins, ovelles, cabres... Enguany hi haurà una carpa de tallers i tastets amb activitats diverses com un taller de creativitat amb texans reciclats, un altre de munyir vaques i tast de productes làctics, i un tercer de tast de productes de temporada km 0.

Diversió a Jugar x Jugar

L’espai on hi ha jocs de tot tipus, amb presència d’autors importants i organització de campionats i tornejos, és la carpa de Jugar x Jugar que arriba a la 13a edició: hi trobarem l’espai Lego i el de figures Playmobils, tallers de jocs i el campionat del joc Carcasonne. Els voluntaris i voluntàries de l’associació benèfica Ayudar Jugando assessoraran els visitants en tot el relacionat amb el món del joc.

Vine a la Fira amb bus gratuït

Desplaçar-se fins al Parc Firal serà molt fàcil; com cada any circulen busos gratuïts divendres, dissabte i diumenge, de 17 a 21 h, perquè l’accés a la fira sigui àgil i ràpid. Cada 10 minuts i amb sortida des de la plaça de la Constitució, un bus farà parada a Instituts, plaça de les Hortes, Primer de Maig i Piscines Municipals, amb final a la rotonda del pg. Fluvial amb el carrer del Camp de les Moreres i tornada.

Pregó a càrrec de Roser Soldevila i activitats per a tothom a carrers i places

El dimarts 8 de maig el pregó inaugurarà de manera oficial la 68a edició de la Fira i Festes de l’Ascensió, que se celebra els dies 10, 11, 12 i 13 de maig. Roser Soldevila i Estrada, florista, persona ben coneguda a la ciutat, és l’encarregada enguany de pronunciar-lo, com sempre, a la Sala Tarafa (19.30 h), on arribarà acompanyada en cercavila dels Gegants Grossos, l’Esteve i la Plàcida. Nascuda al carrer de Corró, just al costat de la Sala Tarafa, Roser Soldevila ha fet de la floristeria la seva professió i devoció per tercera generació. En el pregó compartirà records i vivències profundament granollerines.

Fem un llibre, Orquestra Maravella, Barraques, bèsties d’aigua...

Nens i nenes estan convidats a crear un cop més la seva història a Fem un llibre divendres al matí a la Porxada (10.30 h), una activitat que arriba a la 38a edició, organitzada pel Casal del Mestre, la llibreria La Gralla i la col·laboració de l’institut Celestí Bellera. Les inscripcions es podran fer fins a les 12 del migdia. El mateix dia, l’Orquestra Maravella oferirà triplet de sardanes, concert i ball, entre les places de l’Església i de la Porxada (17.30 h, 19.30 h i 22 h).

L’endemà dissabte, les Barraques oferiran activitats i música en directe al parc del Congost, a partir de les 16 h fins a la mitjanit, amb una oferta també de propostes familiars. El mateix dia, se celebra la XXVI Mostra de Bestiari, enguany, amb una trobada de bèsties d’aigua. Al vespre (21 h), se celebrarà la cercavila de la mostra, amb sortida i arribada a la pl. Porxada.

Diumenge, el cap de setmana acabarà amb la trobada castellera i les actuacions de Sagals d’Osona, Castellers de Castellar del Vallès i els amfitrions, Xics de Granollers (11.30 h, Porxada) i les “Havaneres en femení”, amb el grup Ultramar (17.30 h, Porxada).

El diumenge 19 de maig, el programa festiu es tancarà amb l’”Ascensió en dansa”, una ballada organitzada per l’Esbart Dansaire amb la participació de l’Esbart Català de Dansaires de Barcelona, Esbart Fontcoberta de Banyoles i els granollerins (18 h, Porxada).

La programació festiva de l’Ascensió compta amb la col·laboració d’una dotzena de col·lectius: Amics del Gegants i Capgrossos de Granollers, Casal del Mestre, Llibreria La Gralla, Institut Celestí Bellera, Blancs, Blaus, Diables, Jovent Ignorat, Xics de Granollers, Drac de Granollers i Esbart Dansaire de Granollers.

Exposicions

Coincidint amb l’Ascensió, s’inauguraran tres exposicions diferents a la ciutat. D’una banda, el dissabte 5 de maig, “Indústries en temps de guerra. El sector tèxtil a Granollers 1936-1939”, a les 20 h a la façana de la Tèrmica, a Roca Umbert, una mostra a cura de la historiadora Cinta Cantarell. Es podrà visitar fins al mes d’octubre.

El dijous 10 de maig s’inaugura “Cibercràcia”, d’Ignasi Prat, a les 20 h a l’Espai d’Arts de Roca Umbert, que es podrà visitar fins al 10 de juny.

El dissabte 12 de maig, es presenta la mostra “L’Escola de Mim i Pantomima de l’Institut del Teatre”, a la pl. de Maluquer i Salvador, un recull fotogràfic amb motiu del 40 aniversari d’aquesta escola, celebrat el curs passat. Entre el 15 de maig i el 3 de juny, es traslladarà a la Troca, el Centre de Cultura Popular i Tradicional de Roca Umbert.

A més, a partir del 7 de maig, el portal web de l’Arxiu mostra fotos de la Fira i Festes de l’Ascensió, del període 1991-2004.

Passada amb saltimbanquis

Els saltimbanquis seran els protagonistes de la Passada, dissabte 12 de maig. El carrer Anselm Clavé tindrà sis pistes on actuaran, a partir de les 6 de la tarda, diversos grups mentre que el número final es farà a la plaça Barangé.

A l’escenari de la pl. Maluquer actuaran els alumnes d’interpretació de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre de Barcelona, que representaran dos espectacles: Bufó i Commedia dell’arte; a la pista 1, la contorsionista Shakti Olaizola; a la pista 2, el mestratge en el domini de les baldufes de Pablo Potocnjak, el senyor baldufes; a la pista 3 podrem veure la complicada utilització de la bàscula i els plats xinesos de la Bella Tour i la destresa dels equilibris mà a mà del duo Leti&Fer; a la pista 4, els malabars de rebot de Fernando Pose; a la pista 5, Escarlata Circus oferirà un compendi d’arts del circ; i a la pista 6, els funambulistes de La Coupole, l’Olivier i la Valerie Roustand, amb la col·laboració de la companyia La Corcoles de Mariona Moya, travessaran la plaça Barangé. Es tracta d’un espectacle dissenyat amb el desaparegut compositor Carles Santos que incorpora la seva música.

A més, la Passada també comptarà amb les sorprenents irrupcions del pallasso Claret Clow i la música de la banda de circ Zampone Brass. A partir de les 17 h, arribaran els saltimbanquis, que es distribuiran per 6 pistes, ubicades a la carretera, entre la pl. Maluquer i Salvador i el Museu. Cal estar atents als horaris dels espectacles, que s’iniciaran a les 6 de la tarda; el darrer començarà a les 8 del vespre, a la plaça Barangé.

Projecte “Cultura accessible”

L’Ajuntament, a través del Servei de Cultura i Sírius, impulsa el projecte “Cultura accessible”, amb l’objectiu de millorar les condicions d’accessibilitat a la cultura de les persones amb diversitat funcional, pensant en persones amb mobilitat reduïda i gent gran. Així, el projecte es proposa, entre altres, vetllar per la seguretat i comoditat d’aquestes persones en els actes festius i populars; oferir espais reservats i facilitar-hi l’accés; i indicar visualment la zona accesible. Les activitats a places i carrers d’aquesta Ascensió, doncs, tindran un espai reservat i senyalitzat amb una banderola. També, es distribuiran 50 cadires pintades del color blanc i blau reservades a persones amb mobilitat reduïda.

Horaris de la Fira de l’Ascensió

Dijous, de 17 h a 21 h

Divendres, dissabte i diumenge, de 10 h a 21 h

Horaris Mostra Gastronòmica

Dijous, de 19 h a 23.30 h

Divendres i dissabte, de 13 h a 16 h i de 20 h a 23.30 h

Diumenge, de 13 h a 16 h