Nou portal per fomentar un ús responsable i crític de les noves tecnologies: Sobrepantalles.net

S'ha organitzat una jornada el proper dia 3 de febrer per parlar sobre els usos de drogues i entorn 2.0 per part dels joves.

24 de Gener 2012
+

Pla municipal de prevenció de drogues

Des del 2007 l'Ajuntament va endegar el Pla Granollers_Acció Municipal en el consum de drogues, amb l'objectiu de prevenir i potenciar la sensibilització al voltant del consum de drogues, principalment entre joves i adolescents.

Les actuacions s'han basat en tres eixos:

· Potenciar el desenvolupament de mecanismes de prevenció, informació assessorament i intervenció necessaris pel que fa a la prevenció en el consum de drogues en l'àmbit de Granollers
· Definir un contingut teòric i tècnic que determini la ideologia i filosofia de la intervenció
· Promoure una metodologia de treball que afavoreixi el treball conjunt, la participació comunitària i la coordinació de recursos.

Del treball realitzat, destaca:

1/ Intervenció en el marc dels centres educatius. S'arriba anualment a una mitjana de 2.000 adolescents i joves escolaritzats en diferents programes d'intervenció. Es treballa conjuntament amb els centres educatius (que valoren positivament la tasca que es realitza).
2/ Atenció psicològica, informació i assessorament a adolescents i famílies a nivell personalitzat. Es treballa de manera individualitzada amb una mitjana anual de 50 adolescents i les seves famílies. I coordinada amb altres recursos de la ciutat (Serveis Socials, Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, CAS de drogodependències, Justícia Juvenil, etc.).
3/ Realització de projectes i protocol de treball conjunt amb altres recursos comunitaris i serveis municipals. Alguns d'aquests, com el Programa de Mesures Alternatives a menors sancionats per consum de drogues han estat una referència per a d'altres ajuntaments
4/ Realització i gestió de la pàgina web www.sobredrogues.net. Aquest portal s'ha convertit en una referència pel que fa a opinió i informació en el consum de drogues pel País. Aproximadament rep unes 13.000 visites de mitjana anual (més de 10.000 usuaris per any).
5/ Intervencions de sensibilització comunitària: la guia dirigidia a famílies ("Drogues i adolescències: conèixer, compendre i actuar"); la web www.parlemdedrogues.cat; diferents xerrades realitzades en Centres Cívics, AMPES, etc; 5 edicions del curs "(Re)pensem les drogues?: informació i propostes per a l'abordatge amb joves i adolescents"; intervencions preventives i campanyes per al Musik n Viu; concursos de sensibilizació sobre l'ús de les tecnologies; etc.
6/ Realització de dos informes d'avaluació i anàlisi de la realitat del consum de drogues a la ciutat en el marc de l'Observatori Municipal de Consum de Drogues de Granollers.
7/ Difusió de la tasca realitzada pel Servei de Salut Pública en matèria de prevenció de drogues fora de Granollers (participació en Congressos, jornades, seminaris, etc.)

Actualment s'està redactant el Granollers_Acció Municipal en el Consum de drogues 2012-2016, i el Granollers_Acció Preventiva sobre els usos de Noves Tecnologies 2012-2016. Aquest últim sorgeix perquè en els darrers temps i de forma paral·lela al treball en prevenció de drogues, el Servei d'Atenció als Adolescents i a les seves Famílies ha detectat una demanda creixent d'assessorament per part dels adults pels usos que els joves fan de les noves tecnologies. Aquesta preocupació sol centrar-se en la quantitat de temps en què s'està connectat a un determinat joc; al mal ús de les xarxes socials com, per exemple, fer-se passar per una altra persona; el ressò que pot provocar insultar algú o penjar fotografies compromeses, etc. En definitiva, cal gestionar correctament la identitat virtual, establint uns paràmetres de control, igual com succeeix en el nostre comportament social. I aquesta és una realitat molt nova que encara es treballa poc preventivament però que l'Ajuntament de Granollers ha començat a abordar amb intervencions als centres educatius de primària i secundària, altres accions de sensibilització ciutadana, i també a través de www.sobrepantalles.net, un espai dirigit als joves per fomentar un ús moderat, responsable i crític de les tecnologies de la informació i la comunicació (videojocs, mòbils, blocs, Fotolog®, MSN® -mesenger-, Facebook®, etc.).


SobrePantalles.net

En el marc d'aquesta nova estratègia Granollers_Acció Preventiva sobre l'ús de les noves tecnologies neix SobrePantalles.net_Prevenció, informació i reflexió sobre usos 2.0.
SobrePantalles.net és una iniciativa del Servei de Salut Pública i Consum de l’Ajuntament de Granollers i respon a la creixent demanda d’un espai d’informació i reflexió sobre l’ús de les noves tecnologies.
Els objectius de SobrePantalles.net serien produir continguts que permetin, tant a professionals com a famílies o joves, fer una reflexió crítica sobre l’ús diari que es fa de les tecnologies i difondre materials que siguin d’utilitat per a la prevenció de qualsevol problemàtica associada, defensant un ús responsable de les TIC (Tecnologies de la Comunicació i la Informació).
SobrePantalles.net és un projecte de caire preventiu dirigit a joves per fomentar un ús moderat, responsable i crític de les tecnologies de la informació i la comunicació (tipus videojocs, mòbils, blogs, Fotolog®, MSN® -mesenger-, Facebook®, etc.). S'adreça a tota persona o col·lectiu que estigui interessat en l’ús de les noves tecnologies, ja sigui per:
·    Obtenir més informació per motius personals i/o professionals
·    Necessiti informació i assessorament com a mare, pare i/o familiar
·    Perquè estigui estudiant i necessiti informació sobre el tema
·    A professionals que treballin en el municipi
·    Etc.
Oferim:
·     Informació actualitzada: Farà difusió d’aquelles webs, notícies de premsa o esdeveniments que puguin aportar informació en l’àmbit de l’ús de les noves tecnologies. També s'aniran actualitzant els canals 2.0 (Twitter, Youtube, Delicious…), amb l’objectiu d’oferir un repertori el més exhaustiu possible d’informació tant en format audiovisual, com web i/o escrit (premsa, llibres, recerca, etc)

