La Tèrmica de Roca Umbert obre les portes

Durant els darrers mesos la Tèrmica de Roca Umbert, patrimoni singular de la fàbrica i de la ciutat, ha estat rehabilitada.

24 de Novembre 2011
+

Aquest dissabte 26 de novembre s'ha inaugurat la Tèrmica que ha estat rehabilitada durant els darrers mesos. El procés de recuperació de l'edifici ha consistit en la restauració de la teulada, la façana, els tancaments exteriors, sanejament i fontaneria. També s'ha retirat l'amiant que recobria els tubs i que servia per evitar pèrdues de calor durant el trasllat del vapor. Alhora s'han habilitat espais per facilitar el recorregut dels visitants, s’han fet lavabos i s’ha senyalitzat. Fruit del conveni de col·laboració entre SOREA i l'Ajuntament de Granollers s’han pogut fer les obres de rehabilitació de la Tèrmica que s’ha condicionat perquè sigui un espai visitable.

La Tèrmica de Roca Umbert es conserva com un patrimoni singular en el qual es produïa energia mitjançant carbó i fuel, actualment en desús. Es va construir el 1951 i era la instal·lació de l'antiga fàbrica Roca Umbert encarregada de transformar i distribuir l'energia per convertir el cotó en roba. L’edifici que l’acull va ser construït en un moment en que l’augment de la producció tèxtil i les habituals restriccions elèctriques van fer necessari aquest equipament perquè proporcionés, de manera autònoma, l’energia que la fàbrica necessitava. La instal·lació s'ha conservat integra, amb les peces originals: calderes, generadors i motors.Es tracta d’un patrimoni singular perquè és representatiu d’un tipus de producció energètica que va existir al nostre país durant un temps marcat per la dictadura i l’autarquia econòmica i perquè actualment n’hi ha molt poques que conservin tot el conjunt. En un futur, el Museu de Granollers incorporarà l'itinerari de la Tèrmica com a proposta de descoberta del patrimoni industrial.