La web del Museu de Granollers, tercera de Catalunya en "visibilitat"

Segons dades de 2009 d'un estudi de la UPF sobre les respectives seus a Internet

21 de Desembre 2010

El Museu de Granollers, amb 14.486 enllaços rebuts, ocupa la tercera posició del rànquing de "visibilitat" dels llocs web dels museus catalans, segons un estudi del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, publicat a la Revista Española de Documentación Científica del mes de desembre. Per davant, només -en primer lloc- el Museu d'Història de Catalunya, amb 39.618 enllaços rebuts, i -en segon lloc- la Fundació Dalí, amb 16.972.

El Museu de Granollers se situa així, segons aquest estudi, com un dels més "visibles" de Catalunya, per davant del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que hi figura en quart lloc, amb 10.948 enllaços rebuts. En el mateix estudi, es determina l'augment d'aquesta "visibilitat" entre els anys 2006 i 2009 i se'n subratlla l'increment del Museu de Granollers, que, en aquest anys, ha guanyat més de 14.000 enllaços. A més, s'hi remarca, "en positivo, el resultado obtenido por algunos museos locales o comarcales, como el de Granollers". En aquest sentit, s'hi destaquen també el museu comarcal d'Urgell i el diocesà de Tarragona, però, aquests dos ocupen, respectivament, els llocs setè i novè.

La visibilitat és un dels criteris avaluadors de la gestió dels webs. Sota aquest concepte, es mesura i s'analitza el nombre de webs externes que tenen enllaços amb la web avaluada, mitjançant les eines dels portals de cerca, com ara el Yahoo Site Explorer, utilitzat en aquest estudi. Aquesta visibilitat depèn de múltiples factors i permet comprovar si el web passa o no desapercebut en portals similars, cercadors, etc... i el seu impacte a Internet.

En aquest estudi, de Joan Isidre Badel i Cristòfol Rovira, que porta per títol Visibilidad de las sedes web de los museos de Cataluña, s'hi presenten els resultats d'una anàlisi de la "visibilitat" de totes les seus web de museus catalans, entre els anys 2006 i 2009. També s'hi comparen les seus web dels museus catalans amb les dels principals museus d'Europa i amb els dominis .museum, amb la conclusió que les webs dels museus de Catalunya tenen un bon nivell internacional de "visibilitat", tot i que encara estan lluny, en aquest sentit, de les millors d'Europa.

La web del Museu de Granollers (http://www.museugranollers.org) inclou els webs del museu central i del Museu de Granollers-Ciències Naturals, "La Tela", cada un, amb espais propis dedicats a activitats i agenda, exposicions, documentació i col·leccions, educació i didàctica i publicacions i recerca. Hi destaquen, a més, els espais i projectes web allotjats, com ara la web dedicada a Toni Cumella o Jordi Benito i el projecte resident de l'artista Francesc Abad. També hi estan presents els webs dedicats a: alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental, Bombardejos de Granollers (1938-1939), Meteoweb, el temps a la comarca i CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme), aquests dos darrers, vinculats al Museu de Granollers-Ciències Naturals, "La Tela".