·    Un espai per a la reflexió crítica: L’addicció a les TIC és un trastorn encara no reconegut oficialment, tot i que actualment se’n parla molt en els àmbits de l’educació i la salut. La bretxa digital ha provocat un desfasament tecnològic entre generacions que genera molts dubtes i angoixes en pares i educadors. A vegades es troba informació que alerta sobre els riscos sense tenir en compte els avantatges, o a l'inrevés. A SobrePantalles.net es vol promoure la reflexió entorn dels usos 2.0, fomentant la revisió crítica d’aquells materials que es publiquen o es difonen tenint en compte tant riscos com avantatges i fomentant un ús responsable. Entenem la tecnologia com un recurs per a les persones, i no com un problema en sí mateix. Així doncs, la reflexió crítica entorn els usos serà un dels objectius d’aquest servei.

·    Continguts que fomentin un ús responsable: Un dels motius que ha fet créixer la demanda d’informació en aquest àmbit és la preocupació per aquells usos que s’acaben constituint com a problemàtics. Intentarem doncs posar especial atenció en aquella informació, eines o materials que ajudin a la seva prevenció. Dins els objectius de SobrePantalles.net es troba el de produir continguts que puguin servir a joves, pares i/o educadors en el foment d’un ús responsable de la tecnologia. D’altra banda,  també es difondran d’aquells materials de suport, eines i informació publicada per altres institucions i associacions que estiguin en aquesta mateixa línia de treball.

Jornada sobre "Joves, usos de drogues i entorn 2.0: realitats emergents, accions de futur"

En aquest sentit també s'ha organitzat una jornada gratuïta el proper 3 de febrer al Teatre Auditori de Granollers que versarà sobre "Joves, usos de drogues i entorn 2.0: realitats emergents, accions de futur". Les inscripcions ja estan tancades, amb 220 participants. El programa és el següent:
9 h – Inauguració de la jornada
Josep Mayoral, alcalde de Granollers.
Joan Colom, Subdirector de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya.
Representant polític de la Diputació de Barcelona. Per confirmar.
9.30 h – Conferència: Adolescents i xarxes socials, o per què un milió de girafes no poden estar equivocades
Ponència de Josep Maria Ganyet. Enginyer informàtic. Col·laborador a RAC1. Expert en xarxes socials i entorn 2.0.
Josep Maria Ganyet és expert en la nova realitat del món digital, enginyer informàtic, impulsor i creador de la web de Rac1, a més d’ex-col · laborador de Catalunya Ràdio i Ser Catalunya. Està considerat un dels pensadors autòctons més destacats del mitjà digital. Expert en mitjans de comunicació i activistes de la xarxa, blocaire destacat, els seus treballats aglutinen totes les noves tendències de la comunicació digital.
Presenta: Josep Mayoral, alcalde de Granollers.
11 -11.30 h – Pausa cafè
11.30 -12.15 h – Presentació tècnica: Granollers_Acció Municipal en el Consum de Drogues. Què hem fet i cap a on volem anar?
Presentació tècnica del treball desenvolupat al Servei de Salut Pública.
Jordi Bernabeu psicòleg del Servei d’informació i assessorament sobre drogues. Servei de Salut Pública i Consum de l’Ajuntament de Granollers.
Presenta: Maria del Mar Sánchez, Regidora de Salut Pública.
12.15-14.30 h– Taula Rodona: Joves, drogues i entorn 2.0. Realitats emergents, accions de futur
- Jaume Funes. Psicòleg, educador i periodista. Professor de la Universitat Ramon Llull. Consultor autònom. Ha ocupat diferents càrrec en el marc de l’Administració Pública.
- Domingo Comas. Doctor en Ciències Polítiques i Sociologia, Llicenciat en Antropologia, professor de la UNED i President de la Fundación ATENEA.Ambdós ponents treballen des de fa més de 30 anys en temes relacionats amb adolescències, joventuts i consums de drogues. Els seus textos, llibres i reflexions han servit d’inspiració per a molts professionals en el desenvolupament de diferents estratègies de prevenció i intervenció.
Taula rodona que girarà entorn d’aquests blocs de preguntes.
1. Encara val la pena ocupar-se col·lectivament de les drogues?
2. Oci i joves: inevitablement amb drogues?
3. Joves i salut: què prevenir quan tot semblen riscos?
4. Ocupacions i preocupacions futures
5. Prevenció 2.0. Noves estratègies i nous perfils professionals?
Presenta i modera: Rosa Navarro, psicòloga i coordinadora del CAS de Granollers.
14. 30 h – Cloenda: Maria del Mar Sánchez, Regidora de Salut Pública.