Reunió extraordinària del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Granollers

En la trobada es va acordar afegir-se a la campanya “Un minut de vergonya, un minut de dignitat”, de denúncia de la situació dels refugiats. Demà dimecres s'ha convocat la primera concentració a les 8 del vespre, a la Porxada

08 de Setembre 2015
+
Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau (c. del Rec, 19) és el punt d'informació de les accions de suport als refugiats
Ahir al vespre es va celebrar a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau una reunió extraordinària del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat per tractar la crisi de les persones refugiades de Síria. Van assistir-hi unes 25 persones, representants de la quinzena  d’entitats  que l'integren i dels grups polítics municipals. 
 
La reunió tenia per objectiu donar a conèixer les accions empreses des de l’Ajuntament, els projectes que s’estan treballant des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, entitat que agrupa els projectes de cooperació dels ajuntaments catalans, així com també coordinar les accions que s'organitzin des de qualsevol àmbit de la ciutat. 
 
Durant la trobada es va expressar la preocupació per la greu situació en què es troben els milers de persones desplaçades i es va constatar la necessitat de fer accions d’informació i de sensibilització, sobre les causes d'aquest èxode i sobre el dret d’asil, entre d’altres aspectes. 
 
El Consell va acordar continuar atent a les orientacions de les institucions supramunicipals, les entitats i el governs de la Generalitat i l’Estat per treballar de manera coordinada en les accions que es portin a terme. S'ha acordat emprendre 3 accions concretes
 
1.  Afegir-se a la campanya “Un minut de vergonya, un minut de dignitat”, de denúncia del tracte que reben les persones refugiades que intenten arribar a Europa,  i convocar una concentració demà dimecres, 9 de setembre, a les vuit del vespre, a la Porxada. Aquesta és una iniciativa de l’ONG Pallassos Sense Fronteres, a la qual s’han adherit nombrosos col·lectius d’arreu i que es proposa fer a cada ciutat. 
 
2. Elaborar un Pla de sensibilització específic. Des del Consell de Cooperació i Solidaritat, conjuntament amb l’equip tècnic de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, es coordinarà un pla de sensibilització que reculli totes les accions que es duguin a terme a Granollers per donar a conèixer el conflicte i la situació de la població desplaçada, així com també les activitats solidàries que s’emprenguin. 
 
3. Destinar 10.000 € del pressupost de Cooperació i Solidaritat al programa de suport a la població desplaçada per la guerra de Síria que té obert el Fons Català de Cooperació. Granollers ja hi va aportar 5.000 € l’any 2014. 
 
Recordem que tots els grups municipals han subscrit una Declaració institucional de suport a les persones refugiades i que el consistori ha establert Can Jonch com a punt d'informació al qual es poden adreçar persones i entitats interessades a col·laborar en accions solidàries. 
 
Des de l’Ajuntament de Granollers es treballa de manera coordinada amb altres ajuntaments en el marc de diferents entitats,  per cooperar en programes de suport a la població desplaçada, tant de manera immediata per poder cobrir les necessitats més urgents d’aquestes persones, com en la planificació de la gestió de l’acollida de les persones refugiades als diferents municipis. 
 
Projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans
 
En la línia de difusió, Granollers acull aquesta tardor per segon any el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Durant la primera quinzena d’octubre, sis persones que lluiten pels Drets Humans des de diferents indrets del món participaran en les activitats organitzades als 14 municipis, entre els quals la nostra ciutat. 
 
En el  marc d’aquest projecte, el dia 1 d’octubre s’inaugurarà a la plaça de la Corona l’exposició “Living on the edge”, de l’Institut Català Internacional per la Pau, que retrata l'empremta que han deixat els conflictes ètnics i religiosos a ciutats com Nicòsia (Xipre), Belfast (Irlanda del Nord), Mitrovica (Kosovo) i Mostar (Bòsnia i Herzegovina).