50.000 € al projecte Carles Riera per al foment de la música

El projecte Carles Riera: educació, música i ciutat té com objectiu estendre la pràctica musical a tothom

18 de Desembre 2013
+
Moment de la signatura del conveni de col·laboració que permetrà estendre el projecte Carles Riera a la ciutat

Per segon any consecutiu l’Obra Social “la Caixa” dóna suport al projecte Carles Riera: educació, música i ciutat. Amb l’objectiu d’estendre la pràctica musical a tothom, a tota la ciutadania, proporcionant les eines necessàries perquè persones de totes les edats i condicions, i amb diferents graus d’interès i dedicació, puguin desenvolupar la seva creativitat.


El músic i pedagog granollerí Carles Riera va ser un gran impulsor de projectes d’implicació social (integració, motivació, desenvolupament de les aptituds expressives i artístiques de qualsevol col·lectiu...), projectes amb voluntat de servei a la comunitat i potenciadors d’un ensenyament de qualitat.

L’Obra Social “la Caixa” aporta 50.000 € pel curs 2013- 2014 per tal que es continuï acostant la música a totes les franges d’edat. L’Ajuntament de Granollers promou el Projecte Carles Riera: educació, música i ciutat partint d’una eina fonamental en l’educació: la capacitat vivencial que té la música de connectar les emocions, convertint-les en realitats inherents a la persona i al seu creixement personal i social. Així ho concebia Carles Riera: “Si hi ha alguna cosa que sigui comú a pràcticament tots els congressos de Community Music i Community Art, en general, és l’esplèndida diversitat de possibilitats amb les quals aquestes arts es poden presentar i ser insospitadament útils a la societat”.

 

Carles Riera i Pujal (Granollers 1956-Barcelona 2009) músic internacional, pedagog i divulgador musical, posada especialment de manifest a l'Escola Municipal de Música Josep M. Ruera d'on va ser professor i director, des de 1984 fins a la seva mort. Durant la seva trajectòria com a director de l'Escola va lluitar perquè el centre pogués expedir títols oficials com a conservatori, fet que es va produir quan es va traslladar de l'edifici de Can Puntas al Teatre Auditori de Granollers. Riera va ser deixeble dels músics Josep M. Ruera i de Juan José Olives i també es va formar a l'estranger en el coneixement dels diferents clarinets històrics, dels quals va ser pioner en la seva introducció a l'Estat. Va estudiar clarinet i també flauta de bec, en aquesta darrera especialitat al mateix temps que cursava la carrera d'arquitectura, que va acabar deixant. Es va dedicar, especialment, a tocar música de cambra, però també orquestral i com a solista, en sales de tot el món des de Nova York, Sidney, Londres, París, Tokio, etc. També donava classes a l'Escola Municipal de Música de la Garriga i en el Conservatori Superior de Música del Liceu. Durant la seva carrera com a músic va enregistrar diferents discos, en el camp dels instruments històrics i també amb grups d'instruments contemporanis. Va ser membre fundador de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, que es dedica a formar els millors estudiants de tot el territori; de l'Stadler Trio, del Trio Salmoè i va impulsar la creació de l'Orquestra de Cambra de Granollers. Carles Riera va donar una gran quantitat de cursos i conferències especialitzades o de divulgació així com va publicar diversos articles a mitjans de comunicació i revistes de pedagogia